O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 29 sie 2008 18:21

Gonzo pisze:1 Rusek spokojnie załatwi z 10 ciapaków.

:lol: Najlepiej to pokazali w Afganistanie, a potem w Czeczenii :twisted:

ODINN

Postautor: ODINN » 29 sie 2008 20:58

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 29 sie 2008 21:04

"Wycofują" się już od jakiegoś czasu. Pewnie się skończy tak jak wycofywanie się wojsk Sowieckich po 1945 z Polski :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 29 sie 2008 21:39

Gherbid, przestan naprawde: to nie Rosja zaczela strzelac tylko Gruzja. Do cywili. I to w czasie Olimpiasy - majac nadzieje ze Putin bedacy wlasnie w Pekinie nie zareaguje.

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 30 sie 2008 10:04

Czy jesteś w stanie pojąc implikacje faktu, że na oczach całego świata, siły zbrojne obcego państwa wkroczyły na terytorium suwerennego kraju?
Od kiedy "siły stabilizacyjne" mają lotnictwo myśliwsko-szturmowe? Człowieku! Gruzin rzucił kamieniem a w odpowiedzi ostrzelano go z armaty!
Wczoraj byłem na piwku ze znajomym. Chłopak pochodzi właśnie z Osetii, teraz był sprawdzić co z rodziną. Wiesz co Aram powiedział? Że 75% tych "powstańczych osetyjskich wojsk", to Rosjanie i że płakać mu się chciało jak dotarło do niego, że to wszystko to tylko jedna wielka polityczna hucpa.
A jeżeli myślisz, że WDW grzecznie się skoszarowało, to jesteś w dużym błędzie. Kradną i się awanturują na potęgę, mówi się o gwałtach i ostrzeliwaniu dalszych wiosek "dla rozrywki". Zawsze potem się usłyszy, że to niedobitki Gruzinów, i będzie to kolejny pretekst do przedłużenia pobytu Rosjan w nie swoim kraju!
Marc! Jakby na Śląsku zrobiło się gorąco i nagle Niemcy by wkroczyli "z pomocą", to co byś mówił?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 30 sie 2008 10:44

Gherbid:

przeczytaj relacje ktore cytowalem na poprzedniej stronie: wojska gruzinskie wkraczajac do Osetii zaatakowaly przebywajaca tam pod flaga ONZ misje rosyjska.
Czy rozumiesz implikacje faktu ze dzielna armia gruzinska strzelala do cywili? Bobmardowala osetyjskie miasta? Widziales zdjecia z Ccwili czy jak sie to pisze po ich nalotach? Miasto totalnie zniszczone przez ta wlasnie dzielna armie?

To do ciebie dociera?

Mam gdzies KTO obronil tych cywili przed zabojcami w mundurach, mogli byc Rosjanie, Chinczycy, Hindusi albo nawet Eskimosi! Ale to wlasnie dzieki nim ta wojna sie skonczyla i Osetyjczycy moga zaczac wracac do swoich zburzonych domow.

A dzieki temu ze Rosjanie wktroczyli do Gruzji i zniszczyli infrastrukture wojskowa to jest duza szansa ze tych domow nit im przez dlugi czas nie zburzy.

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 30 sie 2008 14:47

MarcFloyd pisze:Czy rozumiesz implikacje faktu ze dzielna armia gruzinska strzelala do cywili? Bobmardowala osetyjskie miasta? Widziales zdjecia z Ccwili czy jak sie to pisze po ich nalotach? Miasto totalnie zniszczone przez ta wlasnie dzielna armie?

nalotach powiadasz? :lol:
A jakimi maszynami atakowali Gruzini ? Nie przypadkiem tymi skasowanymi SU-25 w zamian za umowę z NATO o wzajemnej obronie powietrznej? Owszem. Mieli 30 maszyn, z czego 60% uziemione. Zostaje 12 maszyn. Z tego 5 to wersje szkoleniowe Su-25UB i zbudowane w Gruzji Su-25U. Zdolnych do lotów bojowych było jedynie 7 maszyn. W tym:
1 maszyna Su-25T, do zwalczania celów opancerzonych. Samolot ten miał poważne problemy z systemem "Szkwał" i w zasadzie nie brał udziału w działaniach bojowych.
6 maszyn Su-25KM "Scorpion", wyprodukowanych w tym roku w kooperacji z Izraelem.
Praktycznie wszystkie maszyny zostały zniszczone na miejscach postojowych w bazach, 8 sierpnia tego roku, tak samo jak ich fabryka w Tibilisi.

