Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
koalka
Gastarbeiter

Polski Uniwersytet Wirtualny

Postautor: koalka » 19 wrz 2012 10:57

co sądzicie o studiowaniu po Polsku ale on line? czy to dobre rozwiązanie? ja zastanawiam się nad magistrem z filologii germańskiej i chciałabym studiować po polsku ale nie chcę wracać do kraju. znalazłam coś takiego: http://www.puw.pl/studia-online/filologia-germanska co o tym sądzicie? dobry pomysł?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 19 wrz 2012 15:34

Skoro nie chcesz wracać do kraju po po jakiego grzyba Ci polskie kwalifikacje???

No chyba że Twój post był kolejną pseudo-reklamą?

koalka
Gastarbeiter

Postautor: koalka » 03 paź 2012 12:23

jeszcze nie zdecydowałam na sto procent czy chcę czy nie chcę wracać do kraju, a nawet jeśli nie to ja z kolei uważam, że rozwijać się można tak czy siak ;p
proszę raczej o odpowiedzi osoby, które albo studiowały na PUWie albo ogólnie studiowały coś on line .

Onalondynek
Gastarbeiter

Postautor: Onalondynek » 04 paź 2012 11:37

Witaj, ja takze zastanawiam sie nad studiami on line. a wszystko dlatego ze nie znam dobrze angielskiego... moze jednak warto sie zapisac bo lepiej cos robic niz nie robic nic.

martajm
Gastarbeiter

:)

Postautor: martajm » 06 paź 2012 19:22

Zaczęłam studia online, byłam super zadowolona, zjazdy miałam 2 razy na semestr reszta online, z zaliczeniami było ciężko, bo czasu niewiele za zrobienie testu, sami wykładowcy mówlili nam, że daja nam na ten sam test co studentom w szkole jedna trzecia czasu bo nas nie byli w stanie sprawdzić czy nie sciagamy, więc czasu było tyle, że jeśli wiesz to piszesz jak nie to i tak nie ma czasu ściągnąć:) ogólnie byłam naprawde bardzo zadowolona, ale zaszłam w ciąze i niestey na jeden zjazd pod koniec ciązy nie dałam rady pojechac bo by mnie juz do samolotu nie wpuścili, a na drugi tuż po porodzie nie dałam rady bo moja córka nie miała paszportu:( No i niestety 100% nieobecności i nie dopuścili mnie do egzaminów. A w następnym roku zlikwidowali system online w tamtej szkole, wiec nie skonczyłam, a żałuję. Ja osobiscie polecam:) sama zajrze na tą stronkę:)

koalka
Gastarbeiter

Postautor: koalka » 09 paź 2012 09:18

oj martajm to ci się nieźle wszystko złożyło... w sumie nie wiem, jak to jest, czy można się przenieść z jednej szkoły on line do drugiej? może spróbuj zapytać w tym PUWie, może się uda bo szkoda, żeby ci się zmarnował ten czas, który poświęciłaś na naukę :) no i dziękuję za opinię. ja już się praktycznie zdecydowałam, tym bardziej, że w PL i tak jestem kilka razy w roku to akurat mogę na te zjazdy przyjeżdżać a jednak fajnie uczyć się w języku polskim. nie boję się, że zapomnę języka, ale jednak fajnie by było go poćwiczyć:)

Izaa27
Gastarbeiter

Postautor: Izaa27 » 13 lis 2012 15:08

Hey, ja studiowałam online ale będąc w Polsce w Wyższej Szkole Zarządzania Polish Open University, ogólnie to mogę polecić ten typ studiowania, ale to z pewnościa zalezy tez od uczelni, 3 lata temu zaczynalam na PUW ale osobiscie mi sie ich forma nie podobala, a poza tym to po miesiacu studiowania otrzymalam informacje, ze uczelnia nie ma akredytacji aby prowadzic kierunek na ktorym studiowalam i generalnie rzucilam ta szkole i poszlam do POU :) Jak ktos ma duzo motywacji i samodyscypliny to sa studia dla niego i oczywiscie sa wygodne :) mi ta wygoda sie podobala, ale wiadomo nic nie zastapi studiow dziennych... ;)

Izaa27
Gastarbeiter

Postautor: Izaa27 » 13 lis 2012 15:08

Hey, ja studiowałam online ale będąc w Polsce w Wyższej Szkole Zarządzania Polish Open University, ogólnie to mogę polecić ten typ studiowania, ale to z pewnościa zalezy tez od uczelni, 3 lata temu zaczynalam na PUW ale osobiscie mi sie ich forma nie podobala, a poza tym to po miesiacu studiowania otrzymalam informacje, ze uczelnia nie ma akredytacji aby prowadzic kierunek na ktorym studiowalam i generalnie rzucilam ta szkole i poszlam do POU :) Jak ktos ma duzo motywacji i samodyscypliny to sa studia dla niego i oczywiscie sa wygodne :) mi ta wygoda sie podobala, ale wiadomo nic nie zastapi studiow dziennych... ;)

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 13 lis 2012 22:47

Co ma się po takiej szkole i jak to jest honorowane w przypadku pójścia na wyższą uczelnię w UK?
Innymi słowy co to daje takie uczenie się online w praktyce?

