O wszystkim na tematy prawne
user2068029
Gastarbeiter

Firma bankrut nie placila podatku od mojego dochodu

Postautor: user2068029 » 09 mar 2012 15:36

Witam wszytkich

Mam bardzo nie typowy dla mnie problem

Bylem zatrudniony jako self employed i otrzymywalem wynagrodzenie co tydzien na moje konto bankowe i wszytko bylo by ok gdyby nie to ze otrzymywalem pieniadze po oddraconym podatku. Nie otrzymalem zadnego payslipa od mojego pracodawcy( firmy LTD) ktory powinien zaplacic podatek. Firma oglosila bankructwo nie placac podatku i pozostawila mnie z problemem gdyz na moje konto wplynelo okolo 2 tys funtow na ktore powinienem miec payslip, co powinienem zrobic rozliczajac sie teraz z podatku zaplacic podatek samodzielnie ?? ( niechche tego robic )

pozdrawiam wszytkich i licze na wasza pomoc

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 09 mar 2012 15:39

Masz na mysli income tax, jak rozumiem? Jesli byles SE to powinienes dostawac pieniadze brutto, chyba ze to CIS

user2068029
Gastarbeiter

Postautor: user2068029 » 09 mar 2012 16:04

Tak bylo to CIS , zasatanawiam czy da sie zrobic jakos to tak ze nie bede musial zaplacic od tego podatku poniewaz nie jest to moje nie dopatrzenie nie mialem na to wplywu zeby ta firma zaplacila ten podatek. wydaje mi sie ze na formie rozliczenia podatku jest taka rubryczka ze mozna tam wpisac nie wyjasnione sprawy i planowalem wlasnie tam to wpisac , ale sam juz niewiem , niechche miec zadnych klopotow po rozliczeniu

pozdrawiam

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 09 mar 2012 16:12

Nigdy nie mialem do czynienia z CIS, wiec szczegolnie Ci nie moge pomoc. Natomiast generalnie jesli dostawales pieniadze netto to obowiazek zaplacenia podatku spoczywal na firmie ktora Ci placila.

Co ja bym zrobil: zadzwonil do HMRC, dokladnie opisal sytuacje i zapytal co w takiej sytuacji nalezy zrobic.

EDIT: cos znalazlem co jest dla ciebie pocieszajace, aczkolwiek nie wiem jak bardzo miarodajne:

Whether the contractor has or hasn't paid the CIS tax over to HMRC isn't your problem.

What might cause some difficulty, however, is if they haven't included it on their CIS returns. Make sure you have the evidence (ideally statements from the contractor but, if not, paperwork - invoices/bank statements etc) showing that your subbie has had the tax deducted from what he received. If HMRC question the CIS tax you would be able to prove that the subbie has had the tax deducted even if the contractor hadn't included it on any returns.

user2068029
Gastarbeiter

Postautor: user2068029 » 09 mar 2012 16:43

dziekuje bardzo za pomoc , :) informacja w ostatnim poscie okazala sie bardzo pomocna , kamien z serca mi spadl :) mam wyciag z banku wiec poprostu nie ujme tego nigdzie wrazie kontroli wytlumacze sie z tego latwo

jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam

aneczka32
Gastarbeiter

Postautor: aneczka32 » 20 mar 2012 12:55

user, ty jakis durny jestes??
po pierwsze - Floyd dobrze ci radzi - rozmawiaj/pytaj HMRC
po drugie - Floyd pisze ze on sie na tym nie zna i przytoczyl cytat nawet nie ze strony HMRC a ty juz uchachany od ucha do ucha ze placic nie musisz :roll:

nie chcesz beczec pozniej i placic kar - dzwon/pisz do HMRC i sie dowiaduj;
bo jesli ty bedziesz musial zaplacic cokolwiek, to od tego nie uciekniesz, tylko dalsza niewiedza odwleczesz

poza tym ty nie payslip pownienes otrzymywac (bo w tym ukladzie bylbys zwykly employee) tylko co najwyzej miesieczne zestawienie zaplat, ktore jest najpopularniejsze dla tego typu subcontractors;
polecam sie zaznajomic z tym:

http://www.hmrc.gov.uk/forms/cis340.pdf

Popieram przedmówce w 100%, tak powinieneś zrobić.

Wróć do „Prawo”