O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
chmielek
Gastarbeiter

Miał ktos problemy z abolicja?

Postautor: chmielek » 08 lip 2009 11:35

Witam
Mam małe pytanko.Jak wielu z nas złozylem wniosek abolicyjny. Nasza kochana skarbówka odezwała sie teraz do mojego ojca(ktory ma moje upowaznienia),ze trzeba odliczyc jeszcze jakies diety...?! Ok,niech im bedzie ze cos przeoczylismy. To jednak nie wszystko,poniewaz zazyczyli soibie podpisania oswiadczenia,ze zobowiazuje sie do zaplacenia podatku w zwiazku z abolicja!!!! Czyli jak wylicza zed jednak trzeba to bede musial zaplacic?!?!?!?! Ma ktos podobne problemy?Jesli tak to co w takim razie znaczy "abolicja"...????? Pozdrawiam

DiabelPodlaski
Gastarbeiter

Postautor: DiabelPodlaski » 08 lip 2009 11:57

Dziwne to bardzo
Ja w swoim wniosku tez zrobilem blad, wstawilem liczby nie w ta rubryke co trzeba. Pani z urzedu zadzwonila do mojej mamy zeby sie stawic i poprawic i tyle. Pismo o umorzeniu przyszlo juz dawno. U mojej zony nawet tego bledu nie wykryli. Dziwnych rzeczy od Ciebie chca, bo to ze nie doliczyles sobie diet dziala teoretycznie na Twoja niekorzysc. Teoretycznie, bo i tak nic placic nie powinienes (slowo klucz - abolicja). Ja zlozylem i mam spokoj, zadnych dodatkowych oswiadczen nikt mi podpisywac nie kazal, ale jak Ciebie czytam to przypominam sobie co wieczni malkontenci mowili - nie warto skladac tego wniosku o abolicje, bo jak sie urzad skarbowy przyczepi, dowie sie kto i ile zarobil to sie nie odczepi. Na dwoje babka wrozyla. Tak czy inaczej trzeba zadzwonic, albo najlepiej wyslac pelnomocnika i wyjasnic.
Powodzenia

chmielek
Gastarbeiter

Abolicji cd...

Postautor: chmielek » 08 lip 2009 12:28

Okazało sie ze chodzi tu o rok 2005. Umowa z polskim pracodawca skonczyla mi sie 31 stycznia a w UK pojawilem sie 1-2 luty 2005. Skarbowka podobno czepila sie wlasnie dlatego,ze w jednym roku mialem dochod rowniez w Polsce. Niestety,jesli czepia sie tak "na powaznie"to bede jednym z tych malkontentow.Oby nie... Pzdr

darekzlondku
Emigrant

Postautor: darekzlondku » 08 lip 2009 13:50

...po pierwsze, co US - to inna interpretacja przepisow...
...po drugie, ufac US-owi ze bedzie wszystko tak jak "reklamy" mwoia ta tak jak ze wsadzaniem glowy w paszcze lwa: niby lew swoj i trenowany ale...
...po tzrecia jestem ciekawy ( wiec napisz pozniej) co i jak sie wydazylo - i szczerze ci zycze aby bylo tak jaks obie zalozyles ze bedzie z twoim rozliczeniem, ale niestety wiara ta jest podszyta zlym doswiadczeniem...
powodzenia...

chmielek
Gastarbeiter

Postautor: chmielek » 27 lip 2009 09:31

Heh..
Sprawa sie raczej rozwiazala bo przyszło umorzenie a pozniej skontaktowana sie z moim ojcem i poroszono o nr konta-musza mizwrócic całe 20 zeta... :lol:

Wróć do „Hyde Park”