Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
paskopawel
Gastarbeiter

Trening bez płatny.

Postautor: paskopawel » 29 gru 2010 21:45

Witam

Czy bezpłatny trening w pracy jest legalny? Przepracowałem jeden dzień na myjni samochodowej, po czym pracodawca powiedział że na drugi dzień mam nie przychodzić, bo przychodzi ktoś inni, że wybiorą tych który się najlepiej spiszą. Sprawa polega na tym że nie zależnie od tego czy zostanę wybrany do pracy czy nie, nie dostane zapłaty za te dni które przepracowałem w ramach "treningu"(plebiscytu).

W związku z tym pytanie:
Czy to jest legalne/uczciwe? mnie się wydaje, że nie.

Może się ktoś na ten temat wypowiedzieć.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 29 gru 2010 21:58

Krotko?

Nie, nie jest.

Wiedziales o tym zanim ten dzien przepracowales? Pewnie tak - trzeba bylo sie nie zgadzac....

W ten sposob maja darmowa sile robocza caly rok....

paskopawel
Gastarbeiter

Postautor: paskopawel » 29 gru 2010 22:14

Cholera. Nie domyśliłem wystarczająco wcześnie, że to tak działa. Jestem jeleniem.

Dzięki za odpowiedź.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 30 gru 2010 00:11

nie Ty jelen tylko tamci oszusci.. sad miales wiedziec..

znajdz moze jeszcze kogos kogo w ten sposob wykorzystali i razem lub sam zglos sie do CAB pomoga cie te pieniadze odzyskac- tutaj o tym napisalam:

http://forum.londynek.net/viewtopic.php?p=54830#54830

mowie bys kogos jeszcze znalazl bo np jesli bys musial np za jakis wniosek do sadu zaplacic to jak sume na kilka osob by sie rozlozylo to oplacal by sie zachod...

pozdrawiam i duzo powodzenia ci zycze.

Wróć do „Praca”