O wszystkim na tematy prawne
user859958
Gastarbeiter

Brak odnotowanych składek w Revenue - co robić?

Postautor: user859958 » 30 maja 2008 20:40

Witam,

Może ktoś był podobnej sytuacji.

Dzwoniłam dzisiaj do Rewenue , na prośbe znajomego z tej samej firmy w ktorej pracuje.

Gdy dzwoniłam w swojej sprawie wszystko było ok.Poprosili o NIN, potwierdzili adres itp. i zostaly mi udzielone informacie o ktore pytalam.

Problem zaczął sie gdy spytano mnie o NIN tej drugiej osoby...
Gdy tym razem sprawdzili dane , powiedziano mi ze "nie ma odnotowanych żadnych recordow dla ten NIN" , nie pomoglo nawet podanie danych pracodawcy , czy jego ref. no.

Wie ktoś o co może chodzić ?
A moze być tak ze w przypadku braku wypelnienia P46 przez pacownika , ksiegowosc pirmy nie mogla dopelnic formalność.... i dlatego te problemy? czy to możliwe ?

Dodam że ta osoba pracuje u tego samego pracodawcy juz ponad rok...

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 30 maja 2008 21:00

Wiesz co, mozliwe to jest teoretycznie wszstko, ale ja na twoim miejscu zaczalbym od sprawdzenia czy NIN ktory podal ci kolega jest prawidlowy.

user859958
Gastarbeiter

Postautor: user859958 » 30 maja 2008 21:11

Witam.

jest prawidlowy,

zaraz potem dzwonilam do Job Centere, nie mogli znlezc takiego nr i powiedziano mi ze faktycznie cos nie tak moze byc z tym no.i ze natychmiast powinien sie zglosic, i tak tez zrobil, sprawdzili, cosc tam zapisali w systemie i powiedzieli ze juz mozna dzwonić do Revenue...

Wiec dzwonilam , co jakis czas , w sumie chyba z 4 osobami rozmawialam i za kazdym razem bylo to samo....brak rekordow na dany NIN

Nie mam juz pomyslu, tylko taki wlasnie ze moze cos z P46 bylo nie dopilnowane ... nie wiem jakie jest prawo, czy ksiegowy nie moze zglosic pracownika dopuki ten nie wypelni P46 ....??

A dodam ze P60 , normalnie mu przyslali.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 30 maja 2008 21:21

Nie wiem, ale z wyjasnien udzielonych przez Job Centre moze wynikac iz nastapila pomylka w NIN. Sprawdz sobie jaki NIN wpisany jest na P60.

UWAGA: cala reszta to moje domniemanie:

Teraz tak: jesli JC podalo nieprawidlowy NIN do HMR&C to ktos mogl zidentyfikowac osobe na podstawie innych danych i pomyslec ze to NIN podany przez PRACODAWCE jest nieprawidlowy. W tym przypadku dane w HMR&C bylyby pod nieprawidlowym NIN.

Teraz tak, co ja bym zrobil: zadzwonil jeszcze raz do JC, przedstawil cala sytuacje i zapytal co bylo nie tak z jego NIN. Jesli byl blednie podany, poprosil o poprawienie, skontaktowal sie z HMR&C i ponownie przedstawil sytuacje, proszac o sprawdzenie OBU numerow NIN- prawidlowego i nieprawidlowego.

Ja nie pracuje co prawda w payrollu i zajmuje sie kosztami a nie placami ale szczerze mowiac wierzyc mi sie nie chce zeby skladki nie byly za goscia przez rok przelewane. Chyba ze pracuje dla jakiejs "firmy-krzak-pan Mietek i jego Van".

Mam nadzieje ze to pomoze. Daj znac, moze jeszcze komus sie przyda.

user859958
Gastarbeiter

Postautor: user859958 » 30 maja 2008 21:30

Dzieki za pomoc, nie spodziewalam sie ze tak szybko ją uzyskam:)

Od poniedziałku ruszam Dalej z załatwianiem (IR , JC , księgowy....) i oczywiscie dam znac jak sie wszystko skonczylo :)

Co do działalności firmy to zapewniam ze w 100% wszystko z nią OK

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 30 maja 2008 21:32

Tip:

to sie nazywa chyba juz ponad rok albo i dluzej HM Revenue and Customs (Her Majesty Revenue and Customs) a nie Inland Revenue :)

Milego weekendu.

ps:

Dzieki za pomoc, nie spodziewalam sie ze tak szybko ją uzyskam:)

polec Londynek znajomym :D

Wróć do „Prawo”