O wszystkim na tematy prawne
fatty
Gastarbeiter

Postautor: fatty » 24 sty 2013 23:23

goraluk pisze:
TV wyrejestrowałem bo nie mam zamiaru płacić na zabawy pedofilów.

wyrejestrowales TV czy przestales ogládac i nie placisz bo nie masz TV i zadnych odbiorników. to jest jednak róznica. bo jezeli tylko wyrejestrowales a nadal ogládasz to jak dla mnie to cwaniactwo z dorabianiem sobie ideologii zeby lepiej wygládalo. poza tym saville juz nie zyje.

ODINN

Postautor: ODINN » 25 sty 2013 09:34

fatty pisze:
goraluk pisze:
TV wyrejestrowałem bo nie mam zamiaru płacić na zabawy pedofilów.

wyrejestrowales TV czy przestales ogládac i nie placisz bo nie masz TV i zadnych odbiorników. to jest jednak róznica. bo jezeli tylko wyrejestrowales a nadal ogládasz to jak dla mnie to cwaniactwo z dorabianiem sobie ideologii zeby lepiej wygládalo. poza tym saville juz nie zyje.

nie musi placic dopuki nie oglada czegos "live"... tak wiec nie wiem czemu ktos chlapnal ci pochwale, brak wiedzy o temacie?

ja tak mam, nawet anteny nie mam podlaczonej, bo nie widze sensu ogladania tv uk, jak i polskiej, wole sobie wrzucic film z dysku taki jaki chce...

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 25 sty 2013 09:51

Za posiadanie odtwarzacza DVD tez sie placi w UK licence tv zapoznajcie sie co mozna miec w domu za sprzet i pozniej piszcie bzdury.Posiadanie odbiornika Tv bez anteny tez nie zwalnia z oplat.Oj piszecie cos ale zapoznac sie z czyms przed wypowiedzia to juz problem.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013 10:36 przez daro43, łącznie zmieniany 1 raz.

ODINN

Postautor: ODINN » 25 sty 2013 10:18

prosze o cytaty potwierdzajace to co mowisz........

nie interesuje mnie prawo UE w UK, kazdy kraj ma swoje wlasne regulacje abonamentowe RTV.

Prosze cie bardzo:

http://www.tvlicensing.co.uk/check-if-y ... line-top8/

A ty sobie dalej plac za posiadanie dvd i tv jak chcesz... jak dla mnie to mozesz placic abonament za sztucce w domu.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 25 sty 2013 10:34

Odinn znowu nie rozumiesz ,nie do Ciebie pisalem ja nie place bo moj landlord placi i mnie licence TV nie interesuje.Wstawilem UE poprawie pewnie ze w UK

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 sty 2013 10:35

daro43 pisze:Za posiadanie odtwarzacza DVD tez sie placi w UE licence tv zapoznajcie sie co mozna miec w domu za sprzet i pozniej piszcie bzdury.Posiadanie odbiornika Tv bez anteny tez nie zwalnia z oplat.Oj piszecie cos ale zapoznac sie z czyms przed wypowiedzia to juz problem.

Znów coś zasłyszałeś a nie wiesz w jakim kościele zadzwonili.
Płaci się za OGLĄDNIE telewizji live. Nie płacisz jeśli nie oglądasz tv.
Posiadanie odbiornika nie jest związane z opłatami:)))
Możesz mieć badziewną Polską TV i też nie płacić za TV Licence. Bo TV Licence płacisz za oglądanie angielskiej TV i też nie jestem pewny czy nie dotyczy to BBC.
A przy okazji, jak chcą by każdy płacił za TV niech ją zakodują:)
Ciekawe dlaczego tego jeszcze nie zrobili?:)))) hehe

ps. A gdzie wygrzebałeś, że za DVD płacisz TV licence?

ODINN

Postautor: ODINN » 25 sty 2013 10:37

daro43 pisze:Odinn znowu nie rozumiesz ,nie do Ciebie pisalem ja nie place bo moj landlord placi i mnie licence TV nie interesuje.Wstawilem UE poprawie pewnie ze w UK

sorry.

w kazdym razie - dla niedoinformowanych osob placacych za POSIADANIE odbiornika...

http://www.tvlicensing.co.uk/faqs/FAQ8/

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 25 sty 2013 10:40

Jak zakoduja publiczna telewizje?To by nie byla publiczna Goraluk .Byla by tym bardziej platna, i prywatna.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 25 sty 2013 13:29

bo jezeli tylko wyrejestrowales a nadal ogládasz

nie musi placic dopuki nie oglada czegos "live"... tak wiec nie wiem czemu ktos chlapnal ci pochwale, brak wiedzy o temacie?

Ja chlapnelam pochwale - a co? Cos sie nie zgadza? To przeczytaj jeszcze raz.

ODINN

Postautor: ODINN » 25 sty 2013 19:03

a bo widzisz, tu sie rozbija sprawa o terminologie - "ogladales".

mozna live i mozna nie live.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 25 sty 2013 19:36

Rozmowa dotyczyła oglądania TV, a można oglądać TV "nie-live"?

Wiem, że można korzystać z telewizora, nie oglądając live TV, ale nie oglądanie TV dla mnie = oglądanie live TV.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 sty 2013 19:50

odinn pisze:a bo widzisz, tu sie rozbija sprawa o terminologie - "ogladales".

mozna live i mozna nie live.

Plus: "posiadanie odbiorników". Za posiadanie się nie płaci tylko za oglądanie live. NIe muszę wywalać komputera czy TV, wystarczy, nie oglądać przekazu live.
Problemem jest zakup elektroniki typu TV czy DVD bo wówczas sprzedawca pod pretekstem gwarancji pobiera dane, do gwarancji nie są potrzebne dane jedynie paragon lub dowód zakupu (nawet w postaci tylko rejestru kasowego sprzedawcy). Można odmówić podania danych (oni przekzują je bezpośrednio do TV Licence) a w razie problemu myśleć, choć przy wydatkach ponad 100 funtów to nie będą wnikać jak odmówicie podania danych... sami wpiszą:)
Ewentualnie zadzwonić do TV Licence i wyrejestrować adres z bazy danych argumentując, że się nie ogląda Live TV.
Oficer z TV Licence nie ma prawa wejść do domu, zresztą on tak naprawdę ma takie same prawa jak wy.

Wróć do „Prawo”