Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
Marzenka312
Gastarbeiter

Postautor: Marzenka312 » 15 kwie 2013 15:40

Internet w three jest do bani, mam z USB, płace 15,99 miesiecznie za 5GB, starcza to na tydzien, do tego za urzadzenie zapłaciłam 5Ł, jest beznadziejny, nie polecam nikomu. Niewiem jak ktos moze mowic ze ten internet jest dobry.

magmaj
Gastarbeiter

Postautor: magmaj » 15 kwie 2013 18:05

czyli nie wie nikt co mam zrobic zeby to dzialalo???

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 15 kwie 2013 18:58

Marzenka312 pisze:Internet w three jest do bani, mam z USB, płace 15,99 miesiecznie za 5GB, starcza to na tydzien, do tego za urzadzenie zapłaciłam 5Ł, jest beznadziejny, nie polecam nikomu. Niewiem jak ktos moze mowic ze ten internet jest dobry.

Ano tak, że jak się jest zielonym w temacie to się pyta a nie bierze najdroższą i najuboższa ofertę.

Napisałem, w three bierze się sim only abonament za 12.90 z umową odnawianą co miesiąc. W tym masz nielimitowany internet i 200 minut na wszystkie sieci.
Na ebay kupujesz modem HSPA+ za jakieś 15 funty ze zdjętym sim lockiem, ładujesz tam kartę z three i tadaa nielimitowany net za 12.6 na miesiąc.
Gdzie masz taniej?

Szybkość tego netu? Zależności od miejsca i zasięgu ale bez problemu ok. 10mbps, w dobrym miejscu 14mbps.

Jak się bierze coś na abonament to warto poświecić kilka chwil na rozejrzenie się w około co może być.
T-mobile kiedyś (może nadal) ma w ofercie internet jakieś 1 czy 2GB ale, po wyczerpaniu limitu ani nie obcina ani nie kasuje dodatkowo, po prostu blokuje ruch multimediów i download, tak więc poczta, www, skype itp działają bez limitu w t-mobile.

Coś jeszcze?

PS. Edycja ze względu na zmianę ceny abonamentu z 12.60 na 12.90.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013 13:55 przez goraluk, łącznie zmieniany 2 razy.

magmaj
Gastarbeiter

Postautor: magmaj » 16 kwie 2013 12:23

:/ miły polak za granica- czysty przyklad !

rolmopsik

Postautor: rolmopsik » 16 kwie 2013 20:34

Boszzzzzz....jak ja nie lubie pitolenia !!!!!!
W moim domu nauczono mnie powiedzenia , do którego stosuje się i w tym duchu wychowuję moje dzieci - Umiesz liczyć licz na siebie!
Nie oczekuje sie pomocy w kazdej, banalnej kwestii swojego marnego zycia - postarajcie się ludziska przyżyc je sami , na swój własny rachunek, a nie wiecznie komuś na plecach siedzieć i jeszcze narzekać!!

nefkalondon
Gastarbeiter

Postautor: nefkalondon » 02 maja 2013 18:26

ja dxzisija zalozylam sobie virgin media, tylko net bez tv, wziełam ten pakiet wiekszy 60mg i dupa;/ nie wiem z czego to wynika, ale strona jedna mi sie laduje 2 minuty, wczesniej gdzie mieszkalam byl jeden net na 10 osob i wszystko szybciutgko smigalo, czy ktos "informatyczny" moze mi powiedziec dlacego tak sie dzieje, od razu mowie, ze dopiero dzsiiaj podlaczony, wiec raczej jeszcze nikt nie zdazyl sie wkrasc i komputer jest dobry, pare dni temu smigal normalnie, ale zla jestem, czy 60mb to az tak malo zeby tak wolno wszystkie zwykle strony chodzily?;/

