O wszystkim na tematy prawne
steven007
Gastarbeiter

Policjant-Polak i zgłoszenie kradziezy

Postautor: steven007 » 10 sie 2010 16:40

Hejka!
Nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale proszę o wyrozumiałość gdyż na forum jestem od niedawna

Mam taki nietypowy problem. Chciałbym zgłosić kradzież mienia, ale jest to bardzo skomplikowana sprawa i wolałbym zgłosić to Polakowi, a nie ofierowi angielskiemu (pewnie i tak nie obyłoby się bez pośrednictwa tłumacza, bo mój angielski jest na średnim poziomie no i zjadłby mnie stres). Nie wiecie gdzie w Londynie można znaleźć polskiego oficera?
Słyszałem, że na Acton ponoć pracuje jakiś Polak, ale nie wiem czy to jest prawda, a mieszkam na wschodnim Londynie.

Nie wiem jak jest z tutejszym prawem, bo wiem, że angole jako tako nie mają skodyfikowanego prawa karnego więc nie udało mi się doszukać co grozi komuś za otworzenie paczki niezaadresowanej do niego i kradzież zawartości.
To jest bardzo ważne pytanie: nie wiecie po jakim czasie można jeszcze zgłaszać przypadki kradzieży? Nie ma tu czegoś takiego jak przedawnienie czy cos? Bo to, co chcę zgłosić było we wrześniu tamtego roku, jednak dałem sprawcy parę miesięcy czasu na oddanie skradzionych rzeczy.
Nie wiem czy się nie ośmieszę idąc z tym na policję.

steven007
Gastarbeiter

Postautor: steven007 » 11 sie 2010 12:02

tu chodzi o kradziez paczki ktora przyszla mi z PL, niesety nie mam kwitow ze zostala wyslana, ale babka, która mi ją ukradla (przyszlo na jej adres, moj byly adres) przyznala sie babce z pewnej agencji pracy, ze ma paczke ale mi jej nie odda. Wiec swiadka mam (tj jakby policja ją przepytywala bo pewnie sama dobrowolnie by nigdzie nie poszla)

Kurcze, szkoda, że nie mogę znaleźć Polaka, bo paraliżuje mnie troche strach przed gadaniem po angielsku (na policji uzywają branżowych słówek, których w ogole nie znam)

Dzięki za odpowiedz, na pewno się przyda :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 11 sie 2010 13:48

Konserwy moze jeszcze z tej paczki by sie dalo uzyc, ale kielbasa i kotlety pewnie juz dawno sie zepsuly albo zostaly zjedzone, wiec nie wiem po co ci ta paczka ?

Wróć do „Prawo”