Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
adam0205
Gastarbeiter

Jak to wyglada w belgii

Postautor: adam0205 » 25 sty 2014 12:06

Witam,

ostatnio spotkalem kilka osob które za namową znajomych przeprowadziły sie z UK do Belgii. Naobiecywali im fortuny a po dluzszej rozmowie sa strasznie zawiedzeni i znów mysla o powrocie do UK. Gdyby ktokolwiek namawial was do wyjazdu do Belgii to odradzam. O prace jest bardzo trudno jedynie po znajomosci da sie cos zalatwić. Dziewczyna z ktora rozmawialem mowila ze 1.5 roku jest bez pracy, w Anglii w okolicach manchesteru prace znajdywala w ok 1-2 tyg

Jezeli kogos interesuje jak totutaj wyglada:

Podatki sa tu bardzo wysokie, w Belgi jednoosobowa firma to koszt kwartalny 700 euro ta kwota rośnie wraz z zarobkami srednio ludzie placa 1200-1500 miesiecznie + ksiegowosc co miesiac od 60-100 euro.
+ roczne podatki np za to ze nie posiadamy lokalu firmy 200 euro + 90 euro

otwarcie BVBA odpowiednik LTD to koszt 900-1000 euro za sam akt notarialny oraz ogromne koszty ksiegowosci ok 100-250 euro miesiecznie bo musi byc prowadzona podwójna ksiegowosc

do otwarcia firmy niezbedne sa dyplomy do prostych prac np malowanie scian lub tynkowanie lub układanie płytek na wszystkie trzeba miec odzielne papiery.

Ja bylem zmuszony do zamkniecia mojej firmy z powodu wysokich podatkow
podczas zamykania firmy dowiedzialem sie ze 2 miesiace wczesniej mnie wymeldowali bez powiadamiania mnie. Wymeldowali mnie ponieważ w belgii policja co jakis czas sprawdza czy jest nazwisko na dzwonku lub czy dana osoba jest w domu mnie akurat nie bylo 3 razy w domu i zostalem wymeldowany to jest wg chore. Mimo iż płaciłem podatki i składałem zeznania podatkowe co 3 miesiace.

Sredni czas potrzebny by sie zameldować to ok 3-9 miesiecy jeżeli mamy szczescie. Oczywiscie do zameldowania potrzebna jest stała praca inaczej zameldujemy sie jedynie na 3 miesiace jako bezrobotni.

koszty wynajecia kawalerki to 350-450 euro
apartament to ok 600-700
gaz prad 50-120 euro
internet 25-40 euro (każda oferta nędzna limitowana nie wiecej jak 300gb miesiecznie)

ludzie srednio zarabiaja 1200 euro (praca na sprzątaniu, praca w fabryce itp)
na budowie 1400-1500

bardzo dobrze zarabiaja kierowcy cięzarówek jęzdzących w porcie 2500 euro
oraz pracujacych w magazynach
spawacze bardzo latwo znajda tutaj prace oraz operatorzy CNC
z tego co zauwazylem potrzeba operatorów wózków widłowych i prac typowo magazynownych.

wszystkie inne prace umysłowe za bardzo skutecznie blokowane przez belgów by przyjezdni przypadkiem nie dostali się

Mieszkam tu 14 lat i mysle by sie wyprowadzić może do Anglii lub Holandii.
denerwuje mnie ze tu że bardzo faworyzowaniu sa tu kolorowi. W belgii nieroby i cwaniacy nagradzani sa zasiłkami i mieszkania socjalnymi. A ludzie ciezko pracujacy musza na nich zasuwać.

dla chetnych którzy jednak wykonuja ciezkie zawody i chcą poszukać tutaj dobrze płatnej pracy to polecam głowną strone urzędu pracy

http://vdab.be
w razie pytan piszcie smialo na gg 826699
pozdrawiam!:)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 25 sty 2014 12:49

Co się dziwić. Belgia to socjalistyczny raj dla nierobów.

Wróć do „Praca”