O wszystkim na tematy prawne
Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 25 lut 2011 13:25

Znam matki oskarzone (czesto bezpodstawnie) o rozne rzeczy wlazcnie z lakoholizmem przez dzieci ktore za wszelka cene chcialy miec wymowke do wyprowadzki... i matkom w zyciu niezle poprzestawialy.

Matki Karoliny postow tu nie ma, tylko dziecka posty sa.

Wybacz ze z punktu widzenia matki - biore to ze szczypta soli....

Wszystko ma 2 strony, czasem wiecej niz 2 nawet.....

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 25 lut 2011 13:26

Ps:

Są wymagające i zaborcze. Wtrącają się w życie swoich dzieci. Zawsze decydują za nie. Nie dają im podejmować samodzielnych decyzji. Są nadopiekuńcze. Najchętniej towarzyszyłyby swojemu maleństwu dwadzieścia cztery godziny na dobę, nawet gdy to maleństwo już dawno jest dorosłe. Wiecznie się martwią, nawet jak ich dziecko wyszło tylko na spotkanie z przyjaciółmi.
(...)
Gdy dzieci są już dorosłe i próbują przeciąć pępowinę, toksyczne matki nie pozwalają na to. Za wszelką cenę próbują zatrzymać przy sobie swój skarb.
(...)
Toksycznym matkom ciężko jest zrozumieć swoje błędy. W swoich „chorych” relacjach z dzieckiem upatrują winy wszędzie, tylko nie w sobie. Wszyscy jednak znamy takie matki. Być może sami taką mieliśmy albo widzimy, jak odprowadza syna do szkoły, czy ciągle wydzwania do twojej koleżanki z biura. Nikt chyba jednak nie spotkał się z wyznaniem: „jestem toksyczną matką, jak mam to zmienić”. Za to fora internatowe pełne są wołania o pomoc. Krzyczą dzieci wychowywane przez takie matki.

http://www.matkapolka.com.pl/abecadloem ... matki.html

Ps. powyzej nie nawiazuje juz teraz do postow Karoliny (bo i to nie jej sytuacja) a do twoich.

Ps2. A co do ofiar alkoholika... to ja spotkalem sie z taka sytuacja (tylko tam to byl ojciec). Nie dziwie sie ze chce sie wyprowadzic. Zreszta, nie dziwilbym sie nawet gdyby chciala sie wyprowadzic bo poczulaby ze to juz jej czas na przeciecie pepowiny i dorosle zycie. Bo ma do tego prawo - kazdy jest kowalem wlasnego losu.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011 13:30 przez MarcFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 25 lut 2011 13:29

Zakladam ze na fora dla RODZICOW nie wchodzisz?

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 lut 2011 13:33

dzieki Marc ze w tym tygodniu ty sie z nimi wyklucasz, ja mam chwile wolnego 8) :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 25 lut 2011 13:42

EDIT: to odpowiedz do Emigrantki, nie do Blondynka

A jaki to ma zwiazek z nasza dyskusja czy wchodze na fora dla rodzicow? Dla twojej informacji czytalem troche postow tego typu matek. Zazwyczaj zaczynaly sie od slow "moze jestem troche nadopiekuncza ale..." co przypomina mi od razu rasistowskie teksty nieodmiennie zaczynajace sie od slow "ja nie jestem rasista ale...". Takie skojarzenie :D

Anyway, roznica jest taka ze ty bedac matka sytuacje postrzegasz "biologicznie", tzn "myslisz hormonami". Nie staram sie tu ciebie obrazic - nie dotyczy to ciebie ale matek generalnie (i czesci ojcow). Czytalas zapewne nieraz wypowiedzi matek skazanych mlodocianych przestepcow "moj synek jest niewinny, on by tego nigdy nie zrobil". "Moj maly synek", mimo iz "maly synek" ma juz dwadziescia lat.

Matki tak generalnie nie maja obiektywnego stosunku do wlasnych dzieci i do relacji z nimi. Do pewnego stopnia jest to naturalne, dlatego w patriarchalnym modelu rodziny to ojciec zawsze byl tym "karzacym" ("zoaczysz, powiem ojcu!") kiedy matka "nagradzajaca.

Wracajac do tematu: nie potrafiac rozpoznac momentu kiedy corka powinna sie usamodzielnic wyrzadzasz jej krzywde, nawet jesli zadna z was sobie tego jeszcze teraz nie uswiadamia (i nie jest to moja opinia ale wlasnie psychologow). Wasza broszka - nie moja sprawa.

