O wszystkim na tematy prawne
pierniko
Gastarbeiter

Ubezpieczenie, a rezydentura?

Postautor: pierniko » 03 gru 2008 08:03

Witam forumowiczow
Jako ze do przemieszczania sie w czasie mojej pracy w Londynie uzywam rowera i jest to zwiazane z pewnym ryzykiem utraty zdrowia lub zycia albo urwania jakiegos lusterka w limuzynie za 5#%^%%0215 funtow to postanowilem sie ubezpieczyc. ZNalazlem ulotke w klepie rowerowym o ubezp. dla rowerzystow - nawiasem mowiac bardzo tania oferta. POczytalem i przetlumaczylem na ile moj angielski mi pozwolil lecz zmartwil mnie jeden z wymaganych warunkow, cytuje:

1) Do you only cover UK residents?

* Yes. You must be a resident of, and domiciled in, the United Kingdom, the Channel Islands, Isle of Man or Northern Ireland. Sorry, we cannot cover residents of Eire.

NApisalem wiec e-maila do firmy ktora to ubezp. sprzedaje z pytaniem czy to ze mieszkam tu 1.5 roku, pracuje od roku i zamierzam zostac nie wiem ile kwalifikuje mnie zebym byl uznany jako rezydent i mogl korzystac z ich ubezp? Odpisali mi tak:

(...) If you have been a UK resident for at least 12 months and are intending on remaining in the UK for at least the next 12 months then that would be fine to take out insurance with us. (...)

JAk widac nie odpowiedzieli jednoznacznie wiec do was pytanie, czy wykupowal ktos tutaj podobne ubezpiecz. i mial powiedzmy jakoms szkode i ubezp. pokrylo jej koszty? Pytanie do osob ktore tak jak ja nie maja papierka ze sa rezydentem a wiedza cos na ten temat.
Pozdrawiam.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 03 gru 2008 12:19

Wiesz co, mieszkajac w UK i majac tu swoj osrodek interesow zyciowych jestes generalnie traktowany jako rezydent. Np ze wzgledow podatkowych rezydentem stajesz sie po 183 dniach pobytu.

pierniko
Gastarbeiter

Postautor: pierniko » 04 gru 2008 08:57

NO tak, aly pytanie czy nadal mnie beda traktowali jako rezydenta kiedy przyjdzie do pokrycia kosztow czyjegos leczenia gdybym kogos stuknal nie daj Boze. Zakladam ze w takim przypadku beda poprostu wymagac od mnie pisemnego potwierdzenie rezydentury. No nic, bedze musial dotrzec do firmy ktora sprzedaje to ubezpieczenie (jest to firma JLT) i zapytac ich. Gdyby jednak ktos mial praktyczne doswiadczenie w sprawach ubezpieczen to piszcie; szczegolnie chodzi mi o to co wymaga ubezpieczyciel od osoby ktora zrobila szkode, czyli jakie dokumenty trzeba pokazac. Dzieki.

Wróć do „Prawo”