O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Bloom15
Emigrant

Szyfrowanie danych wysyłanych przez internet

Postautor: Bloom15 » 10 mar 2016 13:07

W jaki sposób bezpiecznie zaszyfrować dane przesyłane przez internet? Tak, aby niepowołane osoby nie miały do niego wglądu?

xsarinox
Gastarbeiter

Re: Szyfrowanie danych wysyłanych przez internet

Postautor: xsarinox » 10 mar 2016 19:49

Aby uniknąć podsłuchania komunikacji na koncie pocztowym...

...odbywającej się, nieszyfrowanym protokołem HTTP:

Spróbuj ręcznie wymusić komunikację po protokole HTTPS, w adresie przeglądarki dopisując literkę „S” do protokołu. („http://” na „https://”)
Do powyższego punktu, może być przydatne rozszerzenie „HTTPS Everywhere” do przeglądarek, które niweluje potrzebę ręcznego wymuszania szyfrowanego protokołu
Staraj się posiadać zawsze zaktualizowane oprogramowanie antywirusowe (najlepiej w pakiecie „Internet Security”) wraz z aktualną bazą złośliwego oprogramowania
W przypadku korzystania z domowej sieci Wi-Fi, postaraj się o jej skuteczne zabezpieczenie. Oprócz mocnego hasła, rozważ także filtrowanie po adresach MAC, ukryciu nazwy sieci, a także ustawieniu odpowiednich reguł we wbudowanym Firewallu (zależnie od posiadanego routera)
W przypadku korzystania z publicznych sieci Wi-Fi, rozważ korzystanie z połączeń VPN, w znacznym stopniu uniemożliwiających podsłuch (chyba, że nie dbasz o posiadane certyfikaty dla danych połączeń ;-). W przeciwnym razie, staraj się nie logować i korzystać z poczty ;-)

Marekkalicki
Gastarbeiter

Postautor: Marekkalicki » 26 paź 2016 11:13

jeżeli chcesz zaszyfrować swoje dane w internecie to warto skorzystać z VPN . Generalnie cała usługa opiera się na tym że logujesz się na innym IP , prawie wszystkie kraje są dostępne . Nikt nie jest w stanie sprawdzić Twojego głównego IP ( IP to jest adres Twojego komputera ) . Najlepsi dostawcy to NordVPN i ExpressVPN na dzień dzisiejszy .

Marmona
Gastarbeiter

Postautor: Marmona » 19 sty 2017 07:34

Nie wysyłam ważnych danych mailowo, ale do tego są specjalne programy które szyfrują maile, tylk z tego co slyszałam to jak ktoś bęzie bardzo chciał się włama do mila to i tak da radę. Ja raczej zgrywam jakieś ważne dokumenty i oddaję do przechowania.

Wróć do „Hyde Park”