ToxicTom pisze:Witam!
W maju 2010 piszę maturę no i potem od razu zamierzam znowu przyjechać do Londynu do roboty a od września (października) na studia. Tu mam problem bo nie wiem czy w Polsce czy w Londynie. Londynem zafascynowałem się w te wakacje gdy byłem tu popracować sobie 1,5 miesiąca. Powiem szczerze, zakochałem się w tym mieście dlatego chciałbym jak najszybciej tu wrócić. Druga strona medalu to to, że chciałbym mieć papierek angielski bo jak wiadomo nawet jakbym wrócił po studiach do polski z dyplomem angielskim to myślę, że problemu ze znalezieniem pracy bym nie miał.
Obawiam się tylko w zasadzie o język. Co prawda będąc jak wspominałem w te wakacje w Londynie nie miałem jakichś większych problemów z dogadaniem się ale boje się, że nie zrozumiem wykładowców. Kierunek to na 100% turystyka bo kocham podróże (w tym roku byłem w Indonezji i Malezji). Na maturze zdaje:
polski (podstawa)
matematyka (podstawa)
angielski (rozszerzenie)
geografia (rozszerzenie)
1. Czy jest jakaś uczelnia w Londynie, która naucza po Polsku ale papierek mamy angielski, na takiej zasadzie, że jest on tak samo ważny jak papier z angielskiej uczelni
2. Gdzie mogę studiować turystyke w Londynie? Najlepiej bym poszedł na bezpłatne a jeśli na płatne to tak do 150 funtów na miesiąc
3. Jak myslicie jakie musze mieć wyniki aby dostać sie na dzienne na turystke w londynie (obojetnie jaka uczelnia ale bezplatna)
4. Proszę o wszelkie rady i sugestie. Na prawdę mam problem w wyborem, co dalej zrobić z życiem a zawsze ktoś może mi podsunie jakiś ciekawy pomysł.
Dzieki i pozdrawiam
Tom
Dobre sobie
Chłopcze czy ty na pewno byłeś w Londynie w tym w Wielkiej Brytani?
Może to ci się śniło?
jeżeli chodzi o informacje o uczelniach w UK polecam wyszukiwarkę google
Jeżeli chodzi o państwowe uczelnie i turystykę polecam SGGW AWF Warszawa a z prywatnych WSIIZ Rzeszów (sama skończyłam)
Może zainteresuj się wymianami Erasmusem na polskich uczelniach albo coś podobnego. Często uczelnie maja wymiany, umowy partnerskie z uczelniami zagranicznymi gdzie dają podwójne paiery polski i angielskie to jest napewno na WSIIZ ale nie wiem czy to dotyczy TUrystyki i rekreacji
Jeżeli chodzi o wyżej wymienione Twoje fantazje to zalecam zejść na ziemie.
Poza tym wcale po turystyce nie jest tak łatwo znaleźć parce proponuję w czasie studiów załapać się za marne pieniądze jako pilot przelotowy (nie wymaga kursu) zrobić sobie kilka kursów zaczynając od wychowawcy kolonijnego, kierownika kolonii, pilota wycieczek zagranicznych( po kursie chodzić po biurach i zebrać żeby ktoś cie wziął na przyuczenie na wycieczkę szkolna ), potem przewodników górskich, miejskich , kurs na ratownika, animatora imprez turystycznych, instruktor narciarstwa, instruktora pływania znajomość 2 języków jest tez ważna, im więcej kursów języków tym lepiej ale pilot to podstawa!!! No chyba że Wf-wistą chcesz zostać ale to tylko w przypadku AWF-u albo panem za biurkiem sprzedającym wycieczki ( tu wymagają języków i pilota) A i dobrze jest tez udzielać sie na jakims uczelnianym kółku podróżników czy co w tym stylu
Ja nie mam tych wszystkich kursów ale większość, no ale i tak niedługo przyjeżdżam do Londynu i będę pracować jako cleaner help kitchen, albo coś w tym stylu
Jeżeli masz pasje i naprawdę kręci Cię turystyka jako fachowe pojęcie to zrobisz te kursy i po studiach nie przyjedziesz do Londynu w poszukiwaniu pracy.
Szczerze życzę ci tego