O wszystkim na tematy prawne
user1648531
Gastarbeiter

Self-emplyed - problemy z platnościami

Postautor: user1648531 » 04 sie 2008 08:10

Witam,

Czy ktos orientuje sie jak wyglada sprawa platnosci osobom pracujacym jakos self employed contractors?

Dokladnie chodzi mi o 2 sprawy:

1) W jaki sposob zgodnie z prawem moze odbywac sie platnosc za wykonana prace? Czy jest to tylko czek? Czy gotowka rowniez wchodzi w rachube?

2) Czy potwierdzeniem zaplaty w gotowce jest wystawienie rachunku?

Konretny przypadek w ktorym sie znalazlem:

Klient odmawia wyplacenia calosci zakontraktowanej kwoty. Klient wyplacal mi pieniadze w gotowce i stwierdzil ze nie wyplaci mi zaleglych £600. Mam korespondencje mailowa jako dowod ustalonej przez nas wysokosci wynagrodzenia i szczegolwoe wyliczenia co bylo zaplacone a co nie. Jakie sa drogi prawne aby odzyskac zalegla platnosc?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Michal

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 04 sie 2008 10:06

Czesc Michale,

Bez obaw. Przypadek o ktorym piszesz to mojej praktyce jedna z najczestszych spraw z jakimi zglaszaja sie klienci.

Forma platnosci - czek lub przelew jest standardem ale klient moze zaplacic gotowka. Wlasciwie forma platnosci nie ma znaczenia. Ale u Ciebie jest znow to samo co u wszystkich tj jakies maile smsy zamiast trzech krotkich zdan na paierze (CO, KIEDY I ZA ILE) oraz podpisy obu stron - i to sie my friend nazywa kontrakt! Przeciez nie jes ttak trudno to zrobic.

Bez obrazy - kazdemu na tym forum chce pomoc ale wierzcie mi, ze to jest wkurzajace (w waszym najlepiej pojetym interesie) jesli caly czas popelnia sie te same bledy - robota bez umowy.

Ale nie boj sie - najprawdopodobniej odzyskasz pieniadze. Skarga Part 7 (N1) do CC, affidavit poswiadczony sadowo z zeznanie dot zakresu, terminu miejsca wykonanej pracy i podani umowionej zaplaty.

Nie wiem tylko jak jest przyczyna odmowy zaplaty (jakas usterka czy 'incomplete performance'. Masz tu moj tel pod spodem to zadzwon. Porada za darmo tylko musze znac jakies szczegoly sytuacji
pozdrawiam
JK- adwokat

Wróć do „Prawo”