Witam.
Zwracam się do Was z pytaniem, bo pewnie nie jeden/jedna z Was przechodziła przez procedure odzyskania podatku z UK.
Może na początku opiszę swoją 'ciekawą' sytuację
Przez parę miesięcy w roku podatk. 2007/8 pracowałem jako self-employed na karcie CIS. Dochód jest udokumentowany jedynie payslipami (i jakby się uparł wyciągiem bankowym). Po pracy 'na szybcika' wróciłem do PL nie zgłaszając w HMRC swojego wyjazdu (poźniej dowiedziałem się o jakimś druku 'Arrival UK').
Nagle niedawno obśniło mnie, by odzyskać cały zapłacony podatek (nie przekroczyłem Personal Allowance). Zgłębiając temat w internecie, trafiłem na informację o terminie złożenia SA do 31 stycznia br. - inaczej urząd z góry kasuje 100Ł (penalty).
W związku z zaistniałą sytuacją widzę kilka opcji rozwiązania problemu:
1. Przyjazd do UK i złożenie stosownego oświadczenia osobiście,
2. Wypełnienie Self-Assessment'u on-line,
3. Wysłanie papierów jak w pkt. 1 pocztą,
4. Złożenie zeznania (pkt.1) przez kogoś znajomego w moim imieniu.
Jeśli chodzi o pkty 1, 2 oraz 3 - to niezbyt orientuję się, jakie formularze muszę wypełnić ani co dołączyć do zeznania, ponieważ to mój pierwszy raz

I tutaj zwracam się o pomoc oraz radę do doświadczonych przez HMRC forumowiczów...
Co do pkt. 2 (dla mnie najwygodniej), to mam problem z autoryzacją i uaktywnieniem możliwości złożenia zeznania przez Internet... chodzi o to, że urząd wysłał potrzebne numerki do aktywacji na mój ostatni adres w UK, gdzie nie mieszkają moi znajomi... a co gorsza nie wiadomo, kogo się tam spodziewać w razie wizyty po pocztę :> która (rzekomo) niebawem ma trafić pod ten adres...
Tym, którzy dotrwali do końca moich wypocin - gratuluję wytrwałości

oraz proszę o przemyślenia lub jak kto woli - tips&tricks
Pozdrowienia,
AM