Tematy związane ze zdrowiem, medycyną i sprawami rodzinnymi.
tiger1
Gastarbeiter

Ciąża, a praca

Postautor: tiger1 » 30 maja 2008 19:09

witam! proszę o podpowiedż rodaków,lub kogoś kto wie cos na ten temat ,a mianowicie jestem w 2 miesiacu ciąży pracuję w UK na kontrakcie od 8 miesięcy w jednej z firm która zajmuje sie przetwórstwem z tworzyw sztucznych a mianowicie produkuje wyroby z plastiku jestem zatrudniona jako pakowacz.Moim problemem jest togdyz nie moge pracować tam bo jest to zbyt duże zagrożenie dla mnie i dla dziecka ponieważ tworzywa sztuczne są szkodliwe,jest tam duże zapylenie powietrza,duzo musze sie zginać podnosić produkty około 20 kilo jest to zbyt ryzykowne ,a innego stanowiska nie ma dla mnie w firmie,nie wiem co mam zrobić czy się zwolnic i wrócić do polski,a mąż niech zostanie,czy można pójsc do lekarza i powiedzieć jak wygląda sytuacja,czy lekarz wystawi mi zwolnienie na kilka miesiecy nie wiem jak tutaj wygląda sprawa zwolnienia lekarskiego jak jest płatne,czy pracodawca jak mu powiem że jestem w ciąży może mnie zwolnić czy dostane zasiłek macieżyński jak przed samym porodem wróciłabym do polski urodzić dziecko w polsce?proszę wszystkie mamy lub osoby które to przechodziły juz same lub które cos wiedzą na ten temat o odpowiedż !!! z góry wielkie dzięki!

catisia
Gastarbeiter

Postautor: catisia » 09 cze 2008 01:13

o rany ... z tego co czytalam swego czasu to wyglada to mniej wiecej tak... skoro wiesz ze jestes w ciazy nie musisz ale powinnas powiadoic swojego pracodawce szczegolnie jesli praca wyglada jak wyglada nie moze on cie zwolnic.... ale jest zobowiazany dostosowac stanowisko pracy do faktu ze jestes w ciazy... nie wolno ci dzwigac. a tym bardziej pracowac w szkodliwym srodowisku...

...co do zwolnienia lekarskiego to w UK pracuje sie prawie do samego rozwiazania ciazy... jesli twoj stan zdrowia pozwala na to zebys pracowala to nie musza ci wystawic zwolnienia....choc pracodawca jest zobowiazany dac ci wolne na czas twoich zajec w szkole rodzenia...

Statuory Maternity Pay – zasiłek macierzyński przysługujący od 11 tygodnia przed planowaną datą porodu i wypłacany przez 26 tygodni lub według najnowszych zmian przez 39 tygodni ( dotyczy porodu planowanego po 01.04.2007) Pieniądze wypłaca pracodawca.

Poszukaj po stronach internetowych wiekszej liczby informacji jest naprawde wiele matek ktore z checia udziela ci odpowiedzi na wlasnym doswiadczeniu ...wpisz sobie w google ciaza w uk mnustwo informacji.

catisia
Gastarbeiter

Postautor: catisia » 09 cze 2008 10:00

a to link z kilkoma odpowiedziami...

http://www.niezbednik.apsik.co.uk/artyk ... tykuly=506

ale tak jak mowilam najlepiej po prostu poszukaj forum n ktorym wypowiada sie juz kobieta ktora to wszystko zalatwila.

Nie ma czegos takiego ze nie ma dla ciebie stanowiska pracy musi byc i nie maja prawa cie zwolnic ani zmusic do urlopu...

Wedlug mnie rezygnacja z pracy byla by bardzo zlym posunieciem.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

slavek
Gastarbeiter

Postautor: slavek » 14 cze 2008 19:45

Hej, mam na imie Monika,chcialam się zapytac czy ktos wie jak to jest z maciezynskim jesli pracuje sie przez agencję??Własnie jestem w 10 tyg ciązy i pracuje od 2 lat w piekarni jako pakowacz ale przez agencje,jest to praca ciezka,trzeba duzo dzwigac i niedlugo bede musiała zrezygnowac z tej pracy.Teraz pracuje jakies 16 godz tygodniowo,pracowalam wiecej.O moim stanie jeszcze nikt nie wie.Jak wyglada moja sytuacja i czy dostane jakies pieniadze??

Wróć do „Zdrowie, Medycyna, Rodzina”