Ogólne rozmowy na tematy związane z pracą w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia o pracy można znaleść pod adresem www.londynek.net/jobs
goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 26 lut 2013 13:47

NoToCo pisze:Goraluk znowu coś gdzieś usłyszał, połowę z tego zrozumiał, połowę dodał i powiela bzdety.

Za prowadzenie kartotek kasować nie może - może natomiast np. za napisanie CV - ale to może być tylko i wyłącznie usługa dodatkowa, opcjonalna - nigdy obowiązkowa.

Recruitment agencies can’t charge you a fee for finding or trying to find you work

https://www.gov.uk/agency-workers-your-rights/fees

Lub bardziej szczegółowo w The conduct of Employment and Employment Businesses Regulations 2003:
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2003/3319/regulation/5/made

Wskaż mi palcem, gdzie masz napisane, że nie mogę pobierać opłat za rejestracje w mojej agencji?
Mylisz dwie sprawy, zatrudnienie za pieniądze a członkostwo w organizacji.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 26 lut 2013 14:59

Jeśli nie znasz podstaw angielskiego i nie posiadasz zdolności logicznego myślenia to nic dziwnego, że nie rozumiesz znaczenia
can’t charge you a fee for finding or trying to find you work

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 26 lut 2013 17:11

moze metoda na kolana?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 26 lut 2013 17:42

NoToCo pisze:Jeśli nie znasz podstaw angielskiego i nie posiadasz zdolności logicznego myślenia to nic dziwnego, że nie rozumiesz znaczenia
can’t charge you a fee for finding or trying to find you work

Może zanim kogoś skrytykujesz najpierw naumiesz się czytać ze zrozumieniem?
NAPISAŁEM CI, WSKAŻ MI GDZIE JEST NAPISANE, ŻE NIE MOGĘ POBIERAĆ OPŁAT ZA REJESTRACJĘ A NIE ZA POMOC W ZNALEZIENIU PRACY!

Potrafisz rozumieć to co czytasz, czy nadal będziesz w zaparte iść?

ps. teraz już wiem, dlaczego wy tylko możecie pracować na etat.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 26 lut 2013 17:53

NAPISAŁEM CI, WSKAŻ MI GDZIE JEST NAPISANE, ŻE NIE MOGĘ POBIERAĆ OPŁAT ZA REJESTRACJĘ

Ehhh....

Recruitment agencies can’t charge you a fee for finding or trying to find you work

Może będzie Ci łatwiej zrozumieć jeśli wytłumaczę to po polsku?

PS. Na etat nie pracuję, ale pracę mam - zazdrościsz?

RecrutingDominikaS
Gastarbeiter

Dominika S. - re praca w coffee shop, fish & chips

Postautor: RecrutingDominikaS » 26 lut 2013 20:11

Zapewne po tym co napiszę i tak niektórzy nie zmienią o mnie zdania. Muszę jednak wyjaśnić całą sytuację. Tak jak inni Polacy szukam pracy. Akurat kilka dni temu otrzymałam propozycję z "firmy rekrutacyjnej", którą do dzisiaj reprezentowałam. Właściciel zapewnił mnie, że jego działalność jest legalna i przedstawił mi warunki zatrudnienia na "okres próbny". Jednym z nich było założenie "konta rekrutacyjnego". Ufając słowom właściciela zgodziłam się firmować jego ogłoszenie na polskich stronach swoim imieniem i nazwiskiem. Wchodząc dzisiaj na forum przeraziłam się, czytając niektóre wpisy. W pewnym momencie uświadomiłam sobie, że prawdopodobnie ja też stałam się jedną z jego ofiar. W związku z tym zakończyłam dzisiaj współpracę z firmą. Nadmieniam, że informację, które przekazywałam wszystkim przez telefon pochodziły od właściciela. Za swoją pracę nie otrzymałam żadnego wynagrodzenia. Jednocześnie pragnę przeprosić wszystkie zainteresowane osoby za zaistniałą sytuację.
Dominika S.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 26 lut 2013 21:06

Dziecko - nie kilka dni temu bo identyczne ogloszenia puszczasz od 2011 roku wiec nie piernicz od rzeczy ze "kilka dni temu".

https://www.google.co.uk/search?q=Poszu ... e&ie=UTF-8

to jest 9 stron Google z twoim ogloszeniem, od 2011 roku

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 26 lut 2013 21:12

Tak rzuciłam okiem na te wyniki google, weszłam na kilka stron i wszystkie te ogłoszenia są z lutego tego roku, nie znalazłam nawet nic z 2012.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 26 lut 2013 21:55

2 od gory w wynikach , june 2012 na przyklad

duzo z nich jak klikniesz to juz wygaslo ale widzialam tez (w wynikach google 2011)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 26 lut 2013 21:59

tu na samym dole masz z grudnia 2011 - juz wygaslo ale bylo

https://www.google.co.uk/search?q=Poszu ... 80&bih=949

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 26 lut 2013 22:05

NoToCo pisze:
NAPISAŁEM CI, WSKAŻ MI GDZIE JEST NAPISANE, ŻE NIE MOGĘ POBIERAĆ OPŁAT ZA REJESTRACJĘ

Ehhh....

Może będzie Ci łatwiej zrozumieć jeśli wytłumaczę to po polsku?

Tak, poproszę cię, napisz po polsku... Zaznacz w którym miejscu napisane jest, że że pobieranie opłat za członkostwo lub za rejestrację jest nielegalne.
I jeszcze raz, nie myl załatwienia etatu czy pracy z opłata rejestracyjną czy członkowską.

PS. Na etat nie pracuję, ale pracę mam - zazdrościsz?

Buhehehe czego?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 27 lut 2013 07:39

Zaznacz w którym miejscu napisane jest, że że pobieranie opłat za członkostwo lub za rejestrację jest nielegalne.

Zrobiłam to w ostatnim poście - załóż okulary i sprawdź jeszcze raz.

I jeszcze raz, nie myl załatwienia etatu czy pracy z opłata rejestracyjną czy członkowską.

A po co ludzie rejestrują się w agencji pracy?Przecież rejestracja jest równoznaczna z tym, że będą szukać dla Ciebie pracy...

Jakie członkostwo? Czego Ty się znowu najarałeś?

Wróć do „Praca”