O wszystkim na tematy prawne
user109644
Gastarbeiter

Zbulwersowana propozycją pracy za £2 na godzinę

Postautor: user109644 » 24 gru 2008 22:49

Prosze powiedzcie mi czy to standardowa praktyka oferowania przez Matki -Polki w Londynie £2 za godzine pracy niani?Odpowiedzialam na ogloszenie Pani.K z 20 grudnia i co uslyszalam?????????opieka nad 2 dziewczynkami 5l i 9 mies,od 8-18 codziennie od pon do piatku,placa ...........uwaga!CALE £100 tygodniowo czyli £20 dziennie,Pani milym glosem oznajmila ze moze mi zaplacic nawet £125 tygodniowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!Uf,malo nie spadlam z krzesla gdy to uslyszalam,do dzisiaj nie potrafie zapomniec dlatego mimo Swiat pisze i prosze o opinie.Czy to norma ze Polacy zatrudniaja swoich rodakow placac im duzo duzo ponizej minimalnej stawki a sami ida do sadu jesli angielski pracodawca nie placi im minimalnego wynagrodzenia?PARADOKS,no nie?Na koniec Pani oznajmila ze jesli nie odpowiadaja mi jej warunki placowe to nie musze korzystac z jej oferty,czyli mam rozumiec ze ta Mama znajdzie kogos chetnego do tej pracy za £2?Niesamowite,mam nadzieje ze Pani K nie znajdzie chetnej za te pieniadze i sama niestety bedzie musiala zajac sie opieka nad dziecmi proszac meza o zaplate £2 za godzine jej pracy.Wesolych Swiat zycze

angik

Postautor: angik » 27 gru 2008 21:33

Ja tez jestem w szoku...Mysle ze ta mama sama zarabia minimum i dlatego taka stawka. Czy kogos znajdzie... pewnie tak, jesli ktos nie ma pracy to wezmie taka ale pewnie nie na dlugo, tylko do czasu az znajdzie lepsza.

Brain
Gastarbeiter

Postautor: Brain » 27 gru 2008 22:52

Temat byl walkowany kilkakrotnie.

Moim zdanie mama raczej nie zarabia najnizeszej i wlasnie dla tego nie szanuje czyjejs pracy. Ale do czasu bo wszsytko sie zmienia.

pozdrawiam
ps AngiK nie zalamuj sie i nie poddawaj w poszukiwaniach, powodzenia!

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 28 gru 2008 07:23

A po co komu wiecej kasy ?
Tylko pusty konsumpcjonizm wam w glowach.
Jak rodzina zapewnia dach nad glowa i jedzenie to co wiecej trzeba ?
Kosmetyki i tak kupi chlopak.

angik

Postautor: angik » 29 gru 2008 09:55

Co masz na mysli Brain????? Jesli chodzi o prace to ja nie szukam. Na razie mam zatrudnienie :D . Napisalam ze znajdzie sie ktos , kto zgodzi sie pracowac za tak niska stawke , poniewaz znam kilka osob , ktore sa bez pracy od miesiaca a nawet dluzej, czesto maja rodziny na utrzymaniu i widze ich zalamanie . Tak zdesperowane osoby pewnie zgodza sie pracowac nawet za L2/h. Trudno mi je potepiac poniewaz musza cos jesc i placic rachunki. Nieuczciwi sa ci, ktorzy wykorzystuja takie sytuacje. Pozdrowionka.

user109644
Gastarbeiter

Postautor: user109644 » 29 gru 2008 21:04

Przepraszam usercostam ale zle zrozumiales,to nie byla propozycja opieki Live-in wiec bez mieszkania i wyzywienia,wszystko we wlasnym zakresie,a na marginesie nie licze na prezenty w formie kosmetykow od chlopaka,chce byc samodzielna i sama sobie kupowac kosmetyki za uczciwie zarobione pieniadze,a co wiecej swojemu chlopakowi tez chetnie sprezentuje jakis dobry kosmetyk.Post dotyczyl kwestii nieco innej,sorry

pharao
Emigrant

Postautor: pharao » 29 gru 2008 22:50

Nie pierwsza i nie ostatnia tego typu oferta pracy. Myślisz, że niektórzy Rumuni za ile teraz robią? Tak to już jest, że ktoś bogatszy musi się bogacić na biedniejszych..... byli Murzyni, Hindusi, Polacy, Rumuni...... ciekawe kto będzie następny?

Z drugiej strony, jakbym nie miał żadnej pracy i przymierał z głodu to nawet taką ofertę bym wziął i jeszcze dziękował, bo w naszym kraju nawet takich "udogodnień" nie było!

Wróć do „Prawo”