Już udowadniam Ci, że ślepo powtarzasz brednie prorosyjskich mediów.
8 sierpnia, rzuszyła ofensywa na Tskhinvali. Oddziały gruzińskie w sile 5 brygad, z czego jedna była wdrozona do działań wojennych po rzucie mostem powietrznym z Iraku, natomiast kolejna stała w odwodzie, zabezpieczając rejon Gori.
Pozostałe 3 brygady poniosły poważne straty w personelu.
łączny stan personalny wojsk gruzińskich to 26,900 ludzi.
Na wyposażeniu wojska były:
82 czołgi ciężkie T-72
139 BMP i BTR
95 jednostek artyleryjskich, w tym kilkanaście wyrzutni typu "Grad"
7 samolotów (po 1-2 loty bojowe)

W dniu głównego ataku Gruzinów na Tskhinvali, wojska rosyjskie przeprowadziły serię zmasowanych nalotów na bazy wojskowe. Z tego co zostało nie wystartowałby nawet latawiec.

A to co widziałeś, to był efekt ostrzelania systemem Grad. Oczywiście rosyjskie czołgi zapewne "zabłądziły" w mieście i zdecydowały się stamtąd atakować, zamiast bronic miasta na jego przedpolach, minimalizując ryzyko zniszczenia budynków cywilnych. Tak np robiły jednostki Legii Cudzoziemskiej w siłach KFOR w Kosovie. Odciągali przeciwnika w swoich malutkich VBL i VAB`ach od wiosek. Rosjanom jakoś nie "pykło" (sarkastyczny śmiech)

Przestań wierzyć w to co serwuje telewizja, bo cała relacja z przebiegu wojny, to był starannie selekcjonowany materiał, mający wywołać określone reakcje.

MarcFloyd pisze:A dzieki temu ze Rosjanie wktroczyli do Gruzji i zniszczyli infrastrukture wojskowa to jest duza szansa ze tych domow nit im przez dlugi czas nie zburzy.

Jeżeli przez pojęcie "infrastruktura wojskowa" rozumiesz drogi, linie kolejowe i mosty, węzły energetyczne i ujęcia wody, to się zgodzę. Nikt nie pójdzie do wojska, jeżeli wcześniej utknie w lejach na drogach, albo umrze z pragnienia.
Naturalnie to bardzo słuszna i sprawiedliwa kara dla cywili, którzy są współwinni całej afery. Aż się dziwię, że nie rozpoczęli jeszcze masowych egzekucji za "ludobójstwo".
Szkoda, że w Rwandzie i Burundi tylu polityków miało problem z użyciem tego słowa. Oczywiście diamenty były ważniejsze niż życie prawie miliona murzynów....

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 30 sie 2008 17:03

Ghebrid,

sorry, ale mijasz sie z prawda (oglednie mowiac):

gherbid pisze: jakimi maszynami atakowali Gruzini ? Nie przypadkiem tymi skasowanymi SU-25

gherbid pisze:W dniu głównego ataku Gruzinów na Tskhinvali, wojska rosyjskie przeprowadziły serię zmasowanych nalotów na bazy wojskowe. Z tego co zostało nie wystartowałby nawet latawiec.

8.8.Tbilisi (PAP/Reuters) - Gruzińskie samoloty w piątek rano dokonały serii nalotów na pozycje sił południowoosetyjskich w tym separatystycznym regionie - wynika z relacji agencyjnych, napływających z Osetii Południowej

Wiecej pokory, zanim posadzisz kogos o czerpanie wiadomosci o konflikcie od jednej ze stron konfliktu.

gherbid pisze:Już udowadniam Ci, że ślepo powtarzasz brednie prorosyjskich mediów

Ja udowodnilem powyzej - brednie pisales w swoim poscie. Usilujac udowodnic ze nie bylo nalotow o ktorych raportowaly najwieksze agencje, osmieszasz sie.

gherbid pisze:Oczywiście rosyjskie czołgi zapewne "zabłądziły" w mieście i zdecydowały się stamtąd atakować,

Po raz drugi mijasz sie z prawda: kiedy dzielne jednostki gruzinskie rownaly z ziemia osetyjskie miasto, sil rosyjskich jeszcze tam zwyczajnie NIE BYLO. W miescie zostali cywile.

