O wszystkim na tematy prawne
natala67
Gastarbeiter

sick note bez PPS-czy to zgodne z prawem??

Postautor: natala67 » 22 mar 2009 22:18

mam pytanie (pewnie pada nie po raz pierwszy i przepraszam za to), ale szukalam rozwiazania mojego problemu i nie moge znalezc odpowiedzi.. :oops:
ale do rzeczy:
jestem w 10 tyg.ciązy, niestety ciąża jest wysokiego ryzyka i przez co najmniej miesiac bede na zwolnieniu.w piatek 20 marca moj mąż poszedł zaniesc SSP do mojego pracodawcy, ale menadzer powiedzial, ze tego SSP nie przyjmuje i ze w pon.musze przyniesc sick note od lekarza. w sumie sprawa jest bardziej skompikowana -zeby dobrze przedstawic obraz sytuacji powinnam zaczac od poczatku...w styczniu zarezerwowalam sobie urlop w terminie: od czwartku 5.03 do 19 .03 .poniewaz srode zawsze mam wolna ostatni dzien w pracy bylam we wtorek 3.03 i wlasnie we wtorek w nocy mialam krwawienie i musialam jechac do szpitala, srode rowniez spedzilam w szpitalu, a w czwartek z mezem polecielismy do Polski na wakacje, gdzie skonsultowalam sie z lekarzem i potwierdzil, ze na razie nie moge pracowac.do Anglii wrocilismy 19 marca, umowilam sie na wizyte do GP na pitaek 20.03.wzielam wtedy SSP i moj maz je zaniosl.menadzer powiedzial, ze on przedluza mi annual leave do poniedzialku a w pon.musze przyniesc lekarskie zwolnienie. i tu jest moje pytanie czy mial prawo tak zrobic(przez to juz trace 3 dni bez pieniedzy) i czy jest jakis przepis, ktory stanowi, ze lekarz moze wystawic zwolnienie omijajac SSP?? bo z doswiadczenia wiem, ze ten manadzer bardzo dobrze zna kruczki prawne i wie jak je wykorzystac przeciwko pracownikowi i mam podejrzenie, ze moze specjalnie chce ominac SSP abym pozniej nie mogla otrzymac platnego sicka, a nastepnie zasilku macietzynskiego.
Przepraszam, ze tak sie rozpisalam, ale chcialam przedstawic ta sytacje w całości. Prosze o pomoc :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 24 mar 2009 00:08

1) Nie rozumiem co masz na mysli "zaniosl SSP do mojego pracodawcy"?

SSP to jest Statutory Sick Pay a chyba nie o to Ci chodzi? Chyba chodzi Ci o to ze sama sobie napisalas zwolnienie (mozesz, do 6 dni bojarze, pozniej musi byc od lekarza)

Nie rozumiem naprawde o co Ci chodzi z tym:

wzielam wtedy SSP i moj maz je zaniosl
- SSP nie mozna "zaniesc" to jest platne chorobowe.... nisko platne zreszta.

Cos Ci sie chyba pokrecilo - zle to pewnie ze stresu, nie martw sie tak - napisz moze to wszystko jeszcze raz po ludzku i cos sie poradzi - w tej chwili nic nie rozumiem.....

I o co chodzi z tym "PPS" w tytule?

Trzymaj sie cieplutko i nie stresuj tak....

natala67
Gastarbeiter

Postautor: natala67 » 24 mar 2009 08:42

witam
no tak w tytule zrobiłam bład i zamiast SSP wpisalam PPS :oops:
a chodzi mi właśnie, ze lekarz kazał mi jako pierwsze zanieść to SSP, a jak bedzie potrzeba dalej bedzie mi wypiywal juz lekarskie zwolnienie.i moj menadzer nie przyjal własnie tego pierwszego zwolnienia, a ja sie boje, czy zwolnienie lekarskie (to lepiej pplatne) bedzie ważne jesli w procedurach omine to statutiory sick pay.
chodzi mi o to czy sa przepisy regulujące, ze zwolnienie lekarskie bedzie niewazne jesli omine
wiem, ze ja pisze to strasznie zagmatwanie, przepraszam za to :oops:

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 25 mar 2009 23:42

SSP to sa pieniadze jakie dostajesz za chorobowe - lekarz nie mogl kazac Ci TEGO zanisc.

Chyba chodzi Ci o self certificate SC2/SSC?

Do 7 dni lekarz nie ma obowiazku wystawiania zwolnienia, do 7 dnie wypisuje sie sobie samemu zwolnienie .....

Po 7 dniach choroby obowiazuje dopiero zwolnienie lekarskie....

Czy robisz self certificate czy masz lekarskie zwolnienie - jak za to zaplaca zalezy od firmy i Twojego kontraktu.

Troche do poczytania:

http://www.hmrc.gov.uk/forms/sc2.pdf

http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefit ... ck_pay.asp

your employer cannot ask you to provide a sick note, for the first 7 days that you are sick. They may ask you to fill in a self-certificate of their own or form SC2 which you can get from your GP's surgery, or HM Revenue & Customs website.

Pregnancy

If you receive SSP for a pregnancy related illness at the start of or in the 4 weeks before your baby is due, SSP will stop and any entitlement to Statutory Maternity Pay (SMP) or Maternity Allowance (MA) will start automatically.

If you are entitled to SMP or MA, you cannot get SSP under any circumstances for 39 weeks starting with the day of entitlement to those payments.

If you are not entitled to SMP or MA, you cannot get SSP for a period of 18 weeks. For more information about this, please contact your employer or the HM Revenue & Customs employee helpline 0845 302 1479.

Dodatkowo - jezeli zachorowalas w czasie urlopu to szef moze zamiast urlopu uznac to za chorobowe, wtedy wychodzi na to jestes "chora" juz ponad 7 dni (wlicza sie w to weekendy - bez wzgledu na to czy normalnie pracujesz w weekendy czy nie) i to wtedy wzieloby Ci ponad 7 dni na ktore mozesz sama sobie wypisac zwolnienie - jezeli sytuacja tak wyglada to musisz miec zwolnienie od lekarza.

Wróć do „Prawo”