O wszystkim na tematy prawne
siwaa90
Gastarbeiter

self employed POMOC!!!

Postautor: siwaa90 » 08 mar 2013 18:22

Witam. Mam pewien problem. jestem w londynie od grudnia 2011 roku i odrazu zaczelam pracowac w hotelu. pracowalam tam do konca sierpnia 2012 roku (dostawalam pejslipy) w listopadzie 2012 zarejestrowalam sie HM Revenue jako self employed. Po 3 tygodniach dostalam list z ktorego ksiegowa wyczytala ze musze czekac do 3 miesiecy na jakis kwitek do zaplacenia. do dnia dzisiejszego (08.03.2013) nic nie dostalam. nawet nie mialam jak sie rozliczyc z podatku bo nie mam zadnego papierka. do tego moj znajomy przeczytal jeszcze raz ten list i stwiedzil ze to ja powinnam przez 3 miesiace wysylac im ile zarobilam w danym miesiacu. co ja mam w tej sytuacji zrobic? czy bede musial zaplacic kare za nierozliczenie sie z podatku?? chcialabym jeszcze dodac ze jeste w 6 miesiacu ciazy i termin porodu mam na koniec czerwca... moj facet nie zarabia za duzo (okolo 900 na miesiac) i boje sie ze jak przestane pracowac pod koniec kwietnia to nie bede mi przyslugiwane pieniadze....

AnkaPPL
Gastarbeiter

Postautor: AnkaPPL » 26 mar 2013 13:14

siawaa90. Z tego, co napisalas, to nie masz powodu do paniki. Jezeli zarejestrowalas sie w listopadzie 2012, to ten rok podatkowy nadal trwa i skonczy sie 5 kwietnia 2013 r., wiec na rozliczenie masz jeszcze duzo czasu. Powinnas byla otrzymac jakas korespondencje z HMRC w sprawie self-employed, ale jesli nie to zadzwon do nich. Oni zreszta na pewno sie do ciebie odezwa po 5 kwietnia i przesla list, informujacy ze musisz sie rozliczyc - czyli zrobic self assessment. Jezeli zrobisz to online, to masz czas to stycznia 2014 i wtedy tez musisz zaplacic podatek (choc niekoniecznie - jesli malo zarobilas to mozesz nic nie zaplacic i do tego mozesz odliczyc wydatki biznesowe). Musisz tylko zaplacic national insurance i to powinno przyjsc poczta. Jest to teraz platne dwa razy do roku, wiec pewnie latem 2013 dostaniesz rachunek (ok 70 funtow). Nic im nie musisz wysylac do czasu rozliczenia, ale dla pewnosci zadzwon i potwierdz, ze jestes zarejestrowana. Duzo przydatnych informacji na temat podatkow w UK znalazlam na takim nowym portalu Sharehoods - wszystko jest tam tez po polsku.

Wróć do „Prawo”