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 02 maja 2013 19:09

nefkalondon pisze:ja dxzisija zalozylam sobie virgin media, tylko net bez tv, wziełam ten pakiet wiekszy 60mg i dupa;/ nie wiem z czego to wynika, ale strona jedna mi sie laduje 2 minuty, wczesniej gdzie mieszkalam byl jeden net na 10 osob i wszystko szybciutgko smigalo, czy ktos "informatyczny" moze mi powiedziec dlacego tak sie dzieje, od razu mowie, ze dopiero dzsiiaj podlaczony, wiec raczej jeszcze nikt nie zdazyl sie wkrasc i komputer jest dobry, pare dni temu smigal normalnie, ale zla jestem, czy 60mb to az tak malo zeby tak wolno wszystkie zwykle strony chodzily?;/

60mb to bardzo szybko.
Przyczyn takiego zachowania może być kilka.
Od samego źle podłączonego modemu kablowego do "gryzących" się programów rezydujących w komputerze.
Czy instalowałaś jakieś pakiety z virgin na swoim komputerze? Jeśli tak, to napisz które.
Napisz też, czy próbowałaś podłączyć komputer bezpośrednio kablem z routerem?
W pierwszym przypadku, problemem może być zdublowany program antywirusowy lub adware-owy itp. Jeśli to masz (o ile nie pamięć nie myli zwało się to net guard w virgin) to wyłącz i sprawdź czy są zmiany.
W drugim przypadku, zakładam, że łączysz sie bezprzewodowo, więc by wyeliminować źle skonfigurowaną siec bezprzewodową, podłącz się kablem do gniazda w routerze (powinno być ich 4) i wówczas sprawdź czy jest różnica.
Moim skromnym zdaniem internet w Virginmedia jest najlepszy w UK.
Z VM byłem od 2004 roku kiedy to było jeszcze NTL, po wykupieniu Virgin przez NTL-a zmieniono nazwę na bardziej rynkowe VirginMedia. NTL został dla biznesu.
Obsługa techniczna przez telefon tragedia.
Ale ja przez 7 lat kontaktowałem się z obsługa klienta 3 razy! Raz okazało się, że błąd był po mojej stronie.
Mają też dedykowaną grupę dyskusyjną na usenet - gdzie można zgłosić problemy i jeśli to możliwe oni zdalnie je usuwają.

ps. Przy okazji sprawdź prawdziwą dopuszczalną prędkość łącza na stronie modemu:
adress modemu: 192.168.100.1
username: root
pssword: root
Odnajdź te parametry:
Downstream Power Level/Levels, Upstream Power Level i Downstream SNR
i je podaj.

Uruchom w komputerze "CMD" - Start-uruchom i wpisz cmd - enter.
W okienku konsoli wpisz: ping bbc.co.uk
i podaj wartości.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 maja 2013 19:37

Tak jak z Three - trzeba mieć szczęście jak się ma zasięg, a jak już się połączy to prędkości są jak z czasów modemu najczęściej...

Co do Virgin, wejdź sobie na http://www.speedtest.net/ kliknij begin test i po jakims czasie pokaże ci orientacyjnie jakie masz osiągi.

Jeżeli będzie sporo poniżej tych 60mbit, to zadzwoń na infolinię Virgina i powiedzą ci co robić itd, być może przyślą technika aby poprawił połączenie.

Virgin ma czasem taki problem, że podłącza za dużo ludzi niż ma sprzętu...

Mój znajomy na naprawę czekał 3 miesiące, bo musieli jednak nowe światłowody położyć, ale przynajmniej przez ten czas ten "słaby" internet miał za darmo.