Powiedzialbym ze teraz to ty slepo powtarzasz brednie antyrosyjskiej propagandy. Tej samej ktora twierdzila ze Saddam ma bron masowego razenia...?

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 30 sie 2008 17:32

Najwyraźniej Reuters karmiony "newsami" przez reporterów, którzy jakiś czas temu zbłaźnili się fałszywką z masowymi grobami w byłej Jugosławii jest dla Ciebie wiarygodny. Ja nie korzystam z agencji prasowej, tylko ze znacznie lepszego źródła:
http://www.janes-defence-weekly.com
http://defence.janes.com/

To że dziennikarzyna podniecony wojną palnął "serię nalotów", to nie znaczy że tak było. Jak zabito Pershinga, to co niektórzy półinteligentni używali sformułowań "wymiana ognia" "strzelanina" itd... Zupełnie jakby Żołnierze Kosmosu przeprowadzili wspólne manewry z Brucem Willisem i Hellboyem do spółki. Więc nie pitol mi tu, bo dziennikarze, którzy załapali się na "życiówkę z frontu" często lubią pokonfabulować i wynieść każdy drobiazg do znaczenia katastrofy kosmicznej, aby tylko zaliczyć 5 sekund ekstra na wizji..
Odnośnie Twoich wynurzeń dotyczących rzetelności moich informacji.
Są to bardzo dokładne dane, kilkukrotnie przetwarzane przez niezależnych analityków.
Czy wystarczy Ci do wiadomości, że raporty Jane`s Defence są uwzględniane przy sporządzaniu Prezydenckich Raportów o Bezpieczeństwie Państwa?
No kurde! Normalnie jesteś geniuszem! Zadzwoń do Georga i powiedz mu, żeby zamiast wydawać grube miliony na Piratów Obwodnicy powinien oglądac newsy od Reutersa....

Wiesz... Nawet nie chce mi się komentować.

Poza tym, migasz się od zadanego pytania.
Jakby na Śląsku zrobiło się gorąco i nagle Niemcy by wkroczyli "z pomocą", to co byś mówił?

I z przykrością zauważyłem, że usiłujesz mi zarzucić sympatyzowanie z Gruzją, czy USA.
Jeżeli używaj takiej argumentacji w dyskusji, zapominając że na początku pisałem o obopólnej winie, a jedynie negowałem działania Rosji jako nieadekwatne, to mogę Ci napisać krótko.
Moje przekonania i sympatie, to nie Twój (...) interes. Nie mają one żadnego związku z tematem. Jak będę chciał, to powieszę sobie Dzierżyńskiego nad biurkiem. Skoro nie są tematem dyskusji, to nie wywlekaj tego jako tematu zastępczego.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 30 sie 2008 17:44

ghebrid pisze:Najwyraźniej Reuters karmiony "newsami" przez reporterów, którzy jakiś czas temu zbłaźnili się fałszywką z masowymi grobami w byłej Jugosławii jest dla Ciebie wiarygodny. Ja nie korzystam z agencji prasowej, tylko ze znacznie lepszego źródła:
http://www.janes-defence-weekly.com
http://defence.janes.com/

:lol:
TAK, NIEZALEZNA agencja jest dla mnie bardziej wiarygodna niz to co PUBLICZNIE podaje jakakolwiek agencja POWIAZANA (bo bioraca pieniadze) z MOD, a wiec z rzadem

Przypomne ci iz te "wiarygodne" agencje przed atakiem na Irak twierdzily ze Saddam ma bron masowego razenia.

Tyle ze w tym przypadku akurat ma to znaczenie drugorzedne czy armia gruzinska strzelala do cywili z rakiet, dzial, czy moze zrzucala na nich bomby.

ghebrid pisze:No kurde! Normalnie jesteś geniuszem! Zadzwoń do Georga i powiedz mu, żeby zamiast wydawać grube miliony na Piratów Obwodnicy powinien oglądac newsy od Reutersa....

