Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
ulmoz
Gastarbeiter

Sprawa podatkowa - dlaczego ucieli aż tyle?

Postautor: ulmoz » 29 lip 2008 12:23

Witam.

Bylem zatrudniony legalnie w restauracji jako kitchen porter. Mialem stawke 5.52 przed opodatkowaniem. W umowie szef wpisal 5.05 jako stawka na reke. Jednak na moje konto wplynela kwota ktora swiadczy o tym ze dostalem 3.9/h :x Bylem u szefa, ktory powiedzial ze normalnie powinienem dostac 5.05 ale ze mam jakis tymczasowy numer podatkowy to pobieraja jeszcze wiekszy podatek. Powiedzial tez ze jesli wszystkie "formalnosci zostana juz zalatwione" to zwroca mi ta roznice powiedzy 3.9 a 5.05.

Moglby mi to ktos wyjasnic? O co chodzi?

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 29 lip 2008 13:09

a National Insurance Number kolega ma ? nie ma. no to dopoki kolega nie wyrobi NIN, bedzie placil 'emergency rate tax'. smigaj moj drogi do Job Centre, niech Cie umowia na spotkanie celem wyrobienia tego numerka, zwrot dostaniesz, nie martw sie, ale im szybciej, tym lepiej.

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 29 lip 2008 13:36

dokladnie, kiedy sie rozliczysz po kwietniu przyszlego roku to dostaniesz zwrot nadplaconego podatku, ale im szybciej wyrobisz NIN tym lepiej, ty go wyrabiasz sobie a nie szef, przynajmniej tak bylo w moim przypadku.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 lip 2008 13:59

a co ma NIN do podatkow? :)

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 29 lip 2008 14:23

z rego co pamietam (a dawno temu to bylo :wink: ), dopoki HMRC nie dostanie Twojego NIN, nie ma informacji, ze jestes zatrudniony. jesli nie mam takiej informacji, to nie moxe podac wlasciwego tax code. wiec naliczaja podatek weglug emergency rate, dopoki nie dostarczysz NIN i nie otrzymasz wlasciwego kodu.

a w ogole, co ja sie produkuje, Marc wie lepiej ode mnie

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 lip 2008 14:25

no jak jednego malzonka nie ma to zastepuje go drugi :wink: :twisted:

ps. jedno nie ma nic do drugiego

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 29 lip 2008 14:28

banita... <grozi palcem> jakie malzenstwo...
no wiec jak jest z tym 'emergency rate tax'?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 lip 2008 14:44

no jakto jakie :) moderomalzenstwo :)

to juz bylo tyle razy na forum :) ja napisze prosto a potem Marc mnie poprawi ze szczegolami :)

jak pracodawca nie wyslal kwitka (nie chce mi sie numerka szukac) do HMRC jak sie zaczelo prace to ma sie BR code (to najczestsza przyczyna dla tych co zaczynaja nowa prace) albo jak sie nie dostarczylo rozliczenia ze starej pracy do nowej to tez (P45 albo P60 ale tez mi sie nei chce szukac:) )

wszystko jest w archiwum

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 29 lip 2008 14:50

no toz przeciez to samo, co ja napisalam... najlepiej tak:

If you have not supplied your employer with your National Insurance number, you will be paying emergency tax rates. Talk to the HR or Payroll department of the company or agency you are working for, or look at your payslips if you are unsure. If you are paying emergency tax your payslip should display the emergency tax code which is 522L.

http://www.workgateways.com/working-uk- ... eturn.html

pracodawca wysyla kwitek z Twoim NIN do HMRC, a jak go nie masz, to co ma wyslac?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 lip 2008 15:38

ten cytat to jakies bdzury :) -jesli place podatki przez emergency tax code to moj payslip NIE POWINIEN wyswietlic 522L !!!! 522L nie jest emergency tax code-em :) emergency tax code zawiera BR (basic rate).

jak sie nie wyrobilo NIN to sie podaje go jako DDMMRR TN M/F (albo RRRR - nie pamietem) gdzie DD - dzien, MM - miesiac RR - rok z daty urodzin, TN stale, M-facet F-babka i po problemie

cos mi sie zdaje ze nie ma takiej opcji zeby nie miec NIN, albo sie ma normalny albo tymczasowy

a teraz niech mnie experty poprawiaja:)

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 29 lip 2008 15:56

'L' to wlasnie oznaczenie 'emergency tax rate' i przepraszam - od tego roku podatkowego to juz nie jest 522, tylko 543L.
NIN jest wymagany prawnie, chociaz nigdzie sie nie doczytalam, ze jakies grzywny za to sa. 'tymczasowy' ja tez kiedys mialam, i rypali mi emergency tax rate, dopoki nie podalam 'normalnego'

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 lip 2008 16:15

nie nie nie nie nie nie - bede jak Marc :))))

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... DG_4015472

L - for those eligible for the basic personal allowance (czyli 99% z nas) LUB(this is also used as an emergency tax code - read more under the section 'Emergency tax code')

543L = masz £5435 wolne od podatku

BR cos tam cos tam (niewazne co) - jestes na basic rate, placisz podatki od CALOSCI zarobionej kasy bez uwzglednienia kwot wolnych od podatku

a u mnie kazdy kto byl na wakacje mial tymczasowy NIN, normalny tax code i po powrocie dostawal nadplacony podatek z powrotem bez zadnych problemow typu - nie mam normalnego NIN.

czyli

to ze masz w kodzie L nie znaczy ze placisz za duzo ale jak masz w kodzie BR to napewno placisz za duzo (chyba ze to druga praca itp itd)

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 29 lip 2008 16:37

banita to znaczy, ze nie powinno sie zasiegac rady na stronie HMRC, bo stamtad biore informacje.
BR - wierze na slowo, NIN wyrobilam po 2 miesiacach pobytu, ale nawet jesli bym dostala 10 payslipow z oznaczeniem BR, to bym tego teraz nie pamietala :wink:

powiem Ci tyle - pisze, tylko to co wiem. a wiem tyle, ze jak nie mialam NIN to placilam wiecej podatku niz powinnam, kiedy wyrobilam NIN - automatycznie zmniejszono mi kwote odliczanego podatku. Dlatego tez innym radze jak najszybciej ta karte wyrobic, a potem starac sie o zwrot nadplaconego podatku.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 29 lip 2008 16:44

Ja mam 543L wczesniej mialem 522L, jak nie mialem ninu na poczatku to i tak mialem 522L albo 504 czy cos, nie pamietam - ale na pewno nie BR. Przez pierwsze dwa miesiace dostawalem wyplate bez zadnego podatku (bylo jakies L60 odjete, wiec mozna pominac). Jak podalem nin to dopiero mi zaczeli ciagnac podatek tak zeby sie wyrownalo wszystko. W kwietniu nie nalezal mi sie zaden zwrot, bo wszystko bylo zaplacone co do pensa :)

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 lip 2008 17:14

to nie to ze strona HMRC klamie:) poprostu informacje (jak zreszta o wszystkim) zwiete wybiorczo moga blednie sugerowac cos co nie jest do konca prawda

Wróć do „Praca”