Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
artis007
Gastarbeiter

Zgubiłem wczoraj portfell z prawem jazdy EU

Postautor: artis007 » 12 lis 2012 00:18

Może mi ktoś pomóc. Zgubiłem portfel. Pomijam karty, dowód itp ale miałem w nim prawo jazdy EU. Czy można jakoś odzyskać dokument będąc na wyspach?

Wręcz błagam o pomoc

Artur

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 12 lis 2012 08:51

Co masz na mysli piszac "prawo jazdy EU"? Wydane przez jaki kraj?

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 12 lis 2012 09:43

na policje idz to zglosic przede wszystkim.. bo czesto ludzie zanosza na policje .. ale i z wiadomych powodow trzeba tak czy inaczej zglosic, a tak skoro nie miales tam nr tl to pewnie ktos nie ma jak cie skontaktowac, wiec nawet jak wrzuci do skrzynki pocztowej jak to wiekszosc robi, to zajmie troche czasu nim dojdzie, bo musza znalezc adres itp, wiec najlepiej jak od razu sam zglosisz..

artis007
Gastarbeiter

Postautor: artis007 » 12 lis 2012 17:11

MarcFloyd pisze:Co masz na mysli piszac "prawo jazdy EU"? Wydane przez jaki kraj?

Mam polskie prawo jazdy

artis007
Gastarbeiter

Postautor: artis007 » 12 lis 2012 17:19

Zadzwoniłem dzisiaj do ambasady w Manchesterze. Miła Pani mi podpowiedziała żeby zadzwonić do Wydziału Komunikacji w Polsce i jest szansa, że wydadzą komuś z rodziny zaświadczenie. Niby na jego podstawie DVLA może wydać mi brytyjskie prawo jazdy (oczywiście dokumant musze przetłumaczyć).

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 12 lis 2012 21:50

Prawa jazdy nie trzeba mieć ze sobą w UK jak w Polsce. Więc na drugi raz lepiej w domu trzymać.
Nie wiem o jakie zaświadczenie chodzi i co niby miał byś przetłumaczyć?
DVLA nie wyda ci nic na żadne zaświadczenie, choćby od Kaczyńskiego było czy od Tuska.
To DVLA musi do Wydziału Komunikacji zwrócić się z prośbą o potwierdzenie twoich kwalifikacji, przynajmniej tak było jakieś 5 lat wstecz.
Może im (w Polce) chodziło, o to, że dadzą jakieś zaświadczenie byś mógł pokazać w UK na wypadek kontroli? Nie wiem...
Najlepiej dostać duplikat i w UK wymienić na prawo jazdy UK.
Tu nie musisz osobiście być przy załatwianiu czegokolwiek związanego z Prawem Jazdy jak wymiana czy wydanie duplikatu. Z tego co się orientuję w Polsce musisz osobiście iść do okienek.

ps.
Na tych w konsulacie Manchester, to uważaj, bo poza wydawaniem paszportów nie potrafią nic innego zrobić, a ich prawne odpowiedzi wzbudzają niejednokrotnie śmiech w sądzie.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 13 lis 2012 08:53

Goral skoncz mowic bzdury

BRYTYJSKIEGO prawa jazdy nie trzeba miec przy sobie, bo policja moze sprawdzic w bazie danych czy go masz. Polskiego nie sprawdzi - wiec jak cie zatrzymaja bez prawka to autko na lawete pojdzie.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 13 lis 2012 09:51

MarcFloyd pisze:Goral skoncz mowic bzdury

Sam piszesz idiotyzmy!
BRYTYJSKIEGO prawa jazdy nie trzeba miec przy sobie, bo policja moze sprawdzic w bazie danych czy go masz. Polskiego nie sprawdzi - wiec jak cie zatrzymaja bez prawka to autko na lawete pojdzie.

Z jakiej paki na lawetę? Ty masz dobrze w głowie?
Jak nie ma ubezpieczenia to może iść na lawetę.
Prawo jazdy nie ma obowiązku nosić nawet jak jest z Senegalu górnego człowieku! Policja da mu 7 dni na przedstawienie dokumentów o jakie poproszą i on wybierze w którym komisariacie ma to przedstawić.
Nie wiesz - zapytaj! Dlaczego wypowiadacie się na tematy o których pojęcia nie macie jak eksperci?
Mało tego, Prawo Jazdy wcale nie jest potrzebne do prowadzenia pojazdu ale nawet nie chce wchodzić na tłumaczenie wam tego jak?
A ty pieprzysz o lawecie za brak prawa jazdy przy sobie.
Po raz kolejny: TO NIE POLSKA!

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 13 lis 2012 10:38

Posluchaj mnie uwaznie: do tej pory bylem cierpliwy czytajac glupoty ktore wypisujesz, bo widzialem ze starasz sie pomoc innym. A le w tej chwili moja cierpliwosc trace: jesli nie zaczniesz sprawdzac tego co piszesz dostaniesz zakaz pisania. Rozumiesz?

A teraz wracajac do faktow: Jesli ktos prowadzi nie posiadajac prawa jazdy to TAK, jego samochod moze zostac zabrany na lawecie. Zrodlo:

http://www.lbp.police.uk/information/se ... he_uk.aspx

If you drive without a valid licence your vehicle will be seized; legal penalties include a fine, penalty points and disqualification from driving.

Jesli zatrzyma cie policjant przy drodze a ty nie masz UK driving licence a polskiego nie masz przy sobie to on NIE bedzie w stanie sprawdzic czy posiadasz prawo jazdy. W takim przypadku MOZE zatrzymac twoj samochod, aby uniemozliwic ci dalsza jazde. Bedziesz mial siedem dni na przedtswaienie prawa jazdy na posterunku. Z tym ze jesli go nie posiadasz (bo zgubiles) to nie bedziesz w stanie tego zrobic.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 13 lis 2012 14:06

Hmm.. MF jak myślę, że w cytacie, który zamieściłeś mowa jest o posiadaniu prawka w ogóle, a nie o posiadaniu dokumentu przy sobie.

edit: Przeczytałam jeszcze raz Twój post i chyba o to samo Ci chodziło.

Do I have to carry my licence with me at all times when driving/riding?

No, but it is strongly recommended. The Police are entitled to ask to see your licence at any time and if you do not have it immediately, you will be ordered to produce it to a Police Station within 7 days. Failing to produce within that period of time is another offence, even if you do actually hold a licence.

http://www.motorlawyers.co.uk/offences/driving_licence.htm

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 13 lis 2012 14:14

O to samo mi chodzilo. W sytuacji kiedy nie masz brytyjskiego prawa jazdy w ogole a polskiego nie masz bo zgubiles, bedziesz przy drodze potraktowany jakbys w ogole nie posiadal prawa jazdy - az do momentu kiedy udowodnisz ze jest inaczej.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 13 lis 2012 14:22

To może po to właśnie to zaświadczenie?

Wróć do „Sprawy codzienne”