O wszystkim i o niczym forum ogólne bez ograniczeń terytorialnych
user517916
Gastarbeiter

Auta cat C i cat D

Postautor: user517916 » 29 sty 2009 15:24

Witam mam pytanie. Czy mozecie mi powiedziec krok po kroku jak zarejestrowac auta z kategoria C i Cat D. Ma sie rozumiuec ze auta te juz by byly naprawione.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc

SMarek
Gastarbeiter

Postautor: SMarek » 29 sty 2009 22:44

Kategoria D
Wypełniasz formularz V62 (Application Form for a Vehicle Registration Certificate V5C) i wysyłasz do DVLA na adres podany w objaśnieniach. Dołączasz czek na 25 funtów.
Wykupujesz polise ubezpieczeniową
Robisz przegląd MOT. ( jeśli chcesz jechać na kołach do przeglądu bezwzglądnie musisz mieć polisę i uzgodniony termin przeglądu w konkretnym warsztacie. Koszt MOT 35 - 45 funtów.)
Po otrzymaniu dowodu rejestracyjnego opłacasz TAX. Możesz to zrobić przez internet, na poczcie lub w najbliższym lokalnym biurze DVLA .
Do wykupienia TAXu musisz mieć Dowód rejestracyjny, polisę i certyfikat MOT.

Kategoria C

Oprócz badania technicznego MOT musisz zrobić Vehicle Identity Check (VIC)
Jest to sprawdzenie identyfikacyjne pojazdu. Wykonuje sie je w stacjach kontroli VOSA. Koszt ok 40 funtów - nie powiem dokładnie bo ostatni raz robiłem to ok 2 lata temu) Zgłoszenie do badania dokonuje się wypełniejąc aplikację VIC 1. Na ostatniej stronie tej aplikacji jest spis stacji VOSA z którego musisz wybrać i wpisać tę w której chcesz robić badanie.
VIC musisz zrobić przed wysłaniem aplikacji do DVLA. Bez niego nie dostaniesz dowodu rejestracyjnego. Weż pod uwagę że na to badanie zwykle czeka się na termin ok 2 tygodnie.
Reszta jak powyżej.

Pozdrawiam

user517916
Gastarbeiter

Postautor: user517916 » 31 sty 2009 15:48

powiedz mi czy po otrzymaniu V5 w tym dokumecie jest jakas wzmianka ze dany pojazd byl uszkodzony i mial jakas kategorie (C badz D).

Pozdrawiam

SMarek
Gastarbeiter

Postautor: SMarek » 31 sty 2009 18:20

Tak. Przy kat C jest notatka że pojazd przeszedł naprawę powypadkową. Przy kategorii
D nie zawsze jest zapis w dowodzie , ale taki zapis jest w rejestrze DVLA i jeśli nabywca zechce sprawdzić historię pojazdu to taką wiadomość otrzyma.
Pozdrawiam

Wróć do „Hyde Park”