Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
bosaco
Gastarbeiter

Znajomość angielskiego a inne kryteria

Postautor: bosaco » 20 lut 2014 10:50

Hej, zastanawiam się nad wyjazdem do Londynu, przez zdrowie nie mogę pracować w magazynie czy nosić w barze beczek z piwem Szukam pracy od zmywaka do graduate jobs itp. Skończyłem studia (co może znaczyć wszystko i nic :D ), doświadczenie niewielkie, jak się uprzeć to zerowe (bo formalnie miesiąc), jak się uprzeć to ze dwa lata (koło naukowe i związane z tym aktywności naukowe, praca w gospodarstwie rodziców, praktyki miesiąc, wirtualny wolontariat-tłumaczenia online starych dokumentów). Tylko te języki... Angielski znam, uczyłem się kiedyś trochę rosyjskiego, w minimalnym stopniu miałem kontakt z niemieckim i francuskim.
I przez to mam problem z angielskimi lub polskimi ogłoszeniami o pracy w Londynie. Jako pierwsze wymaganie stawia się angielski na jakimś poziomie, tylko co do chol***i znaczą te określenia typu fluent, dobry, komunikatywny, biegły, podstawowy? Tylko proszę nie piszcie mi, że wujek google mi pomoże, opisy teoretyczne to ja sobie mogę czytać ile wlezie, ale stanu faktycznego, czego wymagają pracodawcy nikt mi nie przybliży. Wiem, że są różnice między firmami, branżami etc, ale gdybyście mieli jakoś to sami opisać, to jakbyście opisali poszczególne poziomy z tych które wymieniłem?
Dodam, że angielskiego 9 lat, nie mam problemu ze słuchaniem "spokojnego" radio, ogladaniem seriali. Nie wiem do jakich ogłoszeń warto startować, co powinienem wpisać do CV.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 lut 2014 11:06

fluent to znaczy, że porozmawiasz na każdy temat, wysławiając się zrozumiale i nie będziesz mieć problemu ze rozumieniem różnych akcentów

dobry - to pojęcie względne, zwykle chodzi o poziom wystarczający do wykonywania powierzonych zadań

komunikatywny - yes boss, no boss i rozumienie poleceń

biegły patrz fluent

podstawowy - to samo co komunikatywny, ale dodatkowo będziesz umieć załatwić coś sklepie, porozmawiać banku itd.

jarzombeg
Gastarbeiter

Postautor: jarzombeg » 20 lut 2014 13:12

jesli zmywak na poczatek Cie nie przeraza to radze rzucic okiem na http://www.caterer.com/ , podpowiem ze ten co zmywa nazywa sie kitchen porter

ironick
Emigrant

Postautor: ironick » 20 lut 2014 16:30

usercostam pisze:fluent to znaczy, że porozmawiasz na każdy temat, wysławiając się zrozumiale i nie będziesz mieć problemu ze rozumieniem różnych akcentów

dobry - to pojęcie względne, zwykle chodzi o poziom wystarczający do wykonywania powierzonych zadań

komunikatywny - yes boss, no boss i rozumienie poleceń

biegły patrz fluent

podstawowy - to samo co komunikatywny, ale dodatkowo będziesz umieć załatwić coś sklepie, porozmawiać banku itd.

chyba pomyliles komunikatywny z podstawowym ;)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 lut 2014 17:01

ironick pisze:
chyba pomyliles komunikatywny z podstawowym ;)

Nie pomyliłem. Uważam, że komunikatywny jak sama nazwa wskazuje pozwala na komunikowanie czy się rozumie polecenie i jest to mniej niż podstawy.

ironick
Emigrant

Postautor: ironick » 20 lut 2014 17:13

no wlasnie
komunikujac sie powiesz o co ci chodzi i co chcesz ewentualnie zalatwic
a takie 'yes, boss; no, boss; ok, "ołrajt" 'to podstawa, dzieki ktorej nie trzeba wydawac wiecej dzwiekow ;)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 lut 2014 22:49

ironick pisze:no wlasnie
komunikujac sie powiesz o co ci chodzi i co chcesz ewentualnie zalatwic
a takie 'yes, boss; no, boss; ok, "ołrajt" 'to podstawa, dzieki ktorej nie trzeba wydawac wiecej dzwiekow ;)

To rozumiemy inaczej. Dla mnie podstawa to poziom fluent, ale autor tematu chciał łopatologicznie to napisałem.

"komunikatywny" oznacza tylko i wyłącznie, że pracownik potrafi zakomunikować czy rozumie polecenie i czy je wykona.

Pisząc ogłoszenie o zatrudnienie kogoś i określając poziom komunikatywny tego właśnie oczekuje.

Jak jest dużo osób w pracy rozmawiających w różnych językach i angielskim komunikatywnym, to nie gadają między sobą tylko pracują!

ironick
Emigrant

Postautor: ironick » 20 lut 2014 23:06

usercostam pisze:To rozumiemy inaczej. Dla mnie podstawa to poziom fluent, ale autor tematu chciał łopatologicznie to napisałem.

"komunikatywny" oznacza tylko i wyłącznie, że pracownik potrafi zakomunikować czy rozumie polecenie i czy je wykona.

Pisząc ogłoszenie o zatrudnienie kogoś i określając poziom komunikatywny tego właśnie oczekuje.

Jak jest dużo osób w pracy rozmawiających w różnych językach i angielskim komunikatywnym, to nie gadają między sobą tylko pracują!

ech, miotasz sie i placzesz we wlasnych zeznaniach ;)
twoja odpowiedz w trzecim poscie na pytanie z postu drugiego
http://forum.londynek.net/gb/viewtopic.php?t=14589

ja wlasnie tak rozumiem podstawowy
ale ok, kazdy ma swoja koncepcje ;)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 21 lut 2014 10:27

Przeczytaj pierwszy post. Autorka miała na myśli komunikatywny, a nie podstawowy (zwyczajnie jej się pomyliło)

ironick
Emigrant

Postautor: ironick » 22 lut 2014 00:05

usercostam pisze:Przeczytaj pierwszy post. Autorka miała na myśli komunikatywny, a nie podstawowy (zwyczajnie jej się pomyliło)

odwracasz kota ogonem
na pytanie jaki jest jezyk podstawowy, twoja odpowiedz jest nawet mniej rozbudowana niz w tym watku, i sprowadza sie do jednego slowa
co ma do tego pierwszy post? :D

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 lut 2014 11:49

ironick pisze:
usercostam pisze:Przeczytaj pierwszy post. Autorka miała na myśli komunikatywny, a nie podstawowy (zwyczajnie jej się pomyliło)

odwracasz kota ogonem
na pytanie jaki jest jezyk podstawowy, twoja odpowiedz jest nawet mniej rozbudowana niz w tym watku, i sprowadza sie do jednego slowa
co ma do tego pierwszy post? :D

Do tego, że autorce chodziło o poziom komunikatywny. Gdyby chodziło jej rzeczywiście o podstawowy, to nie pytałaby się, czy wystarczy do pracy w fabryce.

Wróć do „Praca”