Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
mariako
Gastarbeiter

Wyjazd córki - obawy

Postautor: mariako » 07 maja 2014 13:56

Witam serdecznie! Nie ukrywam, że założyłam tu konto gdyż pomyślałam, że najlepiej będzie uzyskać odpowiedź od kogoś kto zna się na rzeczy, bo sam ich doświadczył. Chodzi tutaj o moją córkę. Odkąd pamiętam to zawsze marzyła jej się Anglia (szczególnie Londyn) i wiąże z tym miastem swoją przyszłość. Już od dwóch lat ma w planach jechanie tam na wakacje do pracy (jak to mówi, żeby 'liznąć trochę tamtejszej kultury i zobaczyć jak to jest'). Do tej pory udawało mi się ją jakoś od tego odwodzić, bo nie była pełnoletnia i sama uznała, że jeszcze poczeka. W tym roku skończyła 18 lat i od stycznia słyszę, że koniecznie chce pojechać. Chciałabym jej jakoś pomóc, ale niestety nie mamy żadnych znajomych czy rodziny w Anglii. Tu też pojawiają się moje obawy, bo czy ktoś tak młody i niedoświadczony sobie tam poradzi przez dwa miesiące? Córka oczywiście już od dłuższego czasu szuka ofert pracy, ale bez doświadczenia i na tak krótki okres czasu wszyscy jej odmawiają. Tak czy siak, to też jej nie zniechęca i pojawił się pomysł, że znajdzie tylko mieszkanie i pojedzie w ciemno. Na miejscu załatwi NIN i może ją gdzieś przyjmą, choćby na zmywak. Z angielskim nie ma u niej problemów, ale ja i tak ciemno to widzę. Co prawda dziewczyna ma swoje oszczędności, które odkłada od nie pamiętam kiedy do pudełka z naklejką LONDYN, ale wątpię, że to wystarczy.

Tu pojawia się moje pytanie? Powinnam jej pozwolić, czy odradzać taki wyjazd? Jak na 18-latkę jest bardzo rozsądna i myślę, że jeśli przedstawię dobre argumenty od ludzi, którzy wiedzą co mówią, to jeszcze w tym roku się wycofa. Bardzo proszę o pomoc i opinie.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 07 maja 2014 14:04

Ciezka sprawa. Na dwa miesiace, bez zaklepanej pracy moze jej byc ciezko cos znalezc. Z drugiej sprawy to jest fajny wyjazd wakacyjny.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 07 maja 2014 15:35

Zalatwienie NIN zajmnie troche czasu, 2 miesiace to troche krotko zeby wszystko ogarnac.

Jezeli ma oszczednosci ktore pozwola jej na przezycia tutaj przez 2 miesiace w wypadku jezeli pracy nie znajdzie - fajna przygoda. Pod warunkiem ze nagra sobie bezpieczne mieszkanie w bezpiecznej okolicy i z ludzmi na poziomie.

Powodzenia zycze w kazdym razie.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 22 maja 2014 12:45

Jeśli to jej marzenie i tak długo przy nim trwa, to nie odmawiaj jej.

Upewnij się tylko czy ma wystarczająco pieniędzy.

Wynajęcie pokoju na 2 miesiące w miare ok okolicy to bym liczył ok. 1200 - 1440 funtów za 2 miesiące z depozytem

Do tego z 400 funtów na dojazdy i jedzenie.

Czyli jak ma te 1500-2000 funtów uzbierane, to może śmiało przyjeżdżać. Na pewno będzie miała wtedy dach nad głową i co jeść, a jak znajdzie pracę to jej się to powinno zwrócić (przynajmniej w większej części)

Wróć do „Praca”