O wszystkim na tematy prawne
gregh33
Gastarbeiter

Rezydentura dla dziecka w UK

Postautor: gregh33 » 11 lut 2013 12:36

Witam
Mam pytanie dotyczące rezydentury dla dziecka a mianowicie moja sytuacja wygląda tak, że jestem w uk od stycznia 2007.W tym czasie w roku 2009 i 2010 urodzili się Nam synowie tutaj w uk.
W 2011 roku starając się o rezydenturę czasową otrzymałem ją dla siebie ,żony oraz synów.Natomiast w pażdzierniku 2012 urodziła się Nam córeczka i chcielibyśmy starać się rezydenturę dla córki.
Moje pytnie jest takie w jaki sposób możemy to zrobić,czy ponownie musimy wypełniać stos dokumentów i wysyłać do uk border?
Czy może jest to juz jakoś uproszczone w takich przypadkach:)
A drugie moje pytanie jest takie czy mając rezydenturę czasową już 1,5 roku ale będąc już łącznie w uk 6 lat ponad czy możemy starać się o rezydenturę stałą?
Bardzo Proszę o pomoc:)
Pozdrawiam :wink:

julitak
Gastarbeiter

Postautor: julitak » 11 lut 2013 14:36

myslalam, ze te rezydentury tak jak i homeoffice sa zniesione. ja urodzilam dziecko 6 miesiecy temu, poszlam na poczte wzielam wniosek o angielski paszport, wypelnilam, wyslalam a paszport przyszedl po 2 tygodniach, mysle, ze angielski paszport ci wystarczy. Musialam dac 2 zdjecia dziecka, moj i meza paszport i p60 z 5 lat.- albo jakis dokument wykazujacy, ze rodzic pracuje tutaj min 5 lat.

gregh33
Gastarbeiter

Postautor: gregh33 » 11 lut 2013 17:17

Na paszport brytyjski własnie czekamy (już będzie 3 tygodnie)natomiast takie dokumenty zawsze się przydadzą zwłaszcza, że nic nie kosztują:)

julitak
Gastarbeiter

Postautor: julitak » 11 lut 2013 17:22

a do czego to na przykład potrzebne ? pytam poważnie.

ODINN

Postautor: ODINN » 11 lut 2013 18:41

julitak pisze:myslalam, ze te rezydentury tak jak i homeoffice sa zniesione. ja urodzilam dziecko 6 miesiecy temu, poszlam na poczte wzielam wniosek o angielski paszport, wypelnilam, wyslalam a paszport przyszedl po 2 tygodniach, mysle, ze angielski paszport ci wystarczy. Musialam dac 2 zdjecia dziecka, moj i meza paszport i p60 z 5 lat.- albo jakis dokument wykazujacy, ze rodzic pracuje tutaj min 5 lat.

wypelnilas wniosek o paszport angielski dla dziecka... ?

masz juz uk obywatelstwo, czy np maz anglik?

nie pamietam jak to dziala, a mlodemu bede musial zmienic niedlugo...

julitak
Gastarbeiter

Postautor: julitak » 12 lut 2013 10:14

odinn pisze:
julitak pisze:myslalam, ze te rezydentury tak jak i homeoffice sa zniesione. ja urodzilam dziecko 6 miesiecy temu, poszlam na poczte wzielam wniosek o angielski paszport, wypelnilam, wyslalam a paszport przyszedl po 2 tygodniach, mysle, ze angielski paszport ci wystarczy. Musialam dac 2 zdjecia dziecka, moj i meza paszport i p60 z 5 lat.- albo jakis dokument wykazujacy, ze rodzic pracuje tutaj min 5 lat.

nie mam obywatelstwa, maz nie jest anglikiem, wystarczy, ze dziecko sie tutaj urodzi a jedno z rodzicow przepracowalo min 5 lat, my wyslalismy p60 z 5 poprzednich lat i nasze paszporty. wypelnilismy wniosek o angielski paszport taki z poczty.

julitak
Gastarbeiter

Postautor: julitak » 12 lut 2013 10:18

gregh33 pisze:Na paszport brytyjski własnie czekamy (już będzie 3 tygodnie)natomiast takie dokumenty zawsze się przydadzą zwłaszcza, że nic nie kosztują:)

a do czego taka rezydentura jest potrzebna, jezeli dziecko ma angielski paszport? poza tym do czego nam potrzebna, ja wyrobilam ten dokument 7 lat temu i nigdy go nigdzie nie uzylam.

ODINN

Postautor: ODINN » 12 lut 2013 11:14

julitak pisze:
odinn pisze:

nie mam obywatelstwa, maz nie jest anglikiem, wystarczy, ze dziecko sie tutaj urodzi a jedno z rodzicow przepracowalo min 5 lat, my wyslalismy p60 z 5 poprzednich lat i nasze paszporty. wypelnilismy wniosek o angielski paszport taki z poczty.

ooo...

a ja myslalem ze tylko obywatel angielski moze dostac angielski paszport...

no prosze...

Wróć do „Prawo”