O wszystkim na tematy prawne
user2118805
Gastarbeiter

Wakacyjna praca - kilka pytań

Postautor: user2118805 » 26 sie 2008 12:46

Witam, przyjechalem początkiem sierpnia do Anglii w celu zarobkowym. Pracę znalazłem dopiero kilka dni temu. Do Polski chce wrócić końcem wrzesnia, czyli jak dobrze pojdzie to popracuję tylko jeden miesiac. Kiedy dobrze byłoby poinformować pracodawcę o tym że zamierzam skonczyć pracę końcem miesiąca?Czy moge z dnia na dzień złożyć wypowiedzenie i odejść? Czy jest jakies prawdopodobienstwo ze pracodawca moze mi NIE zapłacic za przepracowany miesiąc? Nie posiadam National Insurance Number ani Home Office, czy w mojej sytuacji pracodawca może mi naliczyć podatek BR(BASIC RATE) ? Podkreślam że w tym roku podatkowym nie pracowałem jeszcze w Anglii i nie zamierzam zarobić wiecej niż 5000 funtów(kwota wolna od podatku). Oczywiście pracodawca nie wie że zamierzam pracować tylko miesiąc.
Proszę o odpowiedz,
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 26 sie 2008 12:51

w umowie powinienes miec okreslony okres wypowiedzenia zarówno dla Ciebie jak i dla pracodawcy, moga byc rózne i jest to od tygodnia do miesiaca.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 26 sie 2008 13:19

1. pracodawca musi ci zaplacic (ale moze sobie potracic np. za ubior roboczy czy chyba tez szkolenie - tego drugiego nie jestem pewny)
2. jesli nie masz tax code to powinien potracic ci wlasnie podatek wg stawki BR. Mozesz go sobie pozniej odebrac w HMR&C jesli zmiescisz sie w kwocie wolnej od opodatkowania.

Wróć do „Prawo”