Wszystko co dotyczy miasta Londyn
paszczaq
Gastarbeiter

Przeprowadzka do Londynu (Southall) - gdzie się osiedlić?

Postautor: paszczaq » 19 cze 2011 11:52

Witam wszystkich serdecznie.

Nie jestem stałym użytkownikiem forum, zarejestrowałem się w tym serwisie w celu uzyskania pewnych informacji, nie będę udawał, ze jest inaczej.

Tak więc, aktualnie mieszkam i pracuje w Spalding w hrabstwie Lincolshire, ale od jakiegoś czasu aktywnie szukam pracy w innej lokalizacji. Generalnie mam już dosyć życia 'na wsi'. Rozważałem Manchester, Birmingham i południowy zachód Anglii. Nie myślałem o Londynie ze względu na koszty szeroko pojętego 'życia', jednakże ostatecznie dostałem propozycję pracy w pewnej firmie w Southall, którą wciąż rozważam ze względu na atrakcyjne salary (circa Ł25 000). I tu pierwsze moje pytanie, czy 25 kawałków to na pewno jest atrakcja propozycja jak na rolę Manufacturing Team Leader.

Kolejną kwestią byłoby oczywiście szukania domu i ostatecznie przeprowadzki. Kwestie logistyczne mam już co prawda opracowane, nie wiem tylko GDZIE... hehe. Czy uważacie, ze lepiej byłoby szukać 2 czy 3 pokojowego domu w samym Sauthall (koszty pewnie w okolicach Ł1300 za miesiąc) i próbować jeszcze podnająć jeden lub dwa pokoje innym. Czy może lepiej szukać czegoś gdzieś dalej - przykładowo Reading i dojeżdżać do pracy czy to pociągiem, czy samochodem. W tym przypadku koszty pewnie zmaleją nawet o 400-500 funtów w skali miesiąca, ale pochłonie je komunikacja.

Zaznaczę jeszcze jeszcze, że rozważamy z dziewczyną tylko dom (flaty i apartamenty odpadają) jako że mamy cały furniture do dwupokojowego domu i ogrodu i nie chcemy tego tracić.

Proszę o porady i zapraszam do dyskusji.
pawel

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 cze 2011 10:24

Southall jest w Londynie?

mika612
Gastarbeiter

Postautor: mika612 » 02 sie 2011 13:23

Southall jest jak najbardziej w Londynie!
Zach Londyn

www.rightmove.co.uk

Poszukaj tam mieszkania na Southall.Dwa pokoje to ok 900-1000pcm.
Bez sensu mieszkac na drugim koncu(wspomniane Reading)i dojezdzac do Southall.

Pozdrawiam

rafal.ziaja
Gastarbeiter

Postautor: rafal.ziaja » 02 sie 2011 13:41

Czesc.

Nie piszesz czy dziewczyna pracuje/bedzie pracowala?
Koszt domu to nie tylko rent.
Dolicz Council, prad, woda i gaz.
Moze sie okazac iz z jednej pensji bedzie cienko. Jesli uda wam sie w miare szybko znlesc wspolokatorow to nie ucierpicie dlugo.
Druga sprawa to sam wynajem domu.
Co po niektore agencje moga odmowic gdyz Twoje zarobki beda za male zeby wynajac dom TYLKO z twoich dochodow. Dodatkowo, jeszce pracy nie masz, albo ew. dopiero zaczniesz, a agencja moze zazyczyc sobie list od pracodawcy.

Pozdrawiam

Wróć do „GREATER LONDON”