Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Tomek8866
Gastarbeiter

Droga kariery w UK

Postautor: Tomek8866 » 03 wrz 2011 18:43

Witam, ja (27l) i mój kolega (31), jesteśmy w takiej sytuacji:
już od roku pracujemy w branży hotelarskiej w Londynie. Mimo tego ze posiadamy wyższe wykształcenia (finansowe i prawnicze) i biegle posługujemy się językiem angielskim nie możemy znaleźć pracy która by płaciła więcej niż przewidziane prawem minimum.
Szukałem pomocy w Job center lecz powiedziano mi, że aby dostać poradę doradcy zawodowego trzeba korzystać z któregoś benefitu, a benefity nam nie przysługują.
Co powinniśmy zrobić? Czy podjecie studiów wyższych w UK to dobry pomyśl i czy zwiększa szanse na lepszą prace? Być może powinniśmy przejść jakiś kurs? Nie wiemy jaka dziedzina jest najbardziej opłacalna. Gdzie można znaleźć rzetelne informacje na temat rynku pracy, oraz jak zacząć dobrą pracę w której się niema doświadczenia? Może volunteer work na początek. Czy ktoś tak próbował?
Proszę o pomoc, serdecznie dziękuje.
Tomasz.

Starababa
Gastarbeiter

Re: Droga kariery w UK

Postautor: Starababa » 03 wrz 2011 18:53

Tomek8866 pisze:Witam, ja (27l) i mój kolega (31), jesteśmy w takiej sytuacji:
już od roku pracujemy w branży hotelarskiej w Londynie. Mimo tego ze posiadamy wyższe wykształcenia (finansowe i prawnicze) i biegle posługujemy się językiem angielskim nie możemy znaleźć pracy która by płaciła więcej niż przewidziane prawem minimum.
Szukałem pomocy w Job center lecz powiedziano mi, że aby dostać poradę doradcy zawodowego trzeba korzystać z któregoś benefitu, a benefity nam nie przysługują.
Co powinniśmy zrobić? Czy podjecie studiów wyższych w UK to dobry pomyśl i czy zwiększa szanse na lepszą prace? Być może powinniśmy przejść jakiś kurs? Nie wiemy jaka dziedzina jest najbardziej opłacalna. Gdzie można znaleźć rzetelne informacje na temat rynku pracy, oraz jak zacząć dobrą pracę w której się niema doświadczenia? Może volunteer work na początek. Czy ktoś tak próbował?
Proszę o pomoc, serdecznie dziękuje.
Tomasz.

Sorki ale ten post to na powaznie jest?

Jedyne na czym "doradzca zawodowy" w posredniaku sie zna to jak wcisnac ludzi do Mc DOnalda czy innego Westfield za minimalna a chyba nie o to wam chodzi?

Mysle ze ten post to zart, super angielski i wykszatlcenie "finansowe i prawnicze" i takie pytania?

Przepraszam ale nie wierze....

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 05 wrz 2011 09:03

Ja tez nie. Faceci z wyzszym wyksztalceniem nie wiedza ktore agencje rekrutuja osoby w ich specjalnosciach? Chyba ze ten angielski to taki mniej biegly jest?

rabana
Gastarbeiter

Postautor: rabana » 08 gru 2011 11:30

poza tym zastanawia mnie w ogole to wyrazenie "biegly" jezyk. biegle mowi sie w jezyku ojczystym, jesli sie zrobilo przedszkole, szkole i studia w polsce, to po prostu nie bylo mozliwosci nauczyc sie begle. biegly to zanczy taki, ze nativ nie rozpozna, ze nie jestes stad. z takim jezykiem mozna pracowac, np. w branzy prawniczej, tam jezyk to podstawa. jesli kolega robil studia w polsce to nie zna poza tym prawa angielskiego. lepiej wracajcie dieci do domu :)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 08 gru 2011 11:51

rabana pisze:poza tym zastanawia mnie w ogole to wyrazenie "biegly" jezyk. biegle mowi sie w jezyku ojczystym, jesli sie zrobilo przedszkole, szkole i studia w polsce, to po prostu nie bylo mozliwosci nauczyc sie begle. biegly to zanczy taki, ze nativ nie rozpozna, ze nie jestes stad. z takim jezykiem mozna pracowac, np. w branzy prawniczej, tam jezyk to podstawa. jesli kolega robil studia w polsce to nie zna poza tym prawa angielskiego. lepiej wracajcie dieci do domu :)

