O wszystkim na tematy prawne
user592467
Gastarbeiter

Samozatrudniony

Postautor: user592467 » 25 lip 2008 14:58

Mam problem i prosze o pomoc!
w lutym 2006 wyrobilem sobie karte CIS i zarejestrowalem sie jako samozatrudniony, ale ostatecznie zednych dochodow jako self nie mialem bo podjalem prace na etat.
W czerwcu 2006 gosc w Revenue pomogl mi sie rozliczyc zniszczyl moja karte i wyrejestrowal mnie.
Niestety mimo tego systematycznie co kwartal dostaje wezwanie do zaplaty National Insurance Contributions. Rachunek juz wynosi 300£ i rosnie.
Bylem pytac w Revenue co jest grane, ale gosc mnie poinformowal ze tak sie czasami zdarza i tyle.
A rachunki dalej przychodza!
chcialbym zalatwic to raz na zawsze i miec spokoj!
prosze o pomoc osoby ktore mialy podobny problem
z gory dziekuje :D :D

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 28 lip 2008 19:01

Po prostu musisz napisac ostry list nawet z uzyciem argumentow lamania przez urzad HRA 1988 (ustawa o prawach czlowieka - bez smiechu - urzedy na prawde serio traktuja takie sprawy) i ostro dac do zrozumienia ze oddajesz sprawe do adwokata.

Po prostu urzednicy sa tutaj strasznie balaganiarscy i trzba im pewne rzeczy tlumaczyc 'cepem' do glowy a najlepiej postraszyc konkretnymi sankcjami. Ja zajmuje sie takimi sprawami dla klientow za niewielka oplata ale do tego nie trzeba az adokata. Mozesz takze spokojnie skorzystac z Citizen's Advice Bureau lub z pomocy kogos znajomego kto zna urzedniczyc anglieksi i potrafi odszukac odpowiednie paragrafy zeby sie podeprzec argumentami (trzeba pogrzebac w necie). pozdrawiam

evolvi
Gastarbeiter

Postautor: evolvi » 29 lip 2008 17:18

Albo prosciej wyslij do nich prosty list z infromacja ze zamknales dzialalnosc. i dolacz do tego kopie Dokumentow potwierdzjacych ze to zrobiles o ile masz takie. Czasem wystarczy zadzwonic i wyjasnic. W IR dosyc czesto zdarzaja sie takei pomylki i z mojego doswiadczenia nie ma sie czym przjmowac . Anuluja to bez problemu.

user592467
Gastarbeiter

Postautor: user592467 » 29 lip 2008 17:29

W tym caly problem, ze zadnych dokumentow nie mam. W Revenue gosc postukal w swoj komputerek i powiedzial ze wszystko jest zamkniete.
Ale wielkie dzieki za pomoc
Wysle do nich list.

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 31 lip 2008 16:01

I chyba rzeczywiscie porada usera 1562459 jest lepsza (ja po prostu malo ma z tymi CIS do czynienia i potraktowalem to pod procedura 'maladministration' czyli niestarannosci albo naduzycia urzedniczego. Moze ciut za ostro i zamiast od razu z nozem mozna najpierw grzecznie jeszcze raz im wylozyc kawe na lawe.
Pozdrawiam

Wróć do „Prawo”