Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
Kofeina
Gastarbeiter

Potrzebuję dokument potwierdzający tożsamość

Postautor: Kofeina » 03 kwie 2014 14:14

Witam,

Posiadam dowód osobisty i potrzebuję jeszcze jedną formę dokumentu tożsamości "na wczoraj", np paszport. Niestety okres oczekiwania w konsulacie wynosi ok 4-6 tygodni, co jest dla mnie za długo. Są jeszcze paszporty tymczasowe, ale są one (chyba) wydawane tylko w nagłych przypadkach, choroba, śmierć w rodzinie, itp (nie jest to do końca dla mnie jasne bo strony konsulatów w londynie i manchesterze podają lekko różne powody).

Moje pytanie: czy mam szanse w jakiś sposób uzyskać paszport tymczasowy, lub inna formę dokumentu z polskiego konsulatu potwierdzającego moją tożsamość?

Zależy mi aby to zdobyć jak najszybciej.

Dzięki!

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 03 kwie 2014 15:53

Do czego to?

Normalnie jezeli ktos wymaga 2 potwierdzen to jedno ze zdjeciem (dowod/paszport) a drugie to jakis rachunek na dana osobe (nie za komorkowy telefon) - gaz, prad, council tax itd

Jeszcze nie spotkalam sie z sytuacja gdzie ktos wymaga 2 potwierdzen ze zdjeciem

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 03 kwie 2014 16:29

Niektóre instytucje jak np. lombardy wymagają dwóch dokumentów ze zdjęciem, ale zwykle można się dogadać...

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 03 kwie 2014 16:32

Jeżeli to jest naprawdę pilne, to możesz sobie wyrobić warunkowe prawo jazdy "provisional driving licence". Nie musisz umieć jeździć, a dokument wyrabiają w 5-10 dni roboczych.

https://www.gov.uk/apply-first-provisio ... ng-licence

koszt 50 funtów

Kofeina
Gastarbeiter

Postautor: Kofeina » 03 kwie 2014 16:41

Dzięki za odpowiedź.

Dokument potrzebuję dla firmy finansowej, konkretnie dla zaspokojenia regulacji AML i KYC (anti money laundering + know your customer). Mają moje potwierdzenie adresu i skan dowodu, ale potrzebują jeszcze jeden oficjalnie wydany dokument, paszport, prawo jazdy lub poświadczenie notarialne. Paszport skończył mi się rok temu, prawa jazdy jeszcze nie mam, a jeden notariusz z którym się kontaktowałem powiedział mi że takich rzeczy nie robią. Wpadłem na pomysł zrobienia Provisional Driving License, ale te niestety przestały być dowodem tożsamości parę lat temu.

Wydaje mi się że jedyna rada to wyrobić paszport tymczasowy, ale do końca nie wiem w jakich sytuacjach są wydawane, czy np mógłbym powiedzieć że zgubiłem dowód, a muszę pilnie wyjechać do Polski?

Kofeina
Gastarbeiter

Postautor: Kofeina » 03 kwie 2014 16:51

usercostam pisze:Jeżeli to jest naprawdę pilne, to możesz sobie wyrobić warunkowe prawo jazdy "provisional driving licence". Nie musisz umieć jeździć, a dokument wyrabiają w 5-10 dni roboczych.

https://www.gov.uk/apply-first-provisio ... ng-licence

koszt 50 funtów

Wpadłem właśnie na ten pomysł, ale wieść ludowa niesie że przestały one być formą dokumentu tożsamości, jako że są zbyt łatwe do podrobienia, nie mają hologramu jak full license (wieść ludowa, bo nie udało mi się znaleźć 100% potwierdzającej informacji). Wysłałem zapytanie do owej firmy, jutro będę miał konkretną odpowiedź.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 04 kwie 2014 10:48

Kofeina pisze:Wpadłem właśnie na ten pomysł, ale wieść ludowa niesie że przestały one być formą dokumentu tożsamości, jako że są zbyt łatwe do podrobienia, nie mają hologramu jak full license (wieść ludowa, bo nie udało mi się znaleźć 100% potwierdzającej informacji). Wysłałem zapytanie do owej firmy, jutro będę miał konkretną odpowiedź.

Mają hologram itd i nie spotkałem się z tym aby nie akceptowali.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 04 kwie 2014 10:54

Kofeina mam nadzieje ze to wszystko to po to zebys mogl inwestowac gdzies swoje miliony a nie zeby zaplacic cyfrowy polsat przez grosika?:)

Kofeina
Gastarbeiter

Postautor: Kofeina » 04 kwie 2014 14:36

@usercostam, Nie mam pojęcia, opieram się tylko na tym co wyczytałem. Wiem natomiast że np w HSBC nie można otworzyć konta na PDL. Osobiście wciąż czekam na odpowiedź czy firma z którą mam do czynienia honoruje provisional.

@banita: Tak, chcę kupić Bitcoin bo uważam że warto teraz wskoczyć po ostatnich spadkach. Wysłałem do firmy większą sumę pieniędzy i odmówiono mi zaksięgowania ich bez dodatkowego dokumentu. Za oglądanie telewizji musianoby płacić mnie =)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 04 kwie 2014 16:34

Kofeina pisze:@usercostam, Nie mam pojęcia, opieram się tylko na tym co wyczytałem. Wiem natomiast że np w HSBC nie można otworzyć konta na PDL. Osobiście wciąż czekam na odpowiedź czy firma z którą mam do czynienia honoruje provisional.

W Barclays czy Halifax można.

Wróć do „Sprawy codzienne”