Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
Andrewuk
Gastarbeiter

Formularz na obywatelstwo?

Postautor: Andrewuk » 08 gru 2009 14:29

witam

jesli ktos ma link do formularza na pobyt staly po 4 latach to prosze o wklejenie do postu

dzieki

banita
Rezydent

Postautor: banita » 08 gru 2009 14:37

pobyt staly? w EU? po 4 latach? jakas nowosc musi byc bo pirsze slysze :)

Andrewuk
Gastarbeiter

??????

Postautor: Andrewuk » 08 gru 2009 14:47

lomatko a juz myslalem ze pomylilem forum po twoim poscie panie banita
a to jednak londynek wiec co mi gadasz o eu ???

chyba kolego podszywasz sie pod banite , on jest specjalista z tego co widze i powinien wiedziec o co poprosilem nawet moja 7 letnia corka wie

pozdrawiam

banita
Rezydent

Postautor: banita » 08 gru 2009 15:15

wg ostatnich informacji jakie posiadam londynek znajduje sie w eu :shock:

jesli wie twoja 7 letnia corka to po co sie pytasz na forum :?:

zapytaj sie prosze swojej corki czy aby nie pomylil ci sie pobyt staly z rezydencja i 4 lata z 5 :?: :lol:

a tak calkiem serio to mysle ze ta dyskusja wyjasni ci to czego szukasz

http://forum.gazeta.pl/forum/w,720,9437 ... _.html?v=2

Andrewuk
Gastarbeiter

?

Postautor: Andrewuk » 08 gru 2009 15:24

Andrewuk
Gastarbeiter

Postautor: Andrewuk » 08 gru 2009 15:27

no patrzcie czlowiek uczy sie do konca zycia
bo ja myslalem ze londynek znajduje sie w UK a o znajduje sie w EU
A to dran he he

banita
Rezydent

Postautor: banita » 08 gru 2009 15:44

Anderw nie chce mi sie czytac za ciebie calego watka na forum gazety ale bodajze juz w 5 poscie gosc wyjasnia co i jak i skad i dlaczego ludzie myla pojecia. dlatego w pierwszym poscie napisalem EU bo okreslenie pobytu stalym w EU jest letko smieszne i CHYBA nas jako obywateli EU nie dotyczy (podkreslam chyba bo nie chce mi sie czytac).

dobrze dedukujesz z tym londynkiem w uk wiec idz dalej tym tropem i dojdziesz do tego ze uk jest w eu wiec zdanie ze londynek jest w eu jest w 100% poprawne

Choć nie ma przymusu wyrabiania karty rezydenta, to z kilku powodów warto się o nią postarać. Po pierwsze, jest to dowód, że obcokrajowiec nie przebywa w Wielkiej Brytanii tylko na wakacjach lub pracuje dorywczo, lecz osiedlił się tam i został na stałe, a przynajmniej na dłużej. Status rezydenta bardziej przemawia do potencjalnego pracodawcy, zdecydowanie zwiększając wiarygodność kandydata. Po drugie, z pozwolenia na rezydenturę płyną konkretne korzyści materialne, zyskuje się bowiem takie same prawa do świadczeń socjalnych jak Brytyjczycy. Np. w razie utraty pracy można wystąpić o zasiłek dla bezrobotnych. Przysługuje on tylko tym cudzoziemcom, którzy przepracowali co najmniej 12 miesięcy, w sposób ciągły. Status rezydenta ułatwia także uzyskanie kredytu w banku czy wynajęcie mieszkania

zaden pracodawca nie pyta o rezydenta - pytaja o wrs albo o nic
wszystkie zasilki przysluguja bez rezydenta
a ostatnie zdanie to juz kompletna bzdura

po raz kolejny pomylono rezydenture ktora nabywa sie automatycznie z ta ksiazeczkowa ktora nikomu na nic jest nie potrzebna

tu masz jeszcze o ilr bo o to ci chodzi? http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukres ... ettlement/

ale znowu EU bedzie slowem kluczem ...

Andrewuk
Gastarbeiter

Postautor: Andrewuk » 08 gru 2009 15:58

chodzi mi o to ze chce starac sie o brytyjskie obywatelstwo
jest wiele informacji na ten temat czesto mam wrazenie ze sprzecznych ze soba
czytam jedno a potem na forum pojawia sie info ze warunki sie zmienily i suma sumarum czeski film

ogolnie " jest tak "
pierwsze to WRS i tymczasowa rezydentura
drugie to podobno po 4 latach karta stalego rezydenta i o ta aplikacje w sumie mi chodzi jest ta karta niezbedna do staran o obywatelstwo
trzecie po otrzymaniu karty stalej rezydentury trzeba czekac kolejne 12 miesiecy i dopiero wtedy mozna starac sie o naturalizacjie

tyle wiem i nie jestem tego do konca pewien i stad min ten post

jescze raz wspomnie ze faktycznie jest sporo info na ten temat ale czesto mozna sie zagubic w tym wszystkim i dlatego tez moz ktos z was rozpoczal taka procedure i moglby podzielic sie doswiadczeniami

pozdrawiam

banita
Rezydent

Postautor: banita » 08 gru 2009 16:27

masz racje ze jest poplatane

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/briti ... uirements/

European Economic Area nationals and Swiss nationals
If you are a European Economic Area (EEA) national or a Swiss national or the family member of such a person, you will automatically have permanent residence status if you have exercised EEA free-movement rights in the United Kingdom for a continuous five-year period ending on or after 30 April 2006. You do not have to apply for leave to remain. You should have held permanent residence status for 12 months before you apply for naturalisation.

ale z
http://www.bia.homeoffice.gov.uk/ukresi ... ettlement/

This section explains how you can apply for permanent residence in the United Kingdom (we call this 'indefinite leave to remain').

tak wiec jedno wyklucza drugie ale jednak nie :)

a wracajac do twojego pierwotnego postu to to jest chyba formularz ktorego szukasz?

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucit ... ropeanlaw/

wiec

After you have lived in the United Kingdom for a continuous period of five years you can apply for confirmation of your permanent residence

a 4 lata biora sie stad ze "registration certificate" nabywasz po 12 miesiacach a "permanent residance" po 5 latach = roznica = lat 4 :)

moim skromyn zdaniem wszystkie te badziewia sa na nic nikomu niepotrzebne a nas jako polakow dotyczy tylko ostatni link aczkolwiek i teraz moze sie wypowiedziec konkretnie tylko prawnik od tych spraw przepisy wykluczaja same siebie.

Andrewuk
Gastarbeiter

Postautor: Andrewuk » 08 gru 2009 16:49

to chyba bedzie EEA3 i FSM costam dla czlonkow rodziny
wysle zabaczy si co to bedzie
dzieki banita

jak ktos jest w trakcie takiego procesu to prosze o post

dzieki

Cimek
Gastarbeiter

Postautor: Cimek » 24 paź 2010 18:33

Nie trzeba, nikt sie o to nie pyta. Jesli zdasz egzamin z zycia w UK, Home Office uznaje, ze znasz jezyk na wystarczajacym poziomie.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 paź 2010 09:26

a koszt? jedyne £800 ?

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 25 paź 2010 12:58

banita pisze:a koszt? jedyne £800 ?

Tez chcesz byc brytyjczykiem ?

Cimek
Gastarbeiter

Postautor: Cimek » 26 paź 2010 22:39

Cena troche podskoczyla ostatnio. Teraz jest cos ponad £900.

Wróć do „Sprawy codzienne”