Postautor: Woyna » 15 sie 2008 21:57
[b]Tivolio1,
[Pracuje /w Social Services(opieka spoleczna) od kilku lat i niestety musze Ci powiedziec ze zapomoga o ktorej mowisz owszem istnieje, ale zapewne dla Ciebie i Twojej rodziny nie bedzie mozliwa. Z kilku powodow:
1. Twoje dzieci nie posiadaja obywatelstwa brytyjskiego(mowiac krotko panstwo musialoby zapewniac wsparcie finansowe potencjalnie kazdemu przyjezdnemu posiadajacemu obywatelstwo)
2. Zapomoga ta zazwyczaj wydawana jest osobom w bardzo trudnej sytacji materialnej- bezrobotnym,
3. SKoro Twoj maz/partner pracuje w UK- moze warto by bylo by to on postaral sieo tzw. child benefit, ktory moglby otrzymywac mimo ze dzieci mieszkaja w Polsce z matka,
4. Najwygodniej odwiedzic jest jakakolwiek strone job centre, tam jasno wyjasnione sa zasady zdobycia child benefit i innych- np. samotna osoba zarabiajaca ponizej 16 tys funtow moze otrzmac pomoc finansowa- co moze byc warte w sumie wiecej niz przeprowadzka do Anglii i narazanie dzieci na stres z tym zwiazany
4. Oczywiscie nie jestem Toba i nie wiem jakie powody Toba kieruja o przyjezdzie do Anglii- jedynie moge doradzic ze np. poziom szkolnictwa (podstawowy plus gimnazjum) jest bardzo niski w porownaniu z polskim, a dzieciaki zazwyczaj cierpia w nowym srodowisku( spotykam wiele takich rodzin niestety...), poza tym jesli planujesz zamieszkanie z rodzina w tzw.share housie a wystapisz o benefit mozesz ich nie otrzymac- o ile dobrze pamietam angielskie prawo wyraznie mowi ze dzieci musza miec zapewnione warunki do nauki, rozwoju i zabawy zgodnie z mozliwosiami mieszkaniowo-socjalnymi rodzicow/opiekunow- mowiac krotko opiekun socjalny ktory zostalby wam przydzielony bedzie musial zrobic wizytacje mieszkania/domu i ocenic warunki w jakich przebywacie- jesli gniezdzicie sie w jednym pokoju na przyklad na pewno zostanie to uznane za szkodliwe dla zdrowia psychicznego jak i rozwoju fizycznego dziecka, a w najgorszym ekstremalnym przypadku grozi odebraniem dzieci( zgodnie z artykulem prawnym mowiacym o niezdolnosci rodzicielskiej)- tutaj w anglii jest to dosc bezwzglednie egzekwowane)
Na koniec chce Ci tylko powiedziec ze absolutnie nie mam zamiaru odwiesc Cie od decyzji o przyjezdzie ale tylko ostrzec bo wiem niestety ze dla niektorych polskich rodzin tak powazne zmiany zyciowe koncza sie niekiedy i tragicznie.
Pozdraiwiam