Postautor: pytonik » 09 sty 2011 18:17
Jeszcze sie nie zakwalikowalismy. Jestesmy dopiero na etapie aplikacji i dopiero sprawdzaja nas. Do tej pory wszystkie aplikacje jakie wysylalem czy do Borough Council, czy na stronie Share to Buy czy housingoptions.co.uk nie posiadaly zadnego zapisu ktory by bezposrednio zadawal pytanie czy jestem posiadaczem nieruchomosci lub czy moje nazwisko jest na jakimkolwiek kredycie hipotecznym poza granicami UK. Wiec nawet gdyby, ktos chcial mi narobic problemow to bardzo nie widze podstaw. Co innego gdyby byl taki zapis a ja umyslnie stwierdzilbym ze nie mam zadnej nieruchomosci wtedy maja podstawe do wyciagniecia konsekwencji. Tak naprawde po raz pierwszy spotkalem sie z tym zapisem podczas ogladania mieszkania. Agentka ktora to mieszkania nam pokazywala byla pracowniczka Catalyst Housing Group. Zapytalem sie jej o ten zapis to zrobila wielkie oczy. Poinformowalem ja tez ze taki kredyt posiadam i sam stwierdzilem ze to mnie chyba automatycznie dyskwalifikuje. kobieta w sumie smiala sie i twierdzila ze raczej nie jest nikt w stanie sprawdzic czy ktos ma posiadlosc poza granicami UK. Stwierdzila tez, ze to moze byc aby wewnetrzny przepisc Catalyst Housing Group i zeby dowiedziec sie jak jest w innych "spoldzielniach". Wydaje mi sie ze jednak to sie tyczy do wszystkich bo to nie chodzi o housing group a o projekt rzadowy ktory wspiera ludzi chcacych nabyc pierwsza nieruchomosc. Chce sie aby upewnic na tym forum bo wiem ze umiecie dobrze doradzic.