Natomiast atakujac z tej samej perspektywy dziewczyne ktora podjela decyzje o wyprowadzce zachowalas sie w sposob co najmniej nieodpowiedzialny. Zachowalas sie jakbys wlasnie byla jej toksyczna matka, twoja argumentacja tez byla identyczna: "pije - zastanow sie dlaczego pije". Czyli "nie poradzi sobie bez ciebie a ty taka owaka niewdzieczna corko chcesz jej uciec". Nadopiekuncze matki nie rozumieja ze dzieci nie sa ich wlasnoscia ale osobnymi istotami, majacymi prawo do tego samego co kazda inna dorosla istota na tym siwecie - niezaleznie czy ma osiemnascie lat czy czterdziesci.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011 13:52 przez MarcFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 25 lut 2011 13:50

Blondynek:

Po pierwsze i drugie: nie sa, wlasnie dlatego powinni czasami posluchac fachowcow. Zwlaszcza ze instykt w tym przypadku dziala dokladnie odwrotnie niz ich intencje: chcac chronic dziecko wyrzadzaja mu krzywde. Tu nawiazalbym zreszta tez do typowo polskiego przegrzewania dzieci.

To tak samo jak z lekarzem. Niektore matki "wiedza lepiej" czy ich dziecko jest chore czy nie, na jaka chorobe i jakie lekarstwa mu podac. A to przeciez dokladnie ten sam instynkt, u nich rozwiniety do tego stopnia ze przekracza kolejne granice.

Po trzecie, czwrte i piate: nie widze w jaki sposob odnosiloby sie to do istoty dyskusji, wiec nie bede do tego nawiazywal.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 25 lut 2011 13:53

Banita:

Nie wyklocam sie, rozmawiam. I nawet Emi jest mila, nie wiem czym zasluzylem na ten zaszczyt 8)

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 lut 2011 13:53

ad 1 i 2 ) to chyba o polkach tylko piszesz? angielki to dzieci raczej nie przegrzewaja i antybiotykami nie szprycuja

matki wiedza wszystko najlepiej dopoki ojciec z roboty nie wroci :twisted: :lol: :lol:

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 lut 2011 13:55

emi jest mila bo o sledziu pomyslala - a sama mysl to juz sukces :lol:

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 25 lut 2011 14:57

Karolina - tak sie tu milo teraz zrobilo to teraz chodz, idziemy wszyscy na piwo do pubu.

Przemycimy Cie malolato pod plaszczem.

Juzek tez bedzie, Banita, Blondynek, Marc i ja (ja z rzemieniem namoczonym wczesniej :twisted: )

Banita - o sledziu zapomnij. Wiesz ze krowa ktora duzo ryczy... ;)

Marc - teoretyzuj dalej. Wroc jak bedziesz mialswoje dziecko w tym wieku.

Ja mojego dziecka pod kloszem nie trzymam, to jej wybor ze ze mna mieszka, myslenie pewnie ekonomiczne bo studiuje wiec nie pracuje/nie ma kasy i mieszka u mnie z chlopakiem (wiem, zatkalo Cie pewnie w tym momencie) ktorego i ja wykorzystuje, jest np super do mycia okien..... To w dodatku do placenia mi rent of kors, za darmo nie ma nic.

:twisted:

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 lut 2011 15:10

StaraBaba pisze:Banita - o sledziu zapomnij. Wiesz ze krowa ktora duzo ryczy... ;)

wiem wiem czytam regularnie :lol:

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 25 lut 2011 15:24

StaraBaba pisze:Karolina - tak sie tu milo teraz zrobilo to teraz chodz, idziemy wszyscy na piwo do pubu.

Przemycimy Cie malolato pod plaszczem.

Juzek tez bedzie, Banita, Blondynek, Marc i ja (ja z rzemieniem namoczonym wczesniej :twisted: )

:twisted:

pinda , mnie nie zabrała :(

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 lut 2011 15:29

bo ty jestes od spacerow z psem a nie picia :wink:

swoja droga nie wiem czy jakis pub w uk jest ubezpieczony od pokrycia az tak duzych szkod jakie powstalyby w nim jakbysmy sie w takim gronie spotkali :lol:

Wróć do „Prawo”