Natomiast jeśli inne strony działają ci dobrze, to całkiem możliwa, że twoja ulubiona strona ma akurat słaby dzień, co się zdarza.

nefkalondon
Gastarbeiter

Postautor: nefkalondon » 02 maja 2013 19:49

ojej wycofuje oskarzenia:P tak jak napisaliscie zadzownilam do nich, maja zdalne sterowanie, godine siedzialam na infolini, ale teraz juz dziala na prawde ok, koles cos tam w ustawieniach virgin media pogrzebal, potem w moim kompie, ja tera usunelam oidpalanie programow startiowych bo mialam ich chyba z 60 na starcie no i juz dziala cacy! dzięki chłopaki! ja wlasnie wzielam ten bo polecaliscie tu no i sie tak wkurzylam:P ale na szczescie juz po sprawie:) pzdr

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 02 maja 2013 20:57

Najbardziej dokładne testy prędkości to po [prostu pobrać jednocześnie dwa lub trzy pliki o wadze w okolicach 100mb każdy.
Wówczas łączna wartość szybkości pobrania da wam bardzo dokładną wartość jakości i szybkości łącza.

Wszelkie testy poprzez strony www są w pisane w apletach java i mogą być bardzo mylące i fałszywie alarmować o np. niskich prędkościach.
W przybliżeniu- kiedy pobiera się plik komputer nawiązuje jedno połączenie z serwerem na którym jest ten plik, przy pomiarach prędkości przez www połączenia może być nawiązywane kilka razy rożnymi drogami.
Szybkim testem "na już" może być ping. Pingujemy np. bbc i patrzymy na wartości im niższe czasy podane w ms tym szybsze łącze. Przy ok. 60mb powinno być w granicach 11ms do 14ms.

Przy VM jeśli prędkości są notorycznie słabe, należy poprosić by ktoś zrewidował obciążenie w twoim lokalnym UBR (universal broadband router - sprzęt produkowany przez Cisco z którym modem klienta się łączy z siecią VM, to na tym routerze ustala się maksymalne prędkości łącza.... )Ewentualnie by cie przerzucił na inny kanał. Zdarza się, że VM "pakuje" klientów nieświadomych na tak zwanym "bad tube" czyli kanał dla użytkowników delikatnie mówiąc ograniczonych, by inne kanały były wolne;)
Mimo wszystko zawsze warto jest najpierw sprawdzić swój komputer i połączenia od swojej strony.
Niestety obecnie nie mam VM, Z przyczyn niezależnych musiałem przesiąść się na BT Infiniti. Ale w zasadzie też nie narzekam, łącze do 80mb u mnie wychodzi ok. 65 do 68. Biorąc pod uwagę, że w linii prostej mam ok 2.5 km od centrali (exchange) to bardzo dobry osiąg.
Dla tych co mają BT.
BT zrobiło bardzo dobrą stronę testową dla swoich klientów (dla tych na sky broadband też działa):
http://speedtest.btwholesale.com

usercostam
Ja używam three internetu bardzo często, z zasięgiem nie mam kłopotu,
(three ma chyba jakąś umowę z T-mobile bo tam gdzie t-mobile ma zasięg ma też three....) prędkości to ok. 14mb więc nie ma na co narzekać.
Może masz kiepski modem lub telefon jeśli w telefonie używasz internetu.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 maja 2013 21:15

goraluk pisze:usercostam
Ja używam three internetu bardzo często, z zasięgiem nie mam kłopotu,
(three ma chyba jakąś umowę z T-mobile bo tam gdzie t-mobile ma zasięg ma też three....) prędkości to ok. 14mb więc nie ma na co narzekać.
Może masz kiepski modem lub telefon jeśli w telefonie używasz internetu.

W centrum Londynu nie działa w wielu miejscach, nie tylko modem ale i w telefonach.
Są miejsca w centrum, że w ogóle nie ma zasięgu nawet normalnego (chociaż ostatnio się poprawiło trochę)

Jak się jest w drodzę np. w pociągu, nie da się internetu wcale używać.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 maja 2013 21:17

Co do telefonów, to mam iPhone 4, HTC One i Xperia Z więc nie są to kiepskie telefony.

Modem mam jakiś Huawei, nie pamiętam modelu.

Wróć do „Sprawy codzienne”