O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
Justynaz
Gastarbeiter

Dyskryminacja czyli zwolnienie z pracy z powodu ciazy

Postautor: Justynaz » 23 paź 2010 19:40

Witam wszytskich,
mam wlasnie problem zwolnienia zpracy z powodu pracy .
cala sprawa wyglada tak:
gdy mnie zatrudniono nie wiedzialam ze jestem w ciazy, po mies pracy u mojego pracodoawcy ubiegalam sie o umowe i wszytskie niezbedne dokumenty, i zawsze mi mowiono ze otrzymam je na pewno tylko ze nie maja czasu, nagla okazalo sie ze jestem w ciazy wiec powiedzialam im o tym , tydzien po tym zostalam zwolniona tak z dnia na dzien bez wypowiedzenia nic po prostu konczac zmiane dowiedzialam sie ze i koncze prace podano mi powod ze to zbyt ciezkie i niebezpieczne dla mnie, i kazano na koniec tyg przyjsc po odbior reszty piniedzy. gdy zapytalam szefa tego dnia dlaczego mnie zwolnil nagle zmienil zdanie ze nie moga utrzymac mojego miejsca pracy, wiedzialam ze to czysta sciema, pay slips i referencje mialy zostac wyslane poczta , czekalam ok mies bezskutecznie wtedy to wybralam sie do biura i okazalo sie ze tydz po tym jak mnie zwolnili zatrudnili kogos nowego na moje stanowisko, obecnie jestem przy formularzu ET1 i troche sie boje nie wiem czego sie spodziewac jak taka cala sprawa wyglada w sadzie jakie sa procedury czy moga mnie czyms zaskoczyc ?? Bardzo przydala by mi sie porada w tej sprawie moj mail flower2225@wp.pl
[/b]

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 25 paź 2010 16:20

troche skomplikowany ten Twoj polski jezyk, wiec trudno bylo mi sie polapac. Domyslam sie ,ze chcialas napisac, ze pracowalas tam miesiac?

jesli tak to niestety nic nie mozesz zrobic, bo teoretycznie pierwszy miesiac w pracy to zwn okres probny. Po miesiacy dopiero decyduja czy chca Cie zatrudnic czy nie i nie musza az tak wielkiego powodu wymyslac, poprostu nie spelnilas jakis tam kryteriow. Jedyne co ich obowiazuje w takim przypadku to przynajmniej tydzien wypowiedzenia.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 26 paź 2010 08:33

Nnnnoo nie wiem. Osoba w ciazy jest pod szczegolna ochrona prawa a zwolnienie jej z tego powodu to automatycznie unfair dismissal... Wiesz co, idz do lokalnego CAB - oni powinni miec doswiadczenie w tego typu sprawach. W powazniejszych nie ma na co liczyc, ale benefity czy tez problemy z pracodawca powiini znac.

Dismissal on the grounds of pregnancy or maternity rights
If you are pregnant, you cannot be fairly dismissed because:

•of any reason connected with your pregnancy
•you have given birth and you are dismissed during your ordinary or additional maternity leave
•you have taken, or want to take, ordinary or additional maternity leave
•of a health and safety issue that could mean you would be, or have been, suspended from work
•of keeping in touch (or not keeping in touch) with your employer during your maternity leave
It would also be unfair dismissal if your employer dismisses you because you returned back to work late from maternity leave because your employer:

•didn’t properly tell you when your leave ended
•gave you less that 28 days’ notice of you maternity leave’s end date and it was not practical for you to return to work

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ ... G_10026692

kozbierski
Troll

Postautor: kozbierski » 26 paź 2010 08:38

Następny Benefit Zombie

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 27 paź 2010 16:43

wszystko prawda.. tylko to sie nie tyczy kogos kto pracuje miesiac..

miesiac to okres probny, po miesiacu decyduje pracodawca czy zatrudnic czy nie, zwykle zatrudnia ale ma prawo nie, tymbardziej w tym przypadku gdy kobita za jakis miesiac poszla by na platny urlop macierzynski na 6 m-cy. Sensu by nie mialo, kazda laska by tak krecila :roll: przy tak wielorakiej antykoncepcji nie ma juz wymowek :wink:

to tak na chlopski rozum :D

skyhigh2440
Gastarbeiter

Postautor: skyhigh2440 » 27 paź 2010 22:22

zgadzam sie z przedmowcami ze prawo chroni pracodawce tez.

okres probny moze byc nawet do 3 miesiecy i mozesz dostac wymowienie odrazu

pracodawca moze sie bronic tym ze poprostu nie pasujesz do roli a ciaza nie ma nic do gadania.

trzebabylo poczekac z nowinkami az dostaniesz staly kontrakt.

Justynaz
Gastarbeiter

Postautor: Justynaz » 27 paź 2010 22:41

pracowalam tam 2 mies a po mies upominalam sie o umowe bo wiedzialam ze powinnam ja dostac .
bylam juz w CAB i tam powiedziano mi ze niewazne ile bym pracowala czy tydz czy dwa nie powinni mnie zwolnic , doradzili wniesc spr do employment tribunal wiec pisze ze jestem juz na formie ET1 tylko interesuje mnie co dalej jak to wyglada jesli jest sprawa w sadzie , jak dlugo to sie ciagnie i w ogole , czy jest ktos to byl juz na takiej spr ., przezyl ja osobiscie ??;)

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 28 paź 2010 09:07

Justyna, tak mi sie wlasnie wydawalo. Powodzenia w sadzie.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 28 paź 2010 15:34

zlosc i zawod to jedno, a obiektywne spojrzenie na sprawe i oszacowanie kto ma racje drugie..

biorac to wszystko pod uwage wniosek jest prosty- nic nie zrobisz za krotko pracowalas. Dismissing you nie bylo wcale ununfair. Nie tylko pracownik ale i pracodawca jest chroniony.

Bo co to by bylo jak by zatrudnil same kobity, a one po 2 miesiacach oznajmily by, ze sa w ciazy :lol: wiec biedak nie mial by pracownikow a przez 6 kolejnych miesiecy by im musial pensje placic..

aach ci niektorzy polacy, nic od siebie a innych by chcieli tylko wykorzystywac :lol:

prawnikiem jestem wiec wiem co mowie.. tylko poprostu takich historyjek sie juz nasluchalam ze az zygac sie chce :x sorry za szczerosc :?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 28 paź 2010 15:45

aina24 pisze:Bo co to by bylo jak by zatrudnil same kobity, a one po 2 miesiacach oznajmily by, ze sa w ciazy :lol:

polska ...

Justynaz
Gastarbeiter

Postautor: Justynaz » 28 paź 2010 18:47

prawnikiem jestem wiec wiem co mowie.. tylko poprostu takich historyjek sie juz nasluchalam ze az zygac sie chce :x sorry za szczerosc :?[/quote]

no dziwne sorry ale bez obrazy skoro inni prawnicy mowia ze to bylo jednoznaczne dissmisal i wg i nagle oswiadczasz mi ze nie :p cos tu jest nie tak ... czy to w CAB czy ew legalcommunity advise ,
skoro jestes prawnikiem to opowiedz cos wiecej ... o tego typu sprawach :P

banita
Rezydent

Postautor: banita » 29 paź 2010 08:35

blondynek pisze:w CAB najczesciej pracuja studenci prawa/poczatkujacy prawnicy

a aina24 to ma juz swoja kancelarie? chyba nadal studnetka wiec pisanie ze jest prawnikiem jest troche na wyrost

Wróć do „Hyde Park”