Większość spamu to próby przemycenia za pośrednictwem łatwo, ehem... "chodliwej treści", chińskich wirusów polimorficznych i militarnych.
SMEG.Pathogen jest bardzo skomplikowanym wirusem, który jest jakby kameleonem. Potrafi modyfikować swój kod, przez co staje się praktycznie niewykrywalny dla większości antywirusów. Ma złożony kod, dodatkowo wersja którą można złapać na jednym z tutejszych linków ma szyfrowaną cześć kodu silnym kluczem, co powoduje, że ciężko zidentyfikować szkodnika...
Kuang, w wersji MK8, praktycznie nie ogłaszanej na forach antywirusowych, jest zmodyfikowanym wirusem, prawdopodobnie militarnym, ze względu na generowanie ataków między innymi na witryny rządowe i militarne.
Powinniście wiedzieć, że praktycznie jedynym absolutnie pewnym sposobem na usunięcie w/w wirusów, jest pełny format niskiego poziomu dysku twardego. Jeżeli ktoś chce uratować część danych, powinien je kopiować przez filtr antywirusowy na dysk ze strukturą plików FAT32.
Admin tego forum powinien ruszyć tyłek i po pierwsze - zwiększyć restrykcje przy zakładaniu kont.
Po drugie - zaktualizować skrypty php na tym portalu, ponieważ są, delikatnie mówiąc, siermiężne. Może słusznie byłoby migrować na php 3.0?
Po trzecie - skoro admin się nie wyrabia ze swoimi obowiązkami, powinien znaleźć kilku chętnych do moderowania forum. Kilka osób łatwiej upilnuje porządku, nieprawdaż?
Odnoszę wrażenie, że to zjawisko będzie się nasilać, jeżeli atakujący faktycznie są powiązani z Chińskimi źródłami, niedługo zrobi się tu naprawdę gorąco i ludzie przestaną tu zaglądać.
W skrajnym przypadku mogę prorokować zainfekowanie kodu portalu i automatyczną próbę intruzji przy zaglądaniu na ten adres.
Jeżeli Wam zależy na danych które macie w kompach i Waszych hasłach, adresach, etc,
NIE KLIKAJCIE POD ŻADNYM POZOREM TYCH LINKÓW, JEŚLI NIE ZROZUMIELIŚCIE WIĘKSZOŚCI TEGO CO NAPISAŁEM POWYŻEJ!!!
To nie złośliwość, jedynie stwierdzenie oczywistego faktu. W razie problemów, mogę zając się usunięciem szkodnika, w skrajnym przypadku również odtworzeniem utraconych danych. Od razu zaznaczam, że nie jest to tanie