Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
J3rzU
Gastarbeiter

National Insurance Number a ciąża

Postautor: J3rzU » 20 lut 2014 16:43

Witam,

Piszę z pytaniem dość nietypowym. Moja żona jest w ciąży (aktualnie 3 miesiąc). Zjechała do mnie, do UK jakieś 4 miesiące temu. Nie pracowała ogólnie nigdzie, jedynie w jednym z polskich sklepów była na takim "przeszkoleniu" (oczywiście na czarno), a że mieli otwierać nową placówkę to miała niby zagwarantowane, że będzie zatrudniona. W międzyczasie dowiedzieliśmy się, że jest w ciąży. Problem jest w tym, że nie ma nadanego jeszcze NiS, miała to zrobić jak będzie miała potwierdzoną pracę. Gdy dowiedzieliśmy się, że małżonka jest w ciąży udaliśmy się do prywatnego lekarza (polska klinika My Medyk) gdzie po 4 wizytach lekarz powiedział małżonce, że na razie ma zapomnieć o pracy, bo biorąc pod uwagę jej przeszłość (pierwszą ciążę żona straciła, właśnie w 3 miesiącu), dodatkowo teraz miała jakieś plamienia. W związku z tym, żeby nadać jej NiS, jako ciężarnej, niezdolnej do pracy w Job Center Plus chcieli mieć potwierdzenie od lekarza prowadzącego, że ciąża jest zagrożona. Lekarz jednak, gdy miał takie pismo wystawić, stwierdził, że ciąża wcale nie jest zagrożona.
Teraz mamy problem, bo małżonka odmówiła pracy w tym polskim sklepie, a jakoś musimy wyrobić jej NiS - sam wyrabiałem mając już zagwarantowaną pracę.
Czy ktoś zatem wie jak można w takiej sytuacji wyrobić jej NiS? Nie chodzi mi tutaj o żadne benefity i bonusy - chcemy tylko żeby małżonka miała ubezpieczenie w razie właśnie lekarza, szpitala, etc. To wszystko.
Czy wystarczy w job center plus zarejestrować ją jako bezrobotną i nadadzą jej wtedy numer i będzie ubezpieczona?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lut 2014 16:46

1) NIN nie NiS
2) Tu sa darmowi lekarze w przychodniach - po co prywatnie do polskiego?
3) Do wyrobienia NIN nie trzeba miec pracy

J3rzU
Gastarbeiter

Postautor: J3rzU » 20 lut 2014 16:56

1) Fakt, raz napisałem i bezmyślnie kopiowałem :P
2) Czyli zarówno lekarz jest darmowy jak i badania w szpitalu czy sam poród?
3) Czyli wystarczy pójść zarejestrować się jako bezrobotny i NiN sami nadadzą?

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 lut 2014 17:41

1) i dalej zle piszesz - NIN nie NiN
2) tak - wczoraj tu przyjechales ze nie wiesz? lekarz, badadnia (jezeli konieczne bo tu nie Polska wiec ciezarna prowadzi polozna a nie lekarz ale od lekarza GP trzeba zaczac), porod - za darmo, NHS
3) po NIN sie dzwoni, umawia na spotkanie, idzie, wysylaja pozniej NIN, nie ma to nic wspolnego z rejestrowaniem w zasilkowni

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”