Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
Taygah
Gastarbeiter

CV i cover letter

Postautor: Taygah » 22 kwie 2010 14:01

Przygotowuje sie do poszukiwan pracy i mam pewien dylemat. Planuje rozsylac zgloszenia z cv jako zalacznikiem a w tresci maila dawac krotki cover letter. Znajoma zasugerowala ze powinnam miec mniej opisow w cv, za to wiecej w cover letterze. A moze powinnam cover letter tez dawac do zalacznika a w tresci maila tylko 2 zdania? Jak wy uwazacie? Co sie sprawdza? (roznie pisza o tym nawet na brytyjskich portalach)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 kwie 2010 19:42

CV powinno zawierac same konkrety. Adres, wyksztalcenie i przebieg dotychczasowej kariery - firmy, stanowiska, w jeden - dwoch zdaniach zakres obowiazkow, na koniec krotko cos o sobie, znane jezyki, zainteresowania.
Calosc max. 2 strony. Cover letter - dla kazdego ogloszenia piszesz indywidualnie... to jest w zasadzie bez sensu nazwa. Po prostu piszesz ze ci sie oferta podoba, dlaczego powinni cie przyjac i zalaczasz cv.
Nie wiem o jaka prace sie starasz, ale warto tez miec CV sprofilowane pod konkretne ogloszenie, czyli jak np. szukasz pracy w pubie, to po co w CV miec info ze sie pracowalo w warsztacie samochodowym...
Ja tak przynajmniej robilem i nigdy nie mialem problemow ze znalezieniem pracy.

Wróć do „Praca”