Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
Magiiic
Gastarbeiter

NIN - pytanie odnośnie dokumentów

Postautor: Magiiic » 30 maja 2012 08:37

Witam wszystkich, mam pytanie ponieważ w ciągu najbliższych dwóch tygodni chce się wybrać do Londynu na przynajmniej 1,5 roku. Wiem że muszę wyrobić sobie NIN co niestety zajmuje trochę czasu, ale moje pytanie tyczy się tego czy potrzebny mi jest paszport ?
Czy wystarczy mi:
*dowód osobisty
*prawko
*papier o niekaralności
*umowa o wynajęcie mieszkania

Zależy mi bardzo na odpowiedzi bo jeśli ten paszport jest potrzebny to musiał bym go teraz wyrobić co mnie nie cieszy zbytnio bo musiał bym czekać od 4-5 tygodni.

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź i pozdrawiam :) [/b]

SadiBaxton
Emigrant

Postautor: SadiBaxton » 31 maja 2012 11:15

- Dowód osobisty
- prawo jazdy lub drugi dokument ze zdjęciem
- umowa o prace
- list od pracodawcy
- proof of adres - umowa najmu mieszkania - jakiś stały rachunek ( woda, gaz, prąd, Council tax)

dzwonisz do Local Job centre
- umawiasz się na spotkanie ( rozmowa w j. angielskim)
- dostajesz poczta potwierdzenie terminu plus wykaz potrzebnych dokumentów
-idziesz na spotkanie ( możesz zabrać kogoś jeśli słabo mówisz po angielsku)

Na miejscu
odbędziesz krotki wywiad z pracownikiem, on wypełni jakieś tam papiery, podpiszesz w kilku miejscach , zeskanują Ci dokumenty, dostaniesz potwierdzenie odbycia rozmowy.
za kilka dni dostaniesz poczta list z decyzja o przyznaniu - niby się czeka kilka tygodni ale ja dostałem tego samego tygodnia - a po następnych kilku tygodniach dostaniesz kartę z tym numerem.
Jeśli zdarzy się ze nie będziesz mógł danego dnia pójść na rozmowę koniecznie do nich zadzwoń i przełóż spotkanie
Jeśli jakimś cudem dostaniesz decyzje odmowna - cala procedurę musisz powtarzać jeszcze raz.
Pytania jakie możesz usłyszeć
- kiedy przyjechałeś do UK
- kiedy zacząłeś( zaczynasz prace)
- jak długo zamierzasz pracować i być w UK
- stan cywilny
- czy masz jakieś inne obywatelstwo oprócz polskiego
Szybko zwięźlę i na temat - załatwią Cie tam dość sprawnie bo sam zobaczysz ze petentów jest sporo.
Powodzenia

agi71
Gastarbeiter

Postautor: agi71 » 04 cze 2012 07:23

Witam, ja tez mam pytania w kwestii przygotowania niezbędnych dokumentów. Mam juz NIN, niestety sam numer, bo karta zaginęła (mam nadzieje, że będzie możliwe wyrobienie duplikatu) . Ponadto nie posiadam drugiego dokumentu, jedynie dowod osobisty bo paszport stracił ważność. Czy poza dowodem osobistym i wielojęzycznymi odpisami skróconymi aktu urodzenia powinnam zdobyć zaświadczenie o niekaralności? Czy dokumentacja medyczna syna chorego na astmę może być w języku polskim? Jeśli nie, to gdzie powinnam je przetłumaczyć? Czy powinnam zabrać świadectwa szkolne dzieci i swoje świadectwa pracy? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam- Agnieszka :)

SadiBaxton pisze:- Dowód osobisty
- prawo jazdy lub drugi dokument ze zdjęciem
- umowa o prace
- list od pracodawcy
- proof of adres - umowa najmu mieszkania - jakiś stały rachunek ( woda, gaz, prąd, Council tax)

dzwonisz do Local Job centre
- umawiasz się na spotkanie ( rozmowa w j. angielskim)
- dostajesz poczta potwierdzenie terminu plus wykaz potrzebnych dokumentów
-idziesz na spotkanie ( możesz zabrać kogoś jeśli słabo mówisz po angielsku)

Na miejscu
odbędziesz krotki wywiad z pracownikiem, on wypełni jakieś tam papiery, podpiszesz w kilku miejscach , zeskanują Ci dokumenty, dostaniesz potwierdzenie odbycia rozmowy.
za kilka dni dostaniesz poczta list z decyzja o przyznaniu - niby się czeka kilka tygodni ale ja dostałem tego samego tygodnia - a po następnych kilku tygodniach dostaniesz kartę z tym numerem.
Jeśli zdarzy się ze nie będziesz mógł danego dnia pójść na rozmowę koniecznie do nich zadzwoń i przełóż spotkanie
Jeśli jakimś cudem dostaniesz decyzje odmowna - cala procedurę musisz powtarzać jeszcze raz.
Pytania jakie możesz usłyszeć
- kiedy przyjechałeś do UK
- kiedy zacząłeś( zaczynasz prace)
- jak długo zamierzasz pracować i być w UK
- stan cywilny
- czy masz jakieś inne obywatelstwo oprócz polskiego
Szybko zwięźlę i na temat - załatwią Cie tam dość sprawnie bo sam zobaczysz ze petentów jest sporo.
Powodzenia

SadiBaxton
Emigrant

Postautor: SadiBaxton » 06 cze 2012 01:57

agi71

jesli masz już nadany ten numer to po co chcesz wyrabiac drugi?

pomijam fakt ze w ogóle drugiego nie dostaniesz
NiNo jest numerem przyznawanym raz na całe zycie tak jak polski pesel albo nip
jak zgybiłaś kartę - masz pecha - duplikatu nie dostaniesz - musi ci wystarczyc sam numer

agi71
Gastarbeiter

Postautor: agi71 » 08 cze 2012 17:02

Sadi
Właśnie dlatego zastanawiałam sie, czy sam numer NIN wystarczy. Trochę błądzę jak dziecko we mgle. Wywracam nasze życie do góry nogami i trochę się stresuję, co nas czeka na miejscu ;)
Pozdrawiam

bangala12
Gastarbeiter

NIN karta

Postautor: bangala12 » 11 cze 2012 15:43

mialem podobny problem,zgubilem karte,ale napisalem do nich i przyslali mi nowa a w sumie to dwie w tygodniowym odstepstwie.Szczerze to nie wiadomo na jakiego urzednika sie trafi i w jakim miejscu.

szantilas
Gastarbeiter

Postautor: szantilas » 16 cze 2012 09:37

Witam,

Mam pytanie co do nr NIN. Mam zamiar wynajac pokoj w Londynie - czy podpisuje wtedy umowe najmu i czy taka umowa wystarczy przy wniosku o nr.
Wynajmujac tylko pokoj raczej nie bede mial zadnych rachunkow na moje nazwisko ( czy moga byc nie imiene ? ).\\

Czytalem na jakims forum ze do wyrobienia NIN nie potrzebny jest list od pracodawcy, moze byc potwiedzenie z agencji pracy o zarejestrowaniu sie w takowej.

Pozdrawiam.

Wróć do „Sprawy codzienne”