O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
abdull_85
Gastarbeiter

Londyn Polska samochodem

Postautor: abdull_85 » 08 wrz 2008 20:29

Witam Wracam koncem miesiaca na stale do Polski z londynskiej emigracji. Trase zamierzam pokonac samochode lecz nigdy wczesniej nie mialem takiej przeprawy w zwiazku z tym mam kilka pytan do osób, które maja to juz za soba

1. samochod kupilem tutaj (tzn. w londynie) jest to samochod na polskich blachach, bede posiadal wszysytkie jego dokumenty umowe kupna sprzedazy i polise Oc porzedniego wlasciciela wazna do 29 wrzesnia (jechal bede 27 wrzesnia) czy moga byc z tego tytulu jakies problemy na granicy (na promie)
2. Ile mniej wiecej wynosi czas podrózy do granicy z Polska kolo wroclawia (jazda ciagla bez spania (2 kierowców) bez szaleństw, normalna predkosc podrozna na autostradach (120-140 kmh)
3. ile wyszło Was paliwo w przyblizeniu (moje auto golf 3 1.9 tdi, raczej bedzie w pelni zaladowany, moze ktos jechal czyms podobnym?)
4. jaka trase polecacie jako najszybsza.
5. czy ktos z was mial kiedys problemy z przewozem plyt z muzyka i filmami raczej nieorginalnych, sprawdzaja to?

no i to chyba tyle pytan z gory dziekuje za wszytskie informacje

ps jezlei ktos ma jakies rady i sugestie bede wdzieczny)

Pozdrawiam

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 09 wrz 2008 12:15

okolo 20-24 godzin z promem. Ale ja jechalem nieco szybciej.
Sprawdz sobie ilosc km na ggogle map i przelicz na spalanie swojego wozu, ceny paliwa sa wszedzie podobne.

Na promie z tego co pamietam to chyba tylko paszport sprawdzaja i oczywiscie booking. Natomiast pamietam ze na granicy polsko-niemieckiej mi wszystko sprawdzali, polska Straz Graniczna oczywiscie.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 09 wrz 2008 12:25

to chyba musialo byc dawno bo teraz juz tej granicy nie ma :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 09 wrz 2008 12:30

Noooo, kilka lat temu to bylo, fakt 8)

banita
Rezydent

Postautor: banita » 09 wrz 2008 12:33

"podziwiam" ludzi ktorzy jada przez niemcy 120-140 km na godz, chyba bym umarl z nudow, 100 razy zasnol za kolkiem i ogolnie padl ze szczescia, przeciez tak sie poprostu nie da :shock:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 09 wrz 2008 12:38

Mniejsze zuzycie paliwa. Na takiej trasie robi roznice...
Ja staralem sie trzymac 140 poczatkowo, ale pozniej... noc, pusta autostrada. Leci sie szybko.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 09 wrz 2008 12:44

leciec sobie przez helmutowo 240/h - bezcenne

za cala reszte zaplacisz karta mastercard :lol:

nie codziennie mozna sobie tak poszalec wiec po co akurat wtedy sepic na paliwo? - a przy calym dystansie to raptem wyjdzie pol baku wiecej

albo inaczej - jak mialbym sie wlec 8h dluzej to wole sobie ten czas pracowac= zarobic i grzac ile fabryka dala i nie patrzec na spalanie bo i tak przez te 8h wiecej zarobie niz roznica w spalaniu

ODINN

Postautor: ODINN » 09 wrz 2008 20:51

mi ze szczecina na prom do dunkerque wylazi jakies 2.5 baku (2.5l subaru) i 10-12h jazdy, zwykle predkosc w granicach 160km/h, czasem wiecej jak musze lyknac slimaka (chociaz u niemczuchow to srednia predkosc, czasem jakies autobahn-chasery mnie mijaja szybciutko), 2-3 postoje po drodze tankowanie/siku.

z londynu na prom, licz jakies 90min jazdy, moze krocej, zalezy o ktorej godzinie i jak bedziesz pocinac

tu masz mape

http://maps.google.com/maps?f=d&saddr=l ... e=UTF8&z=5

realistycznie dodaj sobie ze 5 godzin jak do wrocka, zwlaszcza jak masz zamiar nie jechac szybciej niz 140km/h. Promu nie wliczam.