A TY lepiej wracaj do szkoly - polskiej/angielskiej/nigeryjskiej byle do szkoly.
Nie chce mi sie liczyc bykow w poscie powyzej....
Wez lopate i idz sie zakop sama ze wstydu a nie ludziom rady dawaj.

:lol:

Alkoholik
Gastarbeiter

Postautor: Alkoholik » 08 gru 2011 12:27

StaraBaba pisze: Nie chce mi sie liczyc bykow w poscie powyzej....

Nie ma ludzi "bezblednych"....
Widzialem posta, tresc zrozumialem.

Czy jak autorka bedzie miala za duzy nos to tez ma rad nie dawac???

maya
Rezydent
Kontaktowanie:

Postautor: maya » 08 gru 2011 12:41

To nie brak szkoły tylko normalne lenistwo. Nie chce się sprawdzać czy napisało się poprawnie i ewentualnie poprawić przed wysłaniem.

Alkoholik
Gastarbeiter

Postautor: Alkoholik » 08 gru 2011 13:03

maya pisze: sprawdzać czy napisało się poprawnie

Czy "Polka" zawsze musi znaczyc - "polonistka"???

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 08 gru 2011 13:06

Ermmm jak sie komus chce dawac rady i wymienia sie miedzy innymi wyksztalcenie to jednak SOBA jakis poziom wypadaloby reprezentowac.. w ramach przykladu oczywiscie :lol:

Alkoholik
Gastarbeiter

Postautor: Alkoholik » 08 gru 2011 13:21

StaraBaba pisze: poziom wypadaloby reprezentowac..

Wypadaloby. Ale nie widze specjalnego rozdwojenia, kiedy osoba wyksztalcona pozwala sobie na excentryczne wybryki... Albo na chwilowe rozluznienie :)

Wyksztalcenie to - dodatek, wypracowany "dar"... A nie kajdany.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 08 gru 2011 15:25

Oczywiscie - ale nie w momencie kiedy radzi innym.... :lol:

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 08 gru 2011 15:25

rabana pisze:poza tym zastanawia mnie w ogole to wyrazenie "biegly" jezyk. biegle mowi sie w jezyku ojczystym, jesli sie zrobilo przedszkole, szkole i studia w polsce, to po prostu nie bylo mozliwosci nauczyc sie begle. biegly to zanczy taki, ze nativ nie rozpozna, ze nie jestes stad. z takim jezykiem mozna pracowac, np. w branzy prawniczej, tam jezyk to podstawa. jesli kolega robil studia w polsce to nie zna poza tym prawa angielskiego. lepiej wracajcie dieci do domu :)

Wykopujesz temat sprzed 3 miesięcy tylko po to, żeby pisać takie byzydury?

Może to ty dziecko wróć lepiej do domu...

Alkoholik
Gastarbeiter

Postautor: Alkoholik » 08 gru 2011 15:37

StaraBaba pisze:Oczywiscie - ale nie w momencie kiedy radzi innym.... :lol:

Etam.
Rada ma byc "madra" albo "dobra". Po co jeszcza mialaby byc "piekna" albo "ortograficzna" :D Za duzo wymagan :)

Choc rozumiem, ze nawet najlepsza rada ubrana w lachmany moze nie wzbudzic zaufania. Ale czy to nie lapiej, zwlaszcza, jesli pojawia sie prosto z ulicy?

Nie wszystkich wpusciloby sie do domu, a co dopiero pytac o rade... Internet - to nie co innego :)

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 08 gru 2011 15:45

Alkoholik
Gastarbeiter

Postautor: Alkoholik » 08 gru 2011 15:51

:D Zaproszenie?

A na powaznie - wlasnie ruszam :) Dzis w planie Badger's...

Wróć do „Praca”