O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych

Czy Polacy sa "problemem" w UK?

TAK - SA
6
50%
NIE - NIE SA
6
50%

Liczba głosów: 12

claddagh
Gastarbeiter

Polacy nadchodza

Postautor: claddagh » 11 mar 2008 22:12

Po obejrzeniu programu "the Poles are coming" - kilka refleksji:
- Jak Anglicy smia protestowac przeciwko Polakom przyjezdzajacym do pracy w UK a nie maja nic do powiedzenia o Pakistanczykach, Jamajczykach, Somaliczykach , Hindusach etc. etc. etc. ?

- Jak oni smia narzekac na brak pracy dla nich, gdy ciezkie i wymagajace poswiecen prace "nie sa dla nich dobre"?

- To wlasnie nacje wymienione wyzej i wiele, wiele innych pobiera gros benefitow w tym kraju! Polakom w chwili przyjazdu NIC sie nie nalezy! Sami zarabiamy na zycie.

- Jak nazwac watachy "Brytyjczykow" w kazdym mozliwym kolorze, jaki stworzyla natura, walesajacych sie po ulicach calymi dniami, kiedy przejezdam z pracy do pracy widze ich wszedzie - szczegolnie rano pod poczta w dniu wyplacania benefitow.

Prosze o komentarze - czy cos pominalem?

Pozdro!

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 11 mar 2008 23:24

niewiem nic nt somalijczykow i jamajczykow ale pakistanczycy maja wpis o niemozliwosci pobierania jakichkolwiek benefitow w momencie ubiegania sie o wize. Inna sprawa, jesli sa to nacje urodzone juz w Wieliej Brytanii, wtedy juz sa brytyjczykami wg prawa a wiec im sie nalezy, czemu nie?
W Polsce tez mamy wielu takowych co to wola posiedziec na zasilkach niz zachrzaniac za 600 zl 8 godzin dziennie....Jak panstwo pozwala sie wykorzystywac to juz ich sprawa.

A poza tym mysle ze cala ta kampania pt Brytyjczycy przeciwko Polakom to tylko sztucznie napedzana przez media afera a nawet jesli jest w tym jakies ziarenko prawdy.....?
A pomyslales (as) jak Polacy sie czuja w swoim kraju jesli oczekuja zarobkow np 10 zl za godzine a nagle przyjezdza im cala wataha Ukraincow gotowych pracowac za 5 zl ? Well...........punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, pomyslcie czasem o tym

ODINN

Postautor: ODINN » 13 mar 2008 23:48

W Polsce tez mamy wielu takowych co to wola posiedziec na zasilkach niz zachrzaniac za 600 zl 8 godzin dziennie....Jak panstwo pozwala sie wykorzystywac to juz ich sprawa.

wole siedziec na zasilku niz dymac za 600zeta miesiecznie po 8 godzin dziennie... zastanow sie co piszesz :)

nikt normalny za tyle nie bedzie pracowac... chyba ze bardzo go przycisnie i nie ma mozliwosci zasilkowych itd...

bez przesady...

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 14 mar 2008 07:48

No iwesz, Odinn, ja wiem ze polscy pracodawcy wyciskaja z czlowieka co sie da (zwlaszcza jesli sa to male miejscowosci w ktorych wybor jest ograniczony).
ALE (zawsze jest jakies ale :D ) z drugiej strony Kasia miala chyba na mysli mentalnosc "miesieniechce mietozwisa".

Jesli pojedziesz na Mazury na wsie popegeerowskie mozesz zobaczyc jak czasem wygladaja gospodarstwa. Ludzie (oczywiscie bezrobotni) wstaja z kurami, bo juz okolo 12. Ich pierwsza czynnoscia jest wlaczenie telewizora.
A dom syf - dach przecieka, plot sie wali. Nie ma czasu nareperowac? Przeciez jest bezrobotny ma w cholere czasu.

Poza tym Odinn jest jeszcze cos takiego jak przyzwyczajenie do bezrobocia. osoba ktora nie pracuje przez dluzszy okres czasu zwyczajnie odzwyczaja sie od pracy. Dlatego nawet taka praca za 600PLN powinna jej sie czasami przytrafic. A systemowo to jestem zdania ze w przypadku osob na zasilku dla bezrobotnych powinny byc prace publiczne - nie duzo, jeden lub dwa dni w tygodniu na rzecz spoleczenstwa.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 14 mar 2008 10:40

no coz Odinn, i tu sie roznimy.........bo ja wole pracowac za przyslowiowe 600 zl niz gnusniec przed telewizorem....ja rozumiem ze mozna posiedziec na bezrobotnym i w tym czasie wykorzystac to na jakies doksztalcenie sie ale miec taki standard zycia? Nie pracowac bo tyle samo mi panstwo da za darmo?
No i dlatego Polska nigdy niczego nie osiagnie bo wolimy siedziec niz zrobic cokolwiek.... Nie roznimy sie od leniwych Angoli, tylko ze oni posiadaja tanich obcokrajowcow a Polska.......? Moze Ukraincow....

Prace spoleczne Marku pewnie bylyby dobre, ale uwazam ze powinno sie odebrac takiej dlugoterminowo bezrobotnej osobie prawo do zasilkow jesli nie jest sklonna podjac jakiejs pracy i nie robi NIC w tym kierunku...