Stary! Nie zapomnij oddychac (bo Janes ci nie przypomnialo a innym zrodlom nie mozna ufac) :lol:

ghebrid pisze: zapominając że na początku pisałem o obopólnej winie, a jedynie negowałem działania Rosji jako nieadekwatne, to

No wlasnie nie. W ostatnich postach dopusciles sie niedopuszczalnych manipulacji faktami. I moze usciuslajac stanowiska, wyjasniam ze nie jest dla mnie sekretem iz Rosja realizuje tylo wlasna polityke. I ciesze sie ze przy okazji jej realizacji ludzie ratowani sa od smierci.

ghebrid pisze:Moje przekonania i sympatie, to nie Twój (...) interes

Zdaje sie ze kazdy z nas postrzega swiat przez pryzmat doswiadczem, przesadow, przyzwyczajen, pogladow itp. bo tak jestesmy uwarunkowani, nieprawdaz? A wiec w tej dyskusji to moj interes jak najbardziej. I wyluzuj troche, co? Walnij sobie piwo czy cos.. Rozmawiamy a nie strzelamy do siebie, prawda? I przeciez mozemy to robic normalnie, hm? ;)

ghebrid pisze:Jak będę chciał, to powieszę sobie Dzierżyńskiego nad biurkiem.

Stalina, Stalin byl Gruzinem a nie Dzierzynski :P :P :P Chociaz teraz Gruzini twierdza ze byl Osetyjczykiem.

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 30 sie 2008 19:08

MarcFloyd pisze:TAK, NIEZALEZNA agencja jest dla mnie bardziej wiarygodna niz to co PUBLICZNIE podaje jakakolwiek agencja POWIAZANA (bo bioraca pieniadze) z MOD, a wiec z rzadem
Przypomne ci iz te "wiarygodne" agencje przed atakiem na Irak twierdzily ze Saddam ma bron masowego razenia.

Niezbyt precyzyjne okreslenie. Jane`s jest firmą niepowiązaną z rządem USA. Swoją renomę zawdzięczają olbrzymiemu sztabowi ludzi z naprawdę dobrymi kwalifikacjami. Robią niezależne analizy, tworzą scenariusze typu "What if...", mają największą i najdokładniejsza bazę danych dotyczącą technologii wojskowych z całego świata.
"Wiarygodne agencje"... Hmmm... Skompromitowana 11/9 CIA? Na dodatek wtedy toczyły się poważne walki o wysokie stołki. Wygrywał ten, kto wcisnął się Dżordżowi w tyłek. Oprócz tego, głównym propagatorem teorii o broni chemicznej był Rumsfeld. Zresztą wcale nie teori, bo fakt, że Irak miał broń chemiczną jest niepodważalny. A sam Rumsfeld świetnie wiedział co mówi, bo jego firma, "Searle" sprzedawała BŚT Saddamowi. Dlatego potem skutecznie blokował dochodzenie w sprawie użycia BŚT w Haladży. Miał się czego bać, bo to jego chemia zabiła ponad 5 cywilów.
A na dobitkę napiszę Ci tyle, że właśnie Jane`s twierdziła, że znalezienie czegoś na pustyni wcale nie może być takie łatwe. Analitycy Jane`s potwierdzili z 95% prawdopodobieństwem istnienie 2 mobilnych laboratoriów chemicznych. Potem okazało się, że mieli rację.
To min Reuters publikował przypudrowane informacje z Autostrady Śmierci, próbując zbagatelizować całą historię. Zresztą CNBC i BBC też starały się pokazywać tak, żeby było widać jak najmniej. Od Reutersa wyszły też "fakty" o masowych grobach w byłej Jugosławii. Potem się okazało, że to tylko był pic, zanęta do podjęcia decyzji o zwiększenia kontyngentu na Bałkanach, a przy okazji dobry patent na podniesienie oglądalności.

MarcFloyd pisze:Tyle ze w tym przypadku akurat ma to znaczenie drugorzedne czy armia gruzinska strzelala do cywili z rakiet, dzial, czy moze zrzucala na nich bomby.

Tu się zgodzę. Ale na upartego. Ci separatyści nie byli regularną armią, tylko bojówkami paramilitarnymi. Więc cywilami. Poza tym w wojnie domowej z reguły dochodzi do walk w miastach. Nieprawdaż?

MarcFloyd pisze:Stary! Nie zapomnij oddychac (bo Janes ci nie przypomnialo a innym zrodlom nie mozna ufac) :lol:

Już dawno wyrobiłem sobie odruch Pawłowa. Strasznie praktyczny. Polecam :)

MarcFloyd pisze:No wlasnie nie. W ostatnich postach dopusciles sie niedopuszczalnych manipulacji faktami.

