Postautor: Morgaine » 08 sie 2008 21:34
Moj luby i jego super mila rodzinka sa z Warszawy, plus mnostwo swietnych znajomych. Nie wydaje mi sie, zeby mity o 'warszawiakach' byly uzasadnione.
A jak sie tak zastanowic, to kto to jest 'Warszawiak'? Moj brat, ktory do Warszawy przyjechal 15 lat temu i tam mieszka, pracuje, ma rodzine? Kumpel, co pochodzi z Zabek pod Warszawa? Moj chlopak, ktory wychowal sie w Wawie a mieszka teraz ze mna w Anglii? Jego rodzice, co poznali sie w Warszawie zaraz po studiach, a pochodzili z pomorza i slaska? A moze babcia mojej kolezanki, co przed wojna i w czasie okupacji wychowywala sie w Warszawie, a po wojnie osiedlila sie na Pomorzu, i od 1945 nigdy nie wrocila do tego miasta, bo wiaze sie ono ze zbyt duza iloscia wspomnien?
Jak dla mnie kategoria "Warszawiak" nic o czlowieku nie mowi. Mowi zas sporo o tym, kto wypowiada to slowo i najwyrazniej chce oceniac drugiego czlowieka juz w pierszym kontakcie...
Kiedy w ubieglym roku spedzalam w stolicy wigilie z rodzina mojego chlopaka, smialismy sie, ze miasto tak opustoszalo, bo wszyscy 'Warszawiacy' wrocili do domow...
Po co wtlaczac ludzi w kategorie, skoro sa one tylko wulgarnym uproszczeniem?