O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
gregor0707
Gastarbeiter

pomoc przy odblokowaniu telefonu

Postautor: gregor0707 » 13 cze 2008 16:22

dostałem telefon jestem w Polsce lecz nie działa aby go odblokowac należy postępowac zgodnie z instrukją jest z sieci Vodafon żeby go odblokowac trzeba posiadac kartę w sieci Vodafone ja takiej nie posiadam czy ktoś pomoże ??
Telefon to SOny Ericsson V630i
A i ważne moj IMEI 351941017755109

1. Wejdź na stronę www.vodafone.ie i zaloguj się na swoje konto wpisując w poniższe pola numer telefonu (My
Vodafone Logon) oraz hasło (Password)
Jeśli znasz hasło zaloguj się i przejdź do kroku nr 11, jeśli nie znasz hasła postępuj dalej wg instrukcji
2. Wybierz opcje “zapomniane hasło” (Forgot Your Password?)
3. Wpisz swój numer telefonu i kliknij Continue
4. Jeżeli teraz otworzy się okno zatytuowane Step 2 of 2 przejdź do kroku 8. Jeżeli natomiast otworzy się okno
zawierające następującą wiadomość: “We do not appear to have a record for this number, you are free to register” znaczy
to, że numer nie był wcześniej rejestrowany na internecie i należy to zrobić teraz klikając w opcję Register
5. Teraz należy podać swój numer telefonu i kliknąć Submit
6. W kolejnym etapie należy podać hasło, które powinno być dostarczone w ciągu kilku sekund w postaci smsa na
numer podany w poprzednim kroku oraz swoją datę urodzenia w formacie DDMMRR i kliknąć Submit
7. Jeśli wszystko się zgadza i rejestracja jest pomyślna pojawi się nowe okno, gdzie wystarczy zaznaczyć opcję
wyrażenia zgody na warunki (Terms and Conditions) i kliknąć Continue. Przejdź teraz do kroku 11
8. W drugim kroku wypełnij pola podając odpowiednio swoją datę urodzenia lub tą podaną przy rejestracji w formacie
DDMMRR oraz w kolejnym polu 4 litery znajdujące się na obrazku
9. Jeżeli wszystko się zgadza powinno otworzyć się okno informujące, że została wysłana wiadomość na telefon
zawierające hasło dostępu do konta
10. Sprawdź wiadomości na telefonie i jeżeli otrzymałeś smsa od Vodafonu wróć do kroku 1
11. Gratulacje, właśnie zalogowałeś się na swoje konto. Możesz tu sprawdzić aktualne oferty, wysyłać darmowe
smsy przez bramkę internetową, skonfigurować konto email itp. Aby ściągnąć simlocka poszukaj opcji My Mobile a
następnie NAC znajdujących się w menu po lewej stronie
12. Po kliknięciu w zakładkę NAC otworzy się okno z dwoma opcjami Get NAC oraz Instructions (instrukcje do odblokawania
różnych modeli telefonów). Kliknij w pierwszą opcję
13. Wpisz 3 z czterech cyfr kodu dostępu do konta, które wcześniej dostałeś w smsie w odpowiednie pola
14. Sprawdź numer seryjny telefonu, który chcesz odblokować wpisując na nim *#06# i wpisz go w polu Or Enter
IMEI lub wybierz z listy numerów seryjnych jeśli się na niej znajduje przez zaznaczenie Select to Retrive
Zaznacz też opcję Send SMS i/lub wpisz swój adres emailowy aby otrzymać kod na telefon lub na skrzynkę
emailową. Następnie kliknij Get NAC
15. Wpisz litery znajdujące się na obrazku i kliknij Continue
16. W tym momencie powinno ponownie pojawić się okno NAC / Get NAC tym razem zawierające kod NAC potrzebny
do ściągnięcia simlocka z telefonu. Należy go spisać i wprowadzić w telefon wg instrukcji. Jeżeli nie wiesz jak
wprowadzić kod wróć do kroku 12 i znajdź instrukcje dla swojego modelu telefonu lub przyjdź razem z telefonem i
kodem do salonu Vodafone
17. Jeżeli pojawi się błąd przy uzyskiwaniu kodu NAC należy skontaktować się z Biurem Obsługi Klienta pod
numerem 1850 20 87 87 (obsługa również w języku polskim) lub odwiedzić najbliższy salon Vodafone.

Jeśli ktoś byłby w stanie poświęcic trochę czasu to dziękuje i prosze o podanie kodu na forum

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 13 cze 2008 16:46

eee zablokowany = simlock
czy zablokowany = skradziony zablokowany numer IMEI

zreszta moze ktos inny cos wiecej wie na ten temat

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 13 cze 2008 17:51

Simlock zapewne.

Przy zablokowanym IMEI w UK telefon zapewne dalej dzialalby w Polsce.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 13 cze 2008 18:06

taaa no moze...

pozdrawiam
ps. wypad na urlop

gherbid
Rezydent

Re: pomoc przy odblokowaniu telefonu

Postautor: gherbid » 13 cze 2008 18:06

gregor0707 pisze:[...]

A tak ciężko iść do serwisu komórkowego? Parę groszy i po krzyku, więc nie rozumiem po co te kombinacje alpejskie. Za zmianę firmware`u i zdjęcie simlocka w N95 płaciłem 50 złotych, więc myślę, że w Twoim przypadku koszta nie przekroczą 30 zeta w dobrym serwisie 8)

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 13 cze 2008 18:11

gherbid: pewnie nawet mniej, a swoja droga jak sie ma komputer internet kabelek i google to samemu mozna zdjac (przerobilem to na paru telefonach oczywiscie nie N95)
obstawiam dwie dyszki :)

milego uikenda

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 13 cze 2008 18:59

Oh, wiesz, brain, tak walnąłem cenę z rękawa :D
Ale masz rację, 20 zeta to w miarę rozsądna propozycja.
Co do kabelków i samodzielnego ściągania simlocków. Szczerze to nie polecam, oczywiście są modele, w których "grzebie" się bezproblemowo, ale są też gorsze przypadki. Mówię to z własnego doświadczenia. Zamiast kombinować i cudować, prościej i bezpieczniej jest zanieść cegłę do dobrego serwisu :)

gregor0707
Gastarbeiter

Postautor: gregor0707 » 14 cze 2008 17:17

no to jak ?? oprócz panów lub pań które powyżej mojego postu sobie poplotkowały wysuwając teorie - w jaki to sposób mogę odblokwowac telefon :idea: - czy ktoś pomoże w sposób jaki napisałem w pierwszym poscie?? :D

Wróć do „Hyde Park”