Izaa27
Gastarbeiter

Postautor: Izaa27 » 14 lis 2012 07:40

Taka szkoła jest na takich samych prawach jak normalne studia zaoczne, dostajesz dyplom i wogole. Mi akurat w UK moj dyplom raczej sie nie przyda, jak zaczynalam te studia to nie wiedzialam ze moze mi sie przydac. tyle ze bede miala wyzsze wyksztalcenie i tzw papier. Ale na POU mozna zrobic tez dyplom brytyjski, na kierunku zarzadzanie biznesem, z tego co wiem.

To czy dany dyplom danej uczelni jest honorowany np w UK to chyba zalezy od uczelni na ktorej chcesz studiowac, dokladnie nie wiem.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 14 lis 2012 13:07

No właśnie cały problem w tym kto to uzna?
Bo wydać kasę na jakiś papier to nie problem.
Z tego co słyszałem to Polskie tak zwane uczelnie wyższe są w UK traktowane jak colledge. Nie lepiej robić tu studia? Takie normalne:)

Izaa27
Gastarbeiter

Postautor: Izaa27 » 14 lis 2012 13:40

Z mojego dzisiejszego punktu widzenia to jak najbardziej opłacalne jest podjęcie normalnie nauki w UK. Takie studia online są dobre np dla kobiet majacych dzieci albo dla osob ktore z innych przyczyn nie moga uczyc sie tradycyjne.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 15 lis 2012 00:31

ja bym jednak zachecala do probowania wlasnych sil na brytyjskich uniwerytetach, szczegolnie jesli sie mysli o mieszkaniu i pracowaniu tutaj, no i tak tradycyjnie, przynajmniej zaocznie by od czasu do czasu pokazac sie w tej szkole:) Studiowanie na pl uniwersytecie, a szczegolnie online, to takie troche odizolowywanie sie od reszty swiata.

Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze na 30 osob w grupie ponad polowa ludzi to byli obcokrajowcy z krajow EU, ze w sumie wykladowcy na zajeciach mowili- come on europejczycy, zamiast np studenci :lol: glownie ludzie z Cypru, niemiec, Grecji itd.. Nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale na prawie w ramach studiow zwiedzilismy niemal wszystkie sady w Londynie, mialam praktyki w Europejskim Sadzie Sprawiedliwosci ( tak sobie na polski dokladnie przetlumaczylam na pl) w CAB, potem jeszcze na ostatnim roku 2 tyg praktyki w Chorwacji, i mialam jezyk rosyjski jako modul, bo taki wybralam, i tez mialam niemal bezplatny dutygodniowy z cala grupa kurs jezykowy w Санкт-Петербург w Rosji. A potem w kolejnych latach praktyki w Rosji, takze w ramach kursu. Choc ogolnie te wszystkie praktyki i td byly oferowane w zaleznosci od modulow jakie sie wybiera, bo jesli ktos nie wybiera rosyjskiego a np prawo kryminalne, to pewnie zamiast ganiac po Rosji ganialby po jakims wiezieniu.

Ale zmierzam do tego, ze studia bardzo rozwijaja, ucza takich wielu rzeczy dodatkowych i ma sie taka wiedze ogolna rozwinieta, bo duzo zajec jest w formie dyskusji, i chyba w przeciwienstwie do polskich studiow uczy sie rzeczy, ktore na bierzaco sie dzeja na swiecie i o tym sie dyskutuje, a nie uczylismy sie nigdy z jakis starych ksiazek historii np prawa rzymskiego itd, logika i inne rzeczy nie zwiazane z wcale z prawem, a zajmujace tylko czas.
A studia moze wydaja sie drogie ale bardzo latwo jest dostac dofinansowanie, ktore pokrywa wszystkie koszty.

Tomi9
Gastarbeiter

Postautor: Tomi9 » 15 lis 2012 13:10

jakie dofinansowanie?

Wróć do „Edukacja”