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 14 mar 2008 12:06

Prace spoleczne Marku pewnie bylyby dobre, ale uwazam ze powinno sie odebrac takiej dlugoterminowo bezrobotnej osobie prawo do zasilkow jesli nie jest sklonna podjac jakiejs pracy i nie robi NIC w tym kierunku...

Ale chyba tak jest, nie? Glowy nie dam ale w Pl zasilek chyba przysluguje ci przez okreslony czas.

Ps. jestem Marcin :D

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 14 mar 2008 17:07

ha ha ha.....ten rasistowski idiota zrobil mi wode z mozgu...........wybacz :oops:

Marcinku...... :lol:

Gonzo
Rezydent

Postautor: Gonzo » 14 mar 2008 17:31

Zawsze to powtarzałem: Polak w UK to taki Second-class citizen.A skoro Brytyjczycy wolą u siebie przybyszy z Pakistanu,Indi,Afryki i cholera wie jeszcze skąd to już świadczy o ich dziwacznym sposobie myślenia bo dla ich kultury, społeczeństwa z całą pewnością nie wyjdzie to na dobre.Za 50 lat sami będą wiać np.do białej Polski kiedy płodna muzułmańska większość narzuci swoją politykę mającą zródło w religii Islamu.

Obrazek

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 14 mar 2008 17:34

za to polak w PL to czesto nawet nie jest liga okregowa dla rzadu/pracodawcow/bogatych :)

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 14 mar 2008 18:12

[quote="Gonzo"]Za 50 lat sami będą wiać np.do białej Polski kiedy płodna muzułmańska większość narzuci swoją politykę mającą zródło w religii Islamu.

Gonzuniu, pierwszy raz sie z toba zgodze............ :lol:

Ale to chrzescijanska spolecznosc jest sama sobie winna, nie chce sie rozmnazac i jej wiara nie jest wystarczajaco silna zeby ja utrzymac. Liberalizm chrzescijanski zniszczy ta religie ktora jest w wiekszosci tylko powierzchowna.
Wiec moj drogi, mozesz winic muzulmanow za to ze ich przekonania sa dla nich wazne........ :lol:

arni1202
Gastarbeiter

Postautor: arni1202 » 14 mar 2008 18:44

Gonzo pisze:Zawsze to powtarzałem: Polak w UK to taki Second-class citizen.A skoro Brytyjczycy wolą u siebie przybyszy z Pakistanu,Indi,Afryki i cholera wie jeszcze skąd to już świadczy o ich dziwacznym sposobie myślenia bo dla ich kultury, społeczeństwa z całą pewnością nie wyjdzie to na dobre.Za 50 lat sami będą wiać np.do białej Polski kiedy płodna muzułmańska większość narzuci swoją politykę mającą zródło w religii Islamu.

Obrazek

Z TEGO CO MI WIADOMO OD MOICH ZNAJOMYCH ANGLIKÓW TO TEZ JUŻ MAJA DOSYĆ PRZYBYSZY Z PAKISTANU, INDII, AFRYKI.
UWAŻAJĄ ZE JEŻELI MY BĘDZIEMY TAK ZCEMENTOWANYM NARODEM TU W ANGLII I BĘDZIEMY SOBIE POMAGAĆ A NIE SKAKAĆ DO OCZU TO ZA PARĘ LAT ( MIN.10 )OSIĄGNIEMY TO CO IM SIE UDAŁO CZYLI SWOICH LUDZI W ROŻNYCH INSTYTUCJACH , URZĘDACH, BANKACH. ZARAZIE MOŻEMY SOBIE TYLKO POMARZYĆ.

ODINN

Postautor: ODINN » 14 mar 2008 20:59

MarcFloyd pisze:No iwesz, Odinn, ja wiem ze polscy pracodawcy wyciskaja z czlowieka co sie da (zwlaszcza jesli sa to male miejscowosci w ktorych wybor jest ograniczony).

raczej chodzilo mi o mlodych ludzi, a nie popeegerowskie hardkory... :)

a przyzwyczajenie do bezrobocia to inna sprawa.

Dlatego, spora liczba mlodych majac do wyboru zarobek paru stowek miesiecznie i paru tysi za granica wybiera jedyne rozsadne wyjscie z sytuacji.

no coz Odinn, i tu sie roznimy.........bo ja wole pracowac za przyslowiowe 600 zl niz gnusniec przed telewizorem....

ja wolalbym nie pracowac, dostac te 6 stowek, i dzieki kombinatorstwu wyczarowac drygie 6 stowek - bo mam na to czas nie pracujac... :P

tak to jest z polakami, zarobi 1500, wyda 1000, i odlozy 1000... :) czary mary... :P

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 14 mar 2008 21:17

kombinatorstwu powiadasz..........no mozemy na potrzeby tego forum tak to nazwac :wink:

ODINN

Postautor: ODINN » 15 mar 2008 00:20

tak to sie kiedys nazywalo...

kombinowac skombinowac... :lol:

no chyba ze komus dobrze w tej calkowitej zapitej bezczynnosci za 6stowek miesiecznie... a to juz nie moja wina.

kazdy chce zyc :lol:

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 15 mar 2008 00:25

zyj i pozwol zyc innym, co? :lol: :wink:

Wróć do „Hyde Park”