O wszystkim na tematy prawne
pasternik
Gastarbeiter

zamiana leasehold na freehold

Postautor: pasternik » 04 kwie 2014 23:16

Witam ,czy jest ktos moze w temacie ile kosztuje przedluzenie dzierzawy gruntu (leasehold) lub wykup tego gruntu (freehold)Jaki to proces jak dlugo trwa i najwazniejsze koszty.Jesli ktos juz to robil lub wie cos na ten temat bardzo prosze o porade.Z gory dziekuje
Robert

marekleyton
Rezydent

Re: zamiana leasehold na freehold

Postautor: marekleyton » 21 kwie 2014 17:33

pasternik pisze:Witam ,czy jest ktos moze w temacie ile kosztuje przedluzenie dzierzawy gruntu (leasehold) lub wykup tego gruntu (freehold)Jaki to proces jak dlugo trwa i najwazniejsze koszty.Jesli ktos juz to robil lub wie cos na ten temat bardzo prosze o porade.Z gory dziekuje
Robert

wszystko zalezy od councilu i ustalen planowania zagospodarowan, mozesz miec farta i zmienic leasehold w freehold za 50.000...a mozesz musiec zaplacic 500.000

pasternik
Gastarbeiter

Postautor: pasternik » 24 kwie 2014 10:25

Dzieki za odpowiedz ,Marekleyton a czy jestes moze w temacie od czego zalezy cena przedluzenia dzierzawy i ile ewentualnie kosztuje.
Dom ktory zamierzam kupic byl wystawiony jako freehold,jednak prawnik po sprawdzeniu stwierdzil ze jest leasehold i mi odradza kupno poniewaz zostalo 80 lat dzierzawy i twierdzi ze jesli bede chcial sprzedac dom za 10 lat to nie bede mogl tego zrobic ,bo zaden bank nie da kredytu na dom ktory ma mniej niz 70 lat lease ,a przedluzenie moze kosztowac do kilkunastu tysiecy funtow.Wlasciciel ktory sprzedaje ten dom twierdzi ze nigdy nic nie placil za lease i oje sie ze jak to wszystko sie porusza to moga mi dac nakaz zaplaty za poprzednie lata.to juz trzeci dom z ktorym mam jakis problem ,chyba poslucham prawnika i nie kupie go ,tym bardziej ze prawnik powiedzial ze nie bede musial za nic placic za prace ktore zrobil wczesniej.

Wróć do „Prawo”