Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Jopen
Gastarbeiter

Kilka pytań związanych z pracą.

Postautor: Jopen » 05 maja 2014 10:55

Witam,
Wiem że istnieje na tym forum milion podobnych tematów, aczkolwiek chciałbym zaczerpnąć aktualnych informacji. A konkretnie jak wygląda sprawa z pracą w Londynie. Po pierwsze czy w ogóle jeszcze praca jest? Po drugie ile przeciętnie się jej szuka? Wiem, to drugie może niezbyt konkretne gdyż każdemu udaję się prace znaleźć w innym czasie w zależności głównie od szczęścia, ale chciałbym poznać wasze historie.
Przylatuję do Londynu na początku czerwca wraz ze swoją kobietą, i postanowiłem zaczerpnąć waszej opini na właśnie temat pracy.
Jeszcze jedno pytanko, moja kobieta zna język Angielski w stopniu biegłym więc o nią jestem spokojny, ja z kolei dużo rozumieć - niewiele mówić. Tak więc czy nie czeka mnie rychła porażka na starcie? Szybko się ucze i trenuje jezyk już w Polsce. Jestem kucharzem z czteroletnim doświadczeniem w Polsce, ale wiem też że tutaj w Londynie zacznę od zmywaka. Nawet mi to pasuje gdyż pod szlifuje język i na spokojnie się wkręce w rytm pracy. Myślę że ze znalezieniem pracy jako Kitchen Porter, nie powinienem mieć problemu mimo bariery językowej. Co Wy o tym myślicie? Byłbym również wdzięczny za jakieś złote rady na początek. Z góry dziękuję i przepraszam za kolejny z miliona podobnych wątków, ale zależy mi na aktualnych informacjach.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 05 maja 2014 13:51

to ze twoja dziewczyna zna jezyk nie jest zadnym atutem w szukaniu pracy w Angli - wyobraz sobie ze jedzie Chinczyk do Polski i mysli ze latwiej mu bedzie o prace bo zna polski?

w londynie jest miliony ludzi znajacych angielski

co dziewczyna umie/w czym ma doswiadczenie - to jest wazne

jezyk to po prostu normalka

ambasadorpl2013
Gastarbeiter

Postautor: ambasadorpl2013 » 05 maja 2014 15:10

Normalką nie jest, bo będzie lepsza niz dziesiątki tysiecy innych nie znających języka = a więc automatycznie nie będzie ostatnia do pracy. Znasz jezyk, to zawsze sie gdzies wkrecisz, wcisniesz.

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 05 maja 2014 16:01

Bedziesz znal jezyk, ale nic poza tym, to powodzenia :D
Predzej znajdziesz prace z mala znajomoscia angielskiego, ale z duzymi kwalifikacjami..Zaden szef nie zatrudni pracownika po to, zeby sobie z nim pogadac. A tak poza tym, to tu jest Anglia, wiec sila rzeczy trza sie poslugiwac tutejszym narzeczem..

Jopen
Gastarbeiter

Postautor: Jopen » 05 maja 2014 16:46

No tak, wiadomo. Język jest ważny, ważniejsze doświadczenie i umiejętności. Doświadczenie mamy, chęci do pracy również. Język doszkolę na miejscu. Mam nadzieję że w miarę szybko ogarniemy tam pracę. Chcielibyśmy jak najszybciej stanąć na nogach.
Dziękuję za odpowiedzi w sprawie znajomości języka.

Wróć do „Praca”