Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
banita
Rezydent

Postautor: banita » 11 sie 2009 12:05

za duzo "You've got mail" sie naogladalas :lol:

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 11 sie 2009 13:05

blondynek pisze:hmmmm

to bylo dawno temu banita....naprawde dawno - wtedy routers nie bylo i jak sie na necie siedzialo to nikt nie mogl sie dodzwonic na domowy :)
i AOL wowczas zasmiecal!

i rachunki za telefon na £360 miesiecznie potrafily przychodzic :lol:

Piaskun20
Gastarbeiter

Postautor: Piaskun20 » 11 sie 2009 16:08

no właśnie, a jak jest z internetem w bt? nie chcę płacić kilku rachunków, jeden za tel., drugi za internet, trzeci za tv itd. chciałbym wszystko w pakiecie od jednego dostawcy, przy czym na jakosci internetu najbardziej mi zależy. Telefon wiadomo, w zasadzie nie potrzebny, mam wystarczająco darmoych minut na komórce, tv - wystarczą podstawowe kanały żebym miał co obejrzec wieczorem, ewentualnie mogę z niego całkowicie zrezygnować i korzystać dalej z freeview, internet - podstawa.

woo
Emigrant

Postautor: woo » 11 sie 2009 16:47

Ja tam juz drugi rok jestem z Virgin i nie narzekam. Raz tylko byl problem bo ich technik cos w szafie odlaczyl jak naprawial komus innemu. Czasami cos na torrencie sciagam, ale zadnych problemow nie bylo nigdy.

Przedtem w Bulldogu ( przejetym przez Pipex) tez 2 lata i tez bez problemow.

BTW AOL - jako dialup rzeczywiscie mial koszmarne oprogramowanie dodatkowe, ktore raczej adware przypominalo.

Co do dzwonienia na 0845 itp. najpierw dobrze jest poszukac tanszego numeru: http://saynoto0870.com/

Co do przeprowadzki:
- council - landlord musi do councilu zaniesc 'tenancy agreement' i podac Twoje/wasze dane, oni Ci przysla list potwierdzajacy
- prad / gaz - landlord musi im powiedziec ze nowa osoba tam mieszka i podac stany licznikow, potem przysla Ci list z zapytaniem czy chcesz z ich uslug korzystac - jesli tak to zadzwon podac dane, jesli nie zrobisz tego w ciagu 14 dni / nie zmienisz dostawcy to odcinaja

Poza tym przy zmianie adresu pamietaj o poinformowaniu o tym fakcie Twojego banku/bankow, operatora komorki, HMRC jesli cos z nimi masz wspolnego (self employment), tv licence, pracodawcy, wykup mail redirection na poczcie. Jesli myslisz o swoim credit score to wpisz sie na electoral roll w nowym miejscu.

Piaskun20
Gastarbeiter

Postautor: Piaskun20 » 12 sie 2009 16:10

ok, wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanko. Chodzi o council tax. Jak to ugryźć? W tym rejonie jest dość spory: http://www.richmond.gov.uk/home/council_government_and_democracy/council/council_tax/council_tax_property_bands_and_charges.htm. Nasze mieszkanko jest w bandzie B. Wiem, że można podać że tylko jedna osoba zamieszkuje dane mieszkanie, wtedy jest zniżka 25%. Ale nie lubimy spac na szpilkach i nie wiem czy warto sie w to pakować? Czy council jakoś to sprawdza? I czy w takim wypadku umowa najmu musi być tylko na tą jedną osobę, czy może być na mnie i moją dziewczynę? Niby dużo nie zaoszczędzimy, ale jak się ma dom do wykończenia w Polsce to zmienia postać rzeczy.

Jeszcze coś:
na stronie O2 znalazłem coś takiego: You must have the landline account holder's permission to receive broadband on this line. czy to mozliwe, żeby np. BT zabroniło mi korzystać z oferty innej firmy?

Piaskun20
Gastarbeiter

Postautor: Piaskun20 » 12 sie 2009 17:15

rzeczywiście, źle zrozumiałem to zdanie, chyba za szybko staram się czytać czasami;)

domi86
Gastarbeiter

Postautor: domi86 » 15 sie 2009 09:32

co do council tax- jezeli macie umowe na jedna ossobe to mozesz powiedziec ze jedna ososba tam mieszka. ja mialam 3 bedroom house i zaqnioslam ppaier z uniwersyetu ze jestem studentka, powiedzial ze mieszkam tam sama i tyle, pzrez 2 lata zero problemu. tylko ze w moim przypadku to agecnja od ktorej milam dom poinformowala council ze od teogi tego dnia ja tam bede mieszkac i wtedy council wyslal mi rachunek (wtedy jeszcze nie bylam studentka bo to byl lipiec,ale we wrzesniu jak juz mialam papier od uczelni to im zanioslam)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 15 sie 2009 17:43

No wlasnie - a mnie squbance wlasnie moja 25% znizke zabrali bo Mloda skonczyla College wiec nie jest "dependant" tylko adult wiec single adult mi sie nie nalezy.

jak zacznie studia to mam im zglosic gdzie mieszka (jak najdalej od domu heheh) i wtedy znowu dostane moja £25 znizke :evil:

Blondynek - czy to tak ma byc?

Bo cos mi sie to nie wydaje za bardzo ok.. Hmmmm A dzwonic mi sie nie chce :lol:

Wróć do „Mieszkanie”