O wszystkim na tematy prawne
blackberry210
Gastarbeiter

Zgubilam dowod a musze wracac do Polski,pomocy!

Postautor: blackberry210 » 14 lis 2013 09:45

Witam,
Zgubilam dowod osobisty ,ktory byl moim jedynym dokumentem.Nie mam nic,paszportu,prawa jazdy,po prostu nic. Bylam w trakcie szukania pracy wiec teraz mam bardzo utrudniona sytuacje,gdyz wszedzie pracodawcy wymagaja dokumentow. Chcialabym wrocic do Polski jak najszybciej,bo koncza mi sie srodki do zycia. Mam pytanie,czy jesli zloze wniosek o paszport na powrot do Polski,to bede mogla wrocic do UK ? Ktos mi mowil,ze jesli wyjedzie sie na takim paszporcie,to przy odbiorze trzeba podpisac jakies oswiadczenie, ze nie wraca sie do Anglii przez nastepne 10 lat. A ja chcialabym wyrobic dowod w Polsce i tu wrocic. W ambasadzie kazdy mowi cos innego,z kimkolwiek bym nie rozmawiala,kazdy mowi inna wersje,juz sie pogubilam.
Wizyte w ambasadzie mam 19 listopada,wtedy chcialabym zlozyc wniosek o paszport 10-letni,tylko nie wiem czy jest sens skoro musze wrocic do Polski wczesniej,bo nie utrzymam sie ze swoich oszczedosci do czasu jego wyrobienia.
Prosze,doradzcie cos ;(

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 14 lis 2013 11:08

Ktoś ci niezłych bzdur nagadał.

Tutaj masz mniej więcej opis:

http://manchester.msz.gov.pl/pl/informa ... czasowego/

Musisz mieć papier z policji, że zgubiłaś dowód osobisty i z tym się udaj do konsulatu czy ambasady.

Skoro więc chcesz wracać do Polski, złóż wniosek o paszport tymczasowy, pozatym jeśli nie masz innych dokumentów to i tak nie wyrobią Ci paszportu normalnego.

blackberry210
Gastarbeiter

Postautor: blackberry210 » 14 lis 2013 11:15

Czyli ten paszport tymczasowy to ten sam co na powrot do kraju ? Jak ostatnio pytalam ,to mi babka w okienku powiedziala,ze aby zlozyc wniosek o tymczasowy trzeba rowniez o 10-letni,albo dwa albo zadnego.
Ten trzeci jest na sam powrot,i on by mnie wlasnie interesowal,bo musze sie teraz liczyc z kazdym funtem...Tylko musze meic pewnosc,ze gdy wyrobie sobie dowod w Polsce,nie bedzie problemu z powrotem do UK.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 14 lis 2013 13:13

Ręce opadają, że polscy podatnicy muszą utrzymywać takie niedouczone urzędniczyny.

Powiedz po prostu, że chcesz wrócić do Polski i tyle. W Polsce nie ma obowiązku posiadania paszportu, więc babka chyba cię po prostu chciała naciągnąć na kase. W Polsce jest bieda, więc to trochę tłumaczy jej zachowanie.

Nie będziesz miała problemu wyjazdem do UK, nie popełniłaś żadnego przestępstwa, więc jakim cudem mieliby Tobie zabronić wjazdu?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 14 lis 2013 23:33

blondynek pisze:a jeszcze tak niedawno user sie wyklocal nt jednorazowek na powrot...a tera miesza w temacie prostym o paszporcie tymczasowym

blackberry210 pisze:Ten trzeci jest na sam powrot,

jak najbardziej konsulat Ci wyda dokument podrozny na powrot do Polski - bez problemu

Nic nie mieszałem - urzędnik wprowadził w błąd. Paszport na powrót do Polski wydaje się tylko jeśli osoba jest zameldowana w Polsce i przebywa w UK tymczasowo, w innym przypadku wydaje się paszport tymczasowy.

Tutaj jednak osoba chce wracać do Polski, więc tymczasowy paszport nie ma sensu.

Chodzi o to, że Polak nie ma obowiązku mieszkania w Polsce i w przypadku zgubienia paszportu / dokumentów np. w Hiszpanii, konsulat musi wystawić paszport tymczasowy na podróż np. do UK i wtedy w UK sobie wyrabiasz nowy paszport.

Wróć do „Prawo”