Ogólne rozmowy na tematy związane z mieszkaniem w Wielkiej Brytanii. Ogłoszenia mieszkaniowe można znaleźć pod adresem www.londynek.net/accommodation
Dragonlady
Gastarbeiter

Jak wynająć mieszkanie, gdy ma się koty/zwierzęta?

Postautor: Dragonlady » 23 cze 2009 19:50

Witam wszystkich kociarzy i nie tylko!!!
Obecnie jestem na etapie przeprowadzki w okolice Reading kolo Londynu. Zaczne szukac mieszkania dla siebie i dwoch najukochanszych kotow, przywiezionych z Polski.

Czy posiadacze kotow mogliby podzielic sie ze mna swoim doswiadczeniem w szukaniu mieszkania? Nie mam pojecia, jak sie do tego zabrac, bo obecnie moglam mieszkac ze swoimi futrzakami.

Czy wszyscy landlords odmawiaja przy slowie "kot"? Czy ktos z Was przemycil koty, nie informujac landlorda i jak to sie skonczylo? Czy wszystkie agencje maja tzw. "no pets policy"?

Bede bardzo wdzieczna za wszelkie rady.

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 23 cze 2009 20:54

Zapytaj Babcie Jadzie ta ma cos na punkcie futrzakow . :roll:
Z reguly musisz na przod powiedziec landlordowi ze masz zwierzaki anglicy sa znazni jako milosnicy zwierzat , wiec wielkiego problemu chyba nie bedzie , trzymam kciuki :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 23 cze 2009 20:55

Babcia Jadzia moze i ma "cos na punkcie futrzakow" ale nie ma nic na punkcie tematu wynajmu mieszkan wiec zalozenie 71 cos tam bylo (jak zwykle zreszta) bledne.

A swistak siedzi i zawija w te sreberka....

Obrazek

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 23 cze 2009 21:02

HEJ Babcia moj blad sorry , pomyslalam ze moze bys miala jakas porade bo masz zwierzaki w domu i moze cos na ten temat wiesz .
ps dobra fotka :lol: (na innym temacie)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 23 cze 2009 21:08

Nie, nie wiem - nie wynajmuje mieszkania prywatnie.

Kolezanka "swiezo z Polski" dala ogloszenie na Gumtree ze szuka mieszkania i ma psa, kilka osob odpisalo.

Szukac prywatnie a nie przez agencje.

Osobiscie nikomu z kotem mieszkania bym nie wynajela - koty niszcza duzo bardzij niz psy.

Pies tylko cos tam obgryzl jak byl szczeniakiem - kot ma 10 lat i do tej pory wszystko drapie (oprocz swoich drapakow) a najbardziej lubi drapac sciany i meble skorzane....

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 cze 2009 13:04 przez Emigrantka, łącznie zmieniany 1 raz.

Dragonlady
Gastarbeiter

Dzieki za odpowiedzi

Postautor: Dragonlady » 24 cze 2009 08:52

do Babci Jagi

dzieki za rade:) Dam ogloszenie na gumtree i zobaczymy, czy cos sie ruszy.

Wiem, ze koty moga troche poniszczyc, ale jako doswiadczona kociara umiem temu zapobiec:

1. Mam dwa koty (maja towarzystwo, nie nudza sie i nie niszcza z nudow)
2. Maja porzadny, stabilny drapak do sufitu, z ktorego korzystaja.
3. Maja interaktywne zabawki.

Od 10 lat trzymam koty i jak dotychczas nic nie poniszczyly (poza kablami). Nigdy nie trzymalam jednego kota, bo to katastrofa (z nudow pogryzl wlasnie te nieszczesne kable!!! a zresocjalizowal sie, jak mu sprowadzilam towarzysza ze schroniska).

Najchetniej wynajelabym mieszkanie nieumeblowane.

Podrawiam

Ps. Moze ktos z Forumowiczow ma jeszcze inne rady / doswiadczenia / przezycia????

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 24 cze 2009 12:43

babcia jadzia ty sie o kotach nie powinnas wypowiadac. Idz lepiej sie pobawic ze swoimi psami.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 24 cze 2009 12:55

usercostam... scotch me

Obrazek

Dragonlady - jak wyzej daj ogloszenie na Gumtree, napisz wyraznie ze masz 2 koty zeby nie tracic czasu na ludzi ktorzy nie chca wynajmowac mieszkan komus ze zwierzakami. To najprostsze rozwiazanie..

Powodzenia

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 cze 2009 13:01 przez Emigrantka, łącznie zmieniany 1 raz.

71jkc
Rezydent

Postautor: 71jkc » 24 cze 2009 12:58

ja dla zabawy napisze ze kiedys mialam krolika (do opieki) i tylko na okres swiat ale tak mi sciany podrapal ze nigdy wiecej a co smiesznego to pare tygodni pozniej lisy go rozdarly w 1000 kawalkow . i z kotami moze bec podobnie :twisted:

drZoidberg
Gastarbeiter

Postautor: drZoidberg » 03 sie 2009 01:54

Z własnego doświadczenia wiem, że z reguły nie ma problemów ze zwierzakiem w wynajmowanym mieszkaniu. Z reguły landlordzi drukuja kontrakty z internetu nawet ich nie czytając. Przykład: w moim kontrakcie było napisane, że jeżeli dojdzie do morderstwa w domu, to landlord nie bedzie brany pod uwagę w sprawie sądowej. :shock:

Kiedys w pracy znaleźliśmy zagubionego psa i go przygarnęliśmy. Zadzwoniliśmy do naszej landlady, aby jej powiedzieć, że mamy psa i siedzi w ogródku aż nie znajdziemy właścicieli (w końcu znaleźliśmy). Nie miała nic na przeciw.

Drugą sprawą były koty. Przygarnęliśmy dwa koty (dwa właśnie po to, aby się nie nudziły) i powiedzieliśmy landlordowi, że po ogrodzie buszują myszy (faktycznie były ze dwie), więc aby nie rozkładać trutek (bo sąsiedzkie koty przychodzą i mogą się otruć), chcemy mieć dwa kociaki. Nie było żadnego problemu (poza tym, że landlord przysłał ekipę do deratyzacji terenu). ;)

Wróć do „Mieszkanie”