Ogolnie to nie radze palowac do odcinki w niemczech non stop, bo sie mozna czasem zdziwic, a lawetowanie "do domu" tanie nie jest. Zwlaszcza w weekendy...

Jezeli masz polskie blachy, to niestety przed promem moga cie wziasc na przeszukanko samochodu. Zwykle biora wszystko to co nie angielskie.

Mysle ze nie beda sie czepiac filmow itd, zwlaszcza jezeli to beda rzeczy uzywane/popakowane. Najwyzej was z psem obwachaja w poszukiwaniu uzywek czy cos.

Tak samo jezeli bedziesz pocinac na niemieckich autobahnach - masz duzo wieksze szanse na mandat itd jezeli zlapia cie na strefie z limitem, niz mialbys jezdzac z angielskimi blachami.

Pilnujcie sie z kolesiem wzajemnie za kierownica, bo naprawde zasypia sie bardzo szybko i nawet nie wie sie kiedy. Po prostu przymyka sie powieki a w nastepnym momencie sie budzisz i widzisz ze wjezdzasz prawie komus w dupe/barierke.

kordian
Gastarbeiter

Postautor: kordian » 09 wrz 2008 21:47

Przepraszam że tak nie w temat, ale mam pytanie do Marcka...
Powiedz mi prosze, czy Ty przypadkiem nie znasz dobrze miasta Łodzi...?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 10 wrz 2008 07:13

??? nie. Nigdy tam nie bylem.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 10 wrz 2008 08:21

odinn a masz jakies doswiadczenie i/lub informacje jak to jest jak ma sie "pare fleszy" na koncie z niemiec na angielskich blachach?

ODINN

Postautor: ODINN » 10 wrz 2008 12:52

Mam ze 3 fotki, kazda w tym samym miejscu. Czerony flash, autostada/zjazd, zaraz za kamerka ostry zakret, byc moze ta sama trasa...

flashe nastukane w zeszlym i tym roku - nic do mnie nie przyszlo (zreszta nie pamietam jak z przedawnieniami jest).

Wydaje mi sie ze puki UE nie ma wspolnej bazy danych, to mozna sie nie bac.

sprawa by sie miala troche inaczej, jak by zlapali cie na konkretnym przekroczeniu predkosci (jechali za toba na sygnale), i sprawdzili swoja baze danych wg twojego numeru rejstracyjnego - wtedy maja cie w lapie, prawdopodobnie razem z wczesniejszymi wpadkami - ale nie jestem pewien - tak jak pisalem - jak to u nich wyglada z przedawnieniami. W UK chyba tylko pare tygodni "fotka" jest wazna, jezeli w tym czasie cie nie poinformuja to ich strata.

Kiedys niemczuchy blisko granicy polskiej zrobili sobie "zwezenie" na autostradzie i lapali, oczywiscie wpadlem, bekneli mi chyba 50euro, powiedzialem ze mam 30, dali mi mandat, wzieli drobne i tyle. jakbym byl na pl blachach to pewnie by mnie jeszcze przetrzepali ostro, albo nie puscili...

banita
Rezydent

Postautor: banita » 10 wrz 2008 13:02

No mi wlasnie bardziej chodzi o ten moment jakby mnie wyjeli na autostradzie mogloby sie okazac ze za to juz mastercard nie zaplaci :)

ODINN

Postautor: ODINN » 10 wrz 2008 17:23

styl jazdy wymusza pewne przyzwyczajenia - w moim wypadku jest to czeste spogladanie w "tylne" lusterko i nauka jak wyglada policyjny wozek (albo chociaz zapamietac ksztalt przednich swiatel)...

Jak nie podobaja mi sie xenony jadace za mna to jade grzecznie i tak jak inni, nie wychylam sie po prostu... Niby dziala.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 11 wrz 2008 08:22

hehe dokladnie tylko ze ja sie czasem zastanawiam w ktora strone wiecej sie patrze pod czas takiej jazdy - w tyl czy w przod :wink:

Wróć do „Hyde Park”