Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
gosiaczek7771
Gastarbeiter

Pomocyy jak mam zrobic mature w UK?

Postautor: gosiaczek7771 » 12 lut 2012 21:27

Czesc wszystkim. Pisze bo jestem w kropce i nie wiem co mam ze soba zrobic. Chcialabym zaczac studia w uk ale najpierw musze zrobic mature:( Niestety w Polsce nie zdarzylam jej zrobic i teraz chcialabym zrobic ja tu:( Czy jest taka mozliwosc? jak tak to w jaki sposob? Prosze doradzcie.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 12 lut 2012 22:43

Czy tak trudno forum przeszukac?

Ten temat byl walkowany million razy.

Jezeli masz conajmniej 21 lat to matura zadna nie jest Ci potrzebna zeby tu studiowac.

gosiaczek7771
Gastarbeiter

Postautor: gosiaczek7771 » 14 lut 2012 09:51

No wlasnie z tego co tu wyczytalam to tezktos pisal ze nie ma matury i chce studiowac. Odpowiedz byla podoban ze nie trzeba matury po 21 roku zycia. Ale jest to dla mnie dosyc watpliwe. Byc moze do collegu nie trzeba ale mi chodzi o university. Czy tu sprawa wyglada podobnie>?

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 14 lut 2012 16:49

W collegu sie uczy "do matury" - wiadomo ze jezeli ktos pyta o studiowanie to ma na mysli studia wyzsze.

Jak wczesniej, temat byl przerabiany milion razy wiec po prostu przeszukaj forum.

lolcol
Gastarbeiter

Postautor: lolcol » 15 mar 2012 19:25

Przyjechalam do Anglii w wieku 13 lat, 6 lat temu, i teraz studiuje, wiec wypowiem sie z wlasnego doswiadczenia.

Angielska matura nie jest dokladnie tym samym co polska matura. Zeby dostac kwalifikacje, ktore pomoga Ci sie dostac na nienajgorsza uczelnie, powinnas zrobic dwuletnie A-levele. A-levele polegaja na tym, ze studiujesz (zazwyczaj) trzy wybrane przedmioty. Co pol roku masz egzamin, czyli lacznie cztery egzaminy z kazdego przedmiotu, potem wyniki tych egzaminow sie sumuja i masz ocene ogolna. Z tym mozesz dostac sie na studia.

A-levele sa dobrym wyjsciem, jednakze wymagany jest naprawde dobry angielski. Mialam tu pare polskich znajomych, ktorzy mieli duze problemy z jezykiem, ale liczyli na jakies 'ugli' ze wzgledu ze angielski nie jest ich pierwszym jezykiem. Niestety, tak nie ma, wiec jezeli Twoj angielski nie jest na poziomie przynajmniej dobrym, to szczerze odradzam branie sie za alevele.

Wróć do „Edukacja”