Absolutna nieprawda. Podałem liczby dotyczące stanu faktycznego. Od początku konfliktu zbierałem wszystkie przydatne informacje. Mam niezły zbiór materiałów, łącznie z skróconymi odpisami akt dowodzących i mapami taktycznymi. Wiem wiem, takie zakręcone hobby, ale tak mam od lat. Nad samą Iwo Jimą męczyłem się 2 lata :D
Więc jeżeli chodzi o te dane, to są tak bliskie stanu faktycznego jak to możliwe.

MarcFloyd pisze:Rozmawiamy a nie strzelamy do siebie, prawda? I przeciez mozemy to robic normalnie, hm? ;)

Przeca jestem grzeczny. MOŻE NIE!? (podwija rękawy) :lol:

MarcFloyd pisze:Stalina, Stalin byl Gruzinem a nie Dzierzynski :P :P :P Chociaż teraz Gruzini twierdza ze byl Osetyjczykiem.

A tam, chrzanisz. Po prostu podoba mi się imię Felix :twisted: A poza tym Stalin jest oklepany, teraz do łask wraca Lenin, sam zobaczysz jak wypuszczą czwartą część "Mumii" :lol:

Morgaine

Postautor: Morgaine » 31 sie 2008 10:49

Troszke sie teraz zamiesza, bo opinia publiczna nagle odkryje, ze swiat nie jest czarno-bialy :)

Centrala OBWE ma coraz więcej wskazówek świadczących o tym, że to niewłaściwe działania gruzińskich władz doprowadziły do eskalacji konfliktu w Osetii Południowej - podaje niemiecki tygodnik "Der Spiegel" w najnowszym wydaniu.

Reszta do przeczytania tutaj

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 31 sie 2008 11:05

A na onecie też ciekawy news:
Na jutrzejszym szczycie unijnych przywódców w Brukseli przedstawiciele brytyjskiego rządu opowiedzą się za nałożeniem przez UE selektywnych sankcji na wymienionych z nazwiska wysokich przedstawicieli prorosyjskich władz Osetii Południowej i Abchazji - informuje tygodnik "Sunday Telegraph".
[...]
Według brytyjskiego tygodnika, czołowi przedstawiciele władz w Osetii Południowej i Abchazji zostali umieszczeni na stanowiskach przez Kreml z zadaniem uzbrojenia separatystów i wspomagania ich działań.

http://wiadomosci.onet.pl/1816399,28350 ... osceu.html

W końcu ktoś odważa się głośno o tym mówić.
Takie działanie ma swoją nazwę. Jest to próba zdestabilizowania bezpieczeństwa wewnętrznego kraju przez wywiad wrogiego państwa. Marc, jakbyś nie przymierzał to zalicza się się do działań wojennych.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 31 sie 2008 12:05

A Sunday Telegraph jest rownie wiarygodny jak, nie przymierzajac polski "Wprost" :lol: :lol: :lol:

Powiem tak: bardzo cieszylbym sie gdyby moja byla i moja nowa ojczyzna zabrawly wojska okupacyjne z Iraku ZANIM otworza otwor gebowy w podobnych sprawach.

A wiesz jaka jest roznica? Wojska UK, USA i PL zabijaja tam ludzi, wojska Rosji tych ludzi ratowaly. Wtedy Kiedy Irak jeszcze mordowal swoich obywateli jakos nie ruszyly placem.

Gherbid, niezawislosc, niezaleznosc, integralnosc terytorialna i stabilnosc panstwa jako takiego nie jest dobrem najwyzszym! ZYCIE Osetyncow (Osetyjczylow?) jest dla mnie warte duuuuzo wiecej iz stabilnosc i integralnosc terytorialna Gruzji.

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 31 sie 2008 12:12

MarcFloyd pisze:ZYCIE Osetyncow (Osetyjczylow?) jest dla mnie warte duuuuzo wiecej iz stabilnosc i integralnosc terytorialna Gruzji.

Podczas konfliktu Tutsi-Hutu w rejonie Konga też tak agitowałeś?
Czy jak reszta Europy starałeś się nie zwracać uwagi na Afrykę?

Rozumiem z Twojej wypowiedzi, że jak ktoś Cię zniewoli, argumentując to troską o Twoje bezpieczeństwo, to nie będziesz miał nic przeciwko temu?
Nawet jeżeli przyczyną powstania zagrożenia będzie działalność kraju, który Cię potem zniewoli?
...
N/C

Wróć do